Αγγλικά... θα «μιλά» σύντομα το Gov.gr

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αγγλικά... θα «μιλά» σύντομα το Gov.gr
gov.gr
Με την βοήθεια λογισμικού αυτόματης μετάφρασης του περιεχομένου.

Διαθέσιμες και στα αγγλικά θα είναι λίαν συντόμως οι υπηρεσίες του gov.gr, όπως προκύπτει από σχετική απόφαση που αναρτήθηκε χθες στην Διαύγεια και αφορά στην ανάθεση παροχής υπηρεσιών ανάπτυξης λογισμικού αυτόματης μετάφρασης του περιεχομένου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) στην Αγγλική γλώσσα.

Το έργο προϋπολογισμού €36.555,20 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (€29.480,00 + φπα €7.075,20 ανέλαβε με απευθείας ανάθεση, κατόπιν έρευνας αγοράς και διαβούλευσης με έναν οικονομικό φορέα της αγοράς, η εταιρεία PIXELOCRACY.

Στο πλαίσιο του έργου η εν λόγω εταιρεία θα αναλάβει να αναπτύξει λογισμικό αυτόματης μετάφρασης του περιεχομένου της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης (gov.gr) στην Αγγλική γλώσσα μέσα σε 9 εβδομάδες από την υπογραφή της σύμβασης. Γεγονός που υποδεικνύει ότι αρχικός στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για το λανσάρισμα της ενιαίας ψηφιακής πύλης και στην αγγλική γλώσσα μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι πολίτες μπορούν με λίγα μόνο κλικ να εκδίδουν βεβαίωση γνησίου υπογραφής στα αγγλικά για έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά και να «μπορούν να αποστέλλουν στο εξωτερικό έγγραφα και ιδιωτικά συμφωνητικά με την υπογραφή τους εύκολα και με ασφάλεια».

Τα οφέλη της διαδικασίας

Η ανάπτυξη της Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης στα Αγγλικά θα συμβάλλει στην αμεσότερη εξυπηρέτηση περισσότερων ατόμων από το ελληνικό κράτος, θα κάνει τις υπηρεσίες φιλικότερες προς όλους, ενώ και στο κομμάτι της επιχειρηματικότητας θα διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση αλλοδαπών στις υπηρεσίες του Δημοσίου χωρίς να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος για την παρουσία και τη συνδρομή ενδιάμεσων προσώπων.

Ταυτόχρονα μάλιστα από τη μετάφραση του gov.gr στα αγγλικά θα βελτιωθεί και η θέση της Ελλάδας στον δείκτη DESI, αφού η παροχή ψηφιακών υπηρεσιών σε περισσότερες γλώσσες αποτελεί κριτήριο στο κομμάτι του e-governence. Με τον τρόπο αυτό, μετά το πρώτο βήμα της δημιουργίας πολλών και εύχρηστων ψηφιακών υπηρεσιών, η χώρα προχωρά ένα ακόμα βήμα, κλείνοντας άλλη μια εκκρεμότητα στην προσπάθεια να ευθυγραμμιστεί με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Το gov.gr σε αριθμούς

Να υπενθυμίσουμε ότι το gov.gr ξεκίνησε ενσωματώνοντας 501 ψηφιακές υπηρεσίες και προσθέτοντας δύο νέες: την ψηφιακή έκδοση υπεύθυνης δήλωσης και εξουσιοδότησης. Μέσα στα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας του το gov.gr παρέχει 1.370 ψηφιακές υπηρεσίες, διευκολύνοντας την καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Ειδικότερα:

  • 7.936.034 διαφορετικοί πολίτες έχουν χρησιμοποιήσει το gov.gr, εκδίδοντας ένα τουλάχιστον έγγραφο ή υποβάλλοντας μια ηλεκτρονική δήλωση.
  • 159.346.146 έγγραφα ή δηλώσεις έχουν εκδοθεί/υποβληθεί ηλεκτρονικά
  • 6.285.764 υπεύθυνες δηλώσεις και 2.189.684 εξουσιοδοτήσεις έχουν εκδοθεί
  • 3.195.589 πολίτες έχουν εγγραφεί στην άυλη συνταγογράφηση
  • πάνω από το 42% των συνταγών και των παραπεμπτικών εκδίδεται άυλα.

Η αύξηση στη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών μάλιστα ήταν εκθετική. Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο αριθμός των ψηφιακών συναλλαγών από 8.8 εκατομμύρια το 2018, έφτασε τα 150 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές το πρώτο εξάμηνο το 2021. Όσο για το σύνολο του προηγούμενου έτους, ο όγκος των ψηφιακών συναλλαγών με το Δημόσιο εξαπλασιάστηκε, σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τα συστήματα του Δημοσίου είτε παρείχαν ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες, είτε «μίλησαν μεταξύ τους» αθροιστικά 566.962.980 φορές.

Ο φετινός αριθμός είναι έξι φορές μεγαλύτερος σε σχέση με τον αντίστοιχο αριθμό του 2020, οπότε οι ψηφιακές συναλλαγές ανήλθαν σε 94 εκατομμύρια, καταγράφοντας μεγάλη άνοδο σε σχέση με το 2019 και το 2018, όταν ο αριθμός έφτασε τα 34 και τα 8,8 εκατομμύρια αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Gov.gr: Διαθέσιμη από σήμερα η νέα ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Ψηφιακές οι φωτογραφίες διπλώματος και οι υπογραφές των πολιτών - Τι αλλαγές φέρνει η υπηρεσία myphoto.gov.gr 

Wallet.gov.gr: Άνοιξε και για τα ΑΦΜ που λήγουν σε 9 - Στις 650 χιλιάδες τα ψηφιακά έγγραφα έως τώρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider