Νέα δεδομένα για την θυγατρική του ΑΔΜΗΕ, Grid Telecom δημιουργεί η τρέχουσα τεχνολογική συγκυρία της χώρας, με την ανάπτυξη του δικτύου 5G, τις συνεχώς αυξανόμενες επενδύσεις σε data centers μετά και τον ερχομό τα Microsoft αλλά και το διαγωνισμό του Ultra Fast Broadband, να διευρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της εταιρείας.
Παρότι η θυγατρική του ΑΔΜΗΕ με εξειδίκευση στις τηλεπικοινωνίες δεν είναι αμιγώς νέα, έχει ιδρυθεί ήδη από το 2019, δρομολογεί μια πιο εντατική δραστηριοποίηση στην αγορά των τηλεπικοινωνιών, ακολουθώντας ωστόσο μια προσεκτική στρατηγική και μετέχοντας σε project που είναι βιώσιμα, ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρηματική της συνέχεια, όπως διευκρίνισαν τα στελέχη της κ. Μανούσος Μανουσάκης και Γιώργος Ψυρρής σε σημερινή διαδικτυακή ενημέρωση προς δημοσιογράφους.
Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μ. Μανουσάκης, η Grid Telecom προτίθεται να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τα ευρυζωνικά Ultra fast Broadband μέσω κοινού σχήματος με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σε ποσοστό 50- 50%. Ωστόσο, όπως υπογράμμμισε, θα πρέπει να διασφαλιστεί από την πολιτεία η βιωσιμότητα τόσο του project όσο και του πλαισίου του έργου, δεδομένου ότι το σχήμα δεν θα είναι υπεύθυνο για την διείσδυση των υπηρεσιών λιανικής οπότε και το κράτος θα πρέπει να διασφαλίσει το θέμα της ζήτησης. Δεδομένου μάλιστα ότι τυπικά δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου, οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν αφότου διευκρινιστούν από το αρμόδιο υπουργείο και την ΕΕΤΤ οι τιμές αλλά και τα τελικά τεύχη της σύμβασης με τους ακριβείς όρους.
Να θυμίσουμε ότι οι οπτικές ίνες στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ υπάρχουν από τότε που ο τελευταίος ήταν μέρος της ΔΕΗ. Εκείνη την περίοδο μάλιστα μέσω της τότε θυγατρικής Tellas είχε συνάψει πολυετές συμβόλαιο carrier to carrier με την Wind. Με την λήξη του συμβολαίου, το 2017, η επιχείρηση εξέτασε εκ νέου τις προοπτικές της στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών και παίρνοντας παράδειγμα τους μισούς και πλέον διαχειριστές στην Ευρώπη που κάνουν κάτι αντίστοιχο, κατέληξε στην ίδρυση της Grid Telecom. Στόχος της εταιρείας είναι μέσω της εκμετάλλευσης του δικτύου κορμού που διαθέτει ήδη ο ΑΔΜΗΕ να αποκτήσει ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά χονδρικής προσφέροντας τις υπηρεσίες τόσο στους μεγάλους όσο και στους μικρούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους.
Σήμερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ Ψυρρής, η εταιρεία αποτελείται από μια ευέλικτη ομάδα και διαθέτει ένα δίκτυο 3.000 χλμ οπτικών ινών που επεκτείνεται ακολουθώντας την ανάπτυξη του χερσαίου και υποθαλάσσιου δικτύου υψηλής τάσης του ΑΔΜΗΕ.
Στα μελλοντικά σχέδιά της ωστόσο περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του υπάρχοντος δικτύου οπτικών ινών σε ορίζοντα πενταετίας, η εγκατάσταση οπτικών δακτυλίων ώστε να εισχωρήσει στα βασικά data centers ενώ υπάρχουν σκέψεις και για την διασύνδεση μεταξύ των δακτυλίων αλλά και για την δημιουργία ενός μητροπολιτικού δικτύου στην Αθήνα, κάτι που θα εξασφαλίσει την διαθεσιμότητα και για το ιδιωτικό δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.
Παρότι μέχρι στιγμής οι χονδρεμπορικές υπηρεσίες της Grid περιορίζονται στην διάθεση σκοτεινής ίνας (dark Fiber) για το 2021 θα διατεθούν και υπηρεσίες χωρητικότητας υπερ-υψηλών ταχυτήτων (10GXn) μέσω ενός συστήματος state of the art δικτύου DWDM αλλά και υπηρεσίες συνεγκατάστασης επί των πυλώνων σε ολόκληρη την χώρα έτσι ώστε οι πελάτες να μπορούν να εγκαθιστούν τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό.
Ήδη μάλιστα η εταιρεία έχει εξασφαλίσει ένα δεκαπενταετές συμβόλαιο με την Wind και βρίσκεται σε επικοινωνία και με τους λοιπούς μεγάλους παρόχους για προπαραγγελίες που αφορούν την επόμενη χρονιά. Παράλληλα δεδομένου ότι το ιδιόκτητο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο της GRID έχει προσεγγίσει όλες τις γειτονικές χώρες δρομολογείται και η σταδιακή επέκταση στα Βαλκάνια, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρουσα πρόταση.