Συρρίκνωση των διαφυγόντων εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 3,8 μονάδες, που αποτελεί την τέταρτη καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέτυχε η Ελλάδα μεταξύ 2021 και 2022.
Σύμφωνα με την νεότερη ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που δημοσιεύθηκε σήμερα, το αποκαλούμενο «κενό ΦΠΑ» περιορίστηκε κατά 250 εκατομμύρια ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το 2022 στα 2,96 δισ. ευρώ.
Για το 2022 - οπότε και υπάρχουν διαθέσιμα τα τελευταία δεδομένα -, το κενό ΦΠΑ υποχώρησε στο 13,7%, από 17,5% το 2021. Μειώθηκε, δηλαδή, κατά 21,7% μέσα σε ένα χρόνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2017, έτος σύστασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, το κενό ΦΠΑ στη χώρα μας ήταν στο 29,1%, με αποτέλεσμα μέσα σε 5 χρόνια το κενό ΦΠΑ να έχει μειωθεί κατά 53%. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα βρίσκεται στις 4 χώρες με το χαμηλότερο κενό ΦΠΑ από «εξαφανισμένους» εμπόρους, με αυτό να κυμαίνεται στο 1% με 2%.
Παρόλα αυτα στα στοιχεία της Κομισιόν φαίνεται πως το κενό ΦΠΑ κατά μέσο όρο στην ΕΕ ειναι πολύ χαμηλότερο κατά 6,03%.
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η συνέχιση της μείωσης του κενού ΦΠΑ, σε συνδυασμό με τον περιορισμό του φαινομένου των εξαφανισμένων εμπόρων, όπως αυτά ανακοινώθηκαν επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειές μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής αποδίδουν καρπούς. Η αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης, η επέκταση της ψηφιοποίησης στο σύνολο της ελεγκτικής διαδικασίας, η κεντρικοποίηση των υπηρεσιών και η πιο στοχευμένη προσέγγιση στους ελέγχους, έχουν ανεβάσει επίπεδο και ταχύτητα, περιορίζοντας τη μη δηλωθείσα φορολογητέα ύλη. Πάνω απ' όλα, τα στοιχεία αυτά σημαίνουν ότι πρέπει να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις προσπάθειές μας για τη μείωση της φοροδιαφυγής, προς όφελος όλων των συνεπών πολιτών και επιχειρήσεων, ενισχύοντας έτσι τον υγιή ανταγωνισμό και την κοινωνική δικαιοσύνη».
Δείτε εδώ αναλυτικά την έκθεση της Κομισιόν.