Ατμομηχανή της αγοράς προηγμένης τεχνολογίας smartphones αποδεικνύεται για ακόμα μια φορά η Κίνα αφού το 2019, σχεδόν ένα στα δύο smartphones τεχνολογίας 5G, που διατέθηκε στην παγκόσμια αγορά, πωλήθηκε στην Κίνα.
Η Κίνα παρέμεινε ο μεγαλύτερος συντελεστής στην παγκόσμια αγορά 5G, με τη Huawei να είναι αυτή που καθοδήγησε τις πωλήσεις στη συγκεκριμένη κατηγορία, σύμφωνα με έρευνα της Counterpoint Research. Παρότι μάλιστα η Samsung είχε μερίδιο πάνω από 40% στις παγκόσμιες πωλήσεις 5G smartphones, η Huawei (συμπεριλαμβανομένης της Honor) κατάφερε να συγκεντρώσει μερίδιο 74% των πωλήσεων 5G στην Κίνα.
Αυτό βέβαια, όπως σχολιάζει η CounterPoint Research την καθιστά ευάλωτη στις επιπτώσεις εξάπλωσης του κοροναϊού.
Παρά την προτίμηση των 5G smartphones όμως, η συνολική αγορά smartphones της Κίνας συνέχισε και το 2019 την πτωτική της πορεία, καθώς το περασμένο έτος οι πωλήσεις «έξυπνων» κινητών υποχώρησαν σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 8% σε ετήσια βάση. Η μείωση χαρακτηρίζεται πιο απότομη από την παγκόσμια επίδοση της παγκόσμιας αγοράς smartphones, στην οποία οι πωλήσεις περιορίστηκαν κατά 3% σε ετήσια βάση το 2019.
Παρά τις μειώσεις πωλήσεων και μεριδίων που είδαν στη διάρκεια του περασμένου έτους όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές smartphones στην Κίνα, OPPO (μείωση κατά 12%), Vivo (πτώση 6%), Xiaomi (μείωση 22%), Apple (πτώση 26%), η Huawei (συμπεριλαμβανομένης της Honor) κατάφερε να ενισχύσει τις δυνάμεις της κατά 28%. Η επίδοση αυτή σημαίνει ότι η εταιρεία κατέκτησε σχεδόν το ένα τέταρτο της μεγαλύτερης αγοράς smartphone στον κόσμο. Όπως τονίζουν οι αναλυτές, η Huawei επιδόθηκε σε μια επιθετική εμπορική πολιτική στην Κίνα, μετά από τις εμπορικές απαγορεύσεις των ΗΠΑ.
Οι κερδισμένοι και χαμένοι κατασκευαστές
Ενώ η συνολική αγορά των smartphones πιέστηκε σημαντικά το 2019, σημειώθηκαν σημαντικές μετατοπίσεις στις ζώνες τιμών. Έτσι, στη ζώνη τιμών των $600 έως $800, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 33% σε ετήσια βάση, αντιπροσωπεύοντας το 6% των συνολικών πωλήσεων, σε σύγκριση με 4% το 2018. Αυτό οφείλεται, κυρίως, στη δημοτικότητα των iPhone 11 της Apple και της Huawei.
Παρά την άνοδο της προηγούμενης χρονιάς οι αναλυτές είναι επιφυλακτικοί εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού, τονίζοντας ότι θα έχει αρνητική επίδραση στην κινεζική αγορά smartphones. «Η Κίνα αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 50% της παγκόσμιας παραγωγής smartphone και η επιδημία COVID-19 είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά τόσο την τοπική αγορά, όσο και την παγκόσμια. Η αρνητική επίδραση θα προκύψει τόσο σε επίπεδο προσφοράς smartphones και εξαρτημάτων, όσο και σε επίπεδο λιανικών πωλήσεων. Εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις θα μειωθούν πάνω από 20% στην Κίνα το 1ο τρίμηνο του 2020», αναφέρει στην ανάλυσή της η Counterpoint Research.
Σύμφωνα μάλιστα με την έρευνα οι κατασκευαστές που θα επηρεαστούν περισσότερο, είναι εκείνοι που διαθέτουν εγκαταστάσεις παραγωγής στην περιοχή Wuhan, όπως η Lenovo και η Motorola, αλλά και εκείνοι για τους οποίους η Κίνα είναι η σημαντικότερη αγορά, όπως η Huawei. Στο μεταξύ, κατασκευαστές, η Honor - θυγατρική της Huawei - και η Xiaomi, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τη διανομή μέσω Διαδικτύου, είναι πιθανό να επηρεαστούν λιγότερο.
Φωτογραφία/Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image.