Οι κορυφαίες ελληνικές startups όλων των εποχών

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι κορυφαίες ελληνικές startups όλων των εποχών
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν σηκώσει την μεγαλύτερη χρηματοδότηση διαχρονικά και οι μεγαλύτερες εξαγορές της εγχώριας startups σκηνής.

To δικό της success story γράφει η Ελλάδα στο νεοφυές επιχειρείν το τελευταίο διάστημα με το μικρό αλλά ζωτικό startup οικοσύστημα να έχει μπει για τα καλά στο ραντάρ διεθνών και εγχώριων επενδυτών.

Ο βασικότερος λόγος γι αυτό είναι η ωρίμαση που παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα η ελληνική startup σκηνή, την οποία υπογραμμίζουν ξεκάθαρα τόσο τα ποσά και τα exits που πολλαπλασιάζονται μέσα στα χρόνια όσο και οι πρώτοι μονόκεροι που ετοιμάζονται να κάνουν την εμφάνισή τους επί ελληνικού εδάφους.

Η συνέχεια μάλιστα προδιαγράφεται ακόμα καλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι τους τελευταίους 18 μήνες παρατηρούμε έναν αυξανόμενο αριθμό επενδυτικών αγγέλων οι οποίοι αποτελούν παραδοσιακά την ραχοκοκαλιά κάθε υγιούς οικοσυστήματος. Όπως εκτιμούν παράγοντες του χώρου, τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι μόνο η αρχή μιας καλής πορείας και η χώρα μας θα επιδείξει ακόμα θεαματικότερα αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Αποτελέσματα που θα επικυρώσουν τις δυνατότητες της εγχώριας αγοράς διεθνώς αλλά και θα γεννήσουν μια νέα γενιά επενδυτών, έτοιμη να συνδεθεί και να εμπιστευτεί νέα ταλέντα δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν ενάρετο κύκλο.

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η ωρίμαση του εν λόγω οικοσυστήματος δεν ήρθε αυτοστιγμής, διήρκεσε σχεδόν μια δεκαετία πριν φτάσει το 2021 να ζήσει τα μέχρι σήμερα ιστορικά υψηλά της.

Μέσα σε αυτό το διάστημα μάλιστα υπήρξαν startups που ξεχώρισαν τόσο για τις χρηματοδοτήσεις τους όσο και για τις επιτυχημένες εξόδους τους. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Foudn.ation για την ελληνική startup σκηνή, το top 10 των startups που έχουν λάβει διαχρονικά τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις διαμορφώνεται κάπως έτσι:

Το top 10 των ελληνικών startup με τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις

  1. Blueground - 221,07 εκατ. ευρώ
  2. Viva Wallet - 162,75 εκατ. ευρώ
  3. Persado - 83,6 εκατ. ευρώ
  4. Workable - 73,83 εκατ. ευρώ
  5. Hellas Direct - 58,23 εκατ. ευρώ
  6. FlexCar - 51,6 εκατ. ευρώ
  7. Plum - 40,1 εκατ. ευρώ
  8. LearnWorlds - 28,5 εκατ. ευρώ
  9. Netdata - 31,2 εκατ. ευρώ
  10. Balena (Resin.io) - 28,19 εκατ. ευρώ

Το Top 10 των ελληνικών exits

Αντίστοιχα η έκθεση περιλαμβάνει και τις δέκα μεγαλύτερες εξαγορές νεοφυών ελληνικών επιχειρήσεων.

Στην κορυφή της λίστας με τις μεγαλύτερες εξαγορές «ελληνικών» startup βρίσκεται η Instashop, η εταιρεία που δραστηριοποιείται τα τελευταία πέντε χρόνια στον χώρο του online grocery και εξαγοράστηκε το 2020 από την γερμανική Delivery Heroe έναντι 307 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί η εξαγορά της Softomotive, μιας εταιρείας με 15ετή εμπειρία που πέρασε το 2020 στα χέρια του τεχνολογικού κολοσσού της Microsoft. Παρότι το τίμημα δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ.

Την χρυσή τριάδα κλείνει η ελληνικής καταγωγής Niometrics, ένας πάροχος deep network analytics η οποία εξαγοράστηκε την τρέχουσα χρονιά από τον κορυφαίο αμερικανικό πάροχο λύσεων analytics για την βιομηχανία τηλεπικοινωνιών, Mobileum. Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε γνωστό, εκτιμάται ωστόσο ότι ξεπέρασε τα 70 εκατ. ευρώ.

Στην επόμενη θέση βρίσκεται η ελληνόκτητη Lenses.io η οποία εξαγοράστηκέ φέτος, έναντι 70 εκατ. ευρώ από την γερμανική Celonis. Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία με έδρα το Μόναχο, θεωρείται ως μία από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες enterprise software παγκοσμίως, με κεφαλαιοποίηση που ξεπερνάει τα 11 δισ. δολ.

Την πεντάδα κλείνει η πατρινή Think Silicon, η οποία πέρασε το 2020 στην Applied Materials, έναν αμερικανικό κολοσσό με κεφαλαιοποίηση 46 δισ. δολάρια και ετήσια έσοδα της τάξης των 17 δισ. δολαρίων την περίοδο της εξαγοράς. Το τίμημα παρέμεινε άγνωστο και σε αυτή την περίπτωση, ωστόσο εκτιμάται ότι κινήθηκε πάνω από τα 40 εκατ ευρώ, με την εξαγορά να χαρακτηρίζεται ως η μεγαλύτερη ιστορικά στον χώρο της υψηλής τεχνολογίας στη χώρα.

Την χρυσή δεκάδα συμπληρώνουν η Helic, η οποία εξαγοράστηκε το 2019 από την αμερικανική ANSYS έναντι άγνωστου ποσού, η Beat, πρώην Taxibeat η οποία εξαγοράστηκε το 2017 από τον όμιλο της Daimler έναντι 40 εκατ. ευρώ, η Innoetics η οποία κέντρισε το ενδιαφέρον του νοτιοκορεατικού κολοσσού της Samsung με την Text-to-Speech τεχνολογία της και εξαγοράστηκε το 2017 έναντι ποσού κοντά στα 20 εκατ. ευρώ, η Moosend η οποία το 2021 πέρασε στα χέρια του παγκόσμιου ηγέτη λογισμικού διαχείρισης ψηφιακού περιεχομένου, Sitecore και τέλος η ελληνοκυπριακή Avocarrot η οποία πέρασε το 2016 στα χέρια της γερμανικής Glispa έναντι 17,85 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αυξάνεται η δραστηριότητα των startups με ελληνική «καταγωγή» στις ΗΠΑ

Περί τα 500 εκατ. ευρώ μοιράστηκαν οι ελληνικές startups το 2020 - Οι «πρωταθλητές»

Πόσα πληρώνουν τους εργαζόμενους οι ελληνικές startups

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider