Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρεμιέρα για το πετρέλαιο θέρμανσης

Πρεμιέρα κάνει το πετρέλαιο θέρμανσης την Παρασκευή καθώς ξεκινά ο εφοδιασμός των πρατηρίων. Η τιμή του διαμορφώνεται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, γύρω στα 0,94 ευρώ το λίτρο ενώ η διανομή για τους καταναλωτές θα ξεκινήσει τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς που μίλησαν στο insider.gr, υπάρχει ήδη κινητικότητα στην αγορά και ενδιαφέρον από το καταναλωτικό κοινό και ήδη έχουν γίνει κάποιες πρώτες παραγγελίες. Όσον αφορά στην τελική τιμή πώλησης, αυτή εξαρτάται από την τιμή που πουλά η κάθε εταιρεία και τα περιθώρια κέρδους και οπως σημειώνουν «τα περιθώρια κέρδους είναι διαφορετικά για την Αττική και διαφορετικά π.χ για την βόρεια Ελλάδα». Κατ' επέκταση η επαρχία και τις νησιωτικές περιοχές πληρώνουν το πετρέλαιο ακόμη πιο ακριβά, σε κάποιες περιπτώσεις και πάνω από 1 ευρώ το λίτρο. Σημαντικό ρόλο παίζει και το περιθώριο κέρδους των πετρελαϊκών επιχειρήσεων και των πρατηριούχων ενώ στην Ελλάδα το 50% της τελικής τιμής οφείλεται σε φόρους.

Προβληματισμένη είναι ωστόσο η αγορά με το θολό τοπίο που υπάρχει στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι σημαντικά μειωμένο. «Ακόμη και αν η τιμή του πετρελαίου δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, το επίδομα έτσι όπως θα διαμορφωθεί μάλλον θα δημιουργήσει πρόβλημα», επισημαίνουν σχετικά.

Μετά τις τελευταίες αυξήσεις των φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ από το 23% στο 24% και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από 0,23 ευρώ το λίτρο στα 0,28 ευρώ το λίτρο το ποσοστό των φόρων στην τελική τιμή του προϊόντος ξεπερνά το 50%.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, τα σημεία που πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές κατά την παραλαβή του πετρελαίου είναι τα εξής:

1. Να κάνουν έρευνα αγοράς προτού προβούν σε παραγγελία πετρελαίου ώστε να επιλέξουν την οικονομικότερη τιμή. Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται για τις τιμές των καυσίμων από το Παρατηρητήριο Υγρών Καυσίμων της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτήwww.fuelprices.gr .

2. Πριν την παραλαβή πετρελαίου καλό είναι να έχει πραγματοποιηθεί συντήρηση - ρύθμιση του συστήματος κεντρικής θέρμανσης. Με τον τρόπο αυτό καταναλώνεται λιγότερο πετρέλαιο, επιτυγχάνεται εξοικονόμηση χρημάτων και υπάρχει αποφασιστική συμβολή στη δημιουργία καθαρότερου περιβάλλοντος. Ο καταλληλότερος χρόνος για τη συντήρηση της εγκατάστασης είναι αμέσως μετά τη λήξη της περιόδου θέρμανσης (δηλ. Απρίλιο - Μάιο) ώστε να μη μείνουν τα κατάλοιπα της καύσης κατά την περίοδο του καλοκαιριού και γίνεται πιο δύσκολος ο καθαρισμός της.

3. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου πρέπει να τηρούνται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα ασφαλείας προς αποφυγή ατυχημάτων.

4. Η παραλαβή του πετρελαίου να γίνεται κατά προτίμηση από δύο άτομα, ώστε ο έλεγχος των προμηθευτών να είναι μεγαλύτερος.

5. Το χρώμα του πετρελαίου , το οποίο και αποτελεί ένδειξη της ποιότητάς του , πρέπει να είναι κόκκινο και διαυγές και όχι θολό.

6. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο πρέπει να καταγράφει πάντοτε την ποσότητα του πετρελαίου που υπάρχει στη δεξαμενή τόσο πριν όσο και μετά την παραλαβή, παρουσία του βυτιοφορέα.

7. Κατά την παραλαβή του πετρελαίου καλό είναι να μην εμπιστεύονται μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου αλλά να χρησιμοποιούν και δικό τους διαγραμμισμένο μέτρο

8. Αυτός που παραλαμβάνει το πετρέλαιο καλό είναι να γνωρίζει ακριβώς τις διαστάσεις της δεξαμενής για να μπορεί να υπολογίσει πόσα λίτρα πετρελαίου αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής . π.χ. αν μια δεξαμενή έχει μήκος 2,0 μέτρα, πλάτος 1,25 μέτρα και ύψος 1 μέτρο, τότε η συνολική χωρητικότητά της είναι 2.5 κυβικά μέτρα ( 2 x1,25x1=2.5 m 3 ) ή 2500 λίτρα. Επομένως, σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής αντιστοιχούν 25 λίτρα (2500:100=25).

9. Να μετρούν την ανύψωση της στάθμης του πετρελαίου μέσα στη δεξαμενή, αφού κατασταλάξει ο αφρός και έχουν παρέλθει 5 - 6 λεπτά.

10. Η πληρωμή του πετρελαίου πρέπει να γίνεται εφόσον λάβουν το απαραίτητο παραστατικό στοιχείο (απόδειξη) στο οποίο πρέπει να αναγράφεται το ύψος της στάθμης του πετρελαίου στη δεξαμενή πριν και μετά την παραλαβή και όχι μόνο τα λίτρα, καθώς και να υπάρχουν συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία (όπως ονοματεπώνυμο και διεύθυνση του πελάτη, Α.Φ.Μ., η ποσότητα του πετρελαίου , το ποσό πληρωμής, η ώρα παράδοσης κ.λ.π.).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider