«Πράσινο φως» από τους μετόχους για τη νέα εποχή του ΟΤΕ

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πράσινο φως» από τους μετόχους για τη νέα εποχή του ΟΤΕ

Εγκρίθηκε με την απαιτούμενη πλειοψηφία κατά την σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων, το πλάνο μετασχηματισμού για τον «ψηφιακό ΟΤΕ της επόμενης δεκαετίας».

Ο στόχος του μετασχηματισμού του Οργανισμού, όπως έχει αποτυπωθεί από τον επικεφαλής του, είναι ο ΟΤΕ να μετατραπεί σε ευέλικτο τεχνολογικό πάροχο, με λιτό αλλά συνάμα ισχυρό διοικητικό κομμάτι και σύγχρονο μοντέλο λειτουργίας, ώστε να μπορεί με την βοήθεια και της τεχνολογίας να αναδιαμορφώσει την εμπειρία του πελάτη αλλά και να αντιμετωπίσει τις όποιες ανατροπές προς όφελος των πελατών, των εργαζομένων, των μετόχων και της κοινωνίας.

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα επισημάνθηκαν κατά την γενική συνέλευση ο μετασχηματισμός κρίνεται αναγκαίος αφού μέσω αυτού επιδιώκεται η ορθολογικότερη λειτουργική δομή του Οργανισμού και η καλύτερη διαχείριση πόρων, η αποτελεσματικότερη διοίκηση, η σαφής χάραξη εμπορικής πολιτική, η μεγαλύτερη ευελιξία με στόχο την πληρέστερη αξιοποίηση των αποσχισθέντων κλάδων αλλά και οι επιχειρηματικές συνέργειες.

Τι προβλέπει το πλάνο μετασχηματισμού

Υπό αυτό το πρίσμα, το πλάνο προβλέπει την απόσχιση των κλάδων Εξυπηρέτησης Πελατών, Καταστημάτων και Τεχνικών Υπηρεσιών Πεδίου της εταιρείας, και την παράλληλη απορρόφησή τους από θυγατρικές που θα ανήκουν κατά 100% στον Όμιλο.

Ειδικότερα οι τρεις θυγατρικές που θα δημιουργηθούν θα είναι η Cosmote e-Value, στην οποία θα μεταφερθεί όλο το τμήμα εξυπηρέτησης και υποστήριξης του ομίλου, η Γερμανός, όπου θα περιλαμβάνει το δίκτυο καταστημάτων Γερμανός και Cosmote και η Cosmote Tεχνικές Υπηρεσίες (CTS), όπου και θα μεταφερθεί ο τομέας των τεχνικών υπηρεσιών του ομίλου.

Μετά την απόσχιση η Cosmote e-Value θα ομογενοποιήσει τις διαδικασίες εξυπηρέτησης πελατών αξιοποιώντας τόσο τους διαθέσιμους πόρους όσο τις νέες τεχνολογίες και τον ψηφιακό μετασχηματισμό σε θέματα εξυπηρέτησης και πωλήσεων. Από πλευράς δικτύου καταστημάτων, στην Γερμανός δηλαδή, θα ομογενοποιηθούν διαδικασίες και εμπορικές πολιτικές ώστε αφενός να βελτιωθεί το μοντέλο λειτουργίας κι αφετέρου να δημιουργηθούν οικονομίες κλίμακας. Τέλος, όσον αφορά στις τεχνικές υπηρεσίες θα δοθεί η δυνατότητα για στοχευμένη εκμετάλλευση των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων του κλάδου ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων πελατών αλλά και να διευρυνθεί εντέλει η πελατειακή βάση.

Ο χρονικός ορίζοντας για την απόσχιση των τριών θυγατρικών, οι οποίες θα απασχολούν περί τους 5.000 εργαζόμενους με τα ίδια δικαιώματα, όρους και συμβάσεις εργασίας, είναι οι αρχές του επόμενου έτους.

Πέρα από απόσχιση των προαναφερθέντων κλάδων, να θυμίσουμε ότι ο Οργανισμός «τρέχει» αυτή την περίοδο κι ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου εργαζομένων τόσο της μητρικής εταιρείας όσο και της θυγατρικής Cosmote. Στόχος τόσο αυτού όσο και του προηγούμενου προγράμματος που τελείωσε πρόσφατα, είναι το προσωπικό του ΟΤΕ να έχει μειωθεί κατά 1.200 περίπου εργαζόμενους από τις 9.500 που είναι σήμερα, ώστε το ετήσιο κόστος μισθοδοσίας να μειωθεί κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ. Σημειωτέον ότι τον Μάιο που μας πέρασε με ένα αντίστοιχο πρόγραμμα το οποίο κόστισε στον ΟΤΕ περίπου 50 εκατ. ευρώ αποχώρησαν περί τα 450 άτομα ενώ ένα ακόμα πρόγραμμα ενεργοποιήθηκε και τον Σεπτέμβριο και αφορούσε τόσο τους προς συνταξιοδότηση εργαζόμενους όσο και τους υπαλλήλους με πολυετή εμπειρία στον Οργανισμό – συγκεκριμένα αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το 2026.

Όπως είχε ανακοινώσει ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, κ. Μιχάλης Τσαμάζ κατά την τελευταία γενική συνέλευση των μετόχων για την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου, ο μετασχηματισμός του ΟΤΕ και οι λοιπές στρατηγικές πρωτοβουλίες όπως η επένδυση για την απόκτηση του φάσματος συχνοτήτων για τη λειτουργία δικτύων 5G, θα «κοστίσουν» περί τα 260 εκατ. ευρώ στον οργανισμό το τρέχον έτους. Ωστόσο θα δώσουν την δυνατότητα στον Όμιλο να εστιάσει σε τομείς που παρουσιάζουν ταχύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη κερδοφορία, όπως είναι τα έργα πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT). Να θυμίσουμε άλλωστε ότι ο όμιλος έχει ήδη εξελιχθεί στον σημαντικότερο system integrator της εγχώριας αγοράς.

Βάσει των τελευταίων οικονομικών αποτελεσμάτων του ομίλου τα έσοδα του ομίλου για το γ΄ τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκαν στα 1,004 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας οριακή πτώση 0,8%. Στην Ελλάδα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 1,1%, στα 763,0 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω του αντικτύπου του κορονοϊού στις υπηρεσίες roaming. Η απώλεια των εσόδων από την κινητή αντισταθμίστηκε από τις ευρυζωνικές συνδέσεις και τα έργα ICT. Σύμφωνα μάλιστα με τα στελέχη του Οργανισμού το δ' τρίμηνο αναμένεται καλύτερο, καθώς παραδοσιακά τα έσοδα roaming δεν είναι τόσο πολλά κατά τους χειμερινούς μήνες.

Να σημειωθεί ότι εκτός από το πλάνο μετασχηματισμού, οι μέτοχοι ενέκριναν και την ακύρωση 9.965.956 ιδίων μετοχών που έχει αποκτήσει η εταιρεία στο πλαίσιο του εγκεκριμένου προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών, με αντίστοιχη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 28,2 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider