Νέους κανόνες που θα υποχρεώνουν τις μεγάλες, αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να πληρώνουν για το κόστος του δικτύου που καταναλώνουν επιδιώκουν να υιοθετήσει η ΕΕ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, αναβαθμίζοντας την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ των ευρωπαϊκών Telcos και των αμερικανικών Big tech, από επιχειρηματική σε πολιτική.
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του Reuters, το οποίο επικαλείται τέσσερις πηγές προσκείμενες στο θέμα, oι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, με εκπρόσωπό τους την ΕΤΝΟ (European Telecommunications Network Operators) και την αιγίδα της GSMA, ετοιμάζονται να στείλουν επιστολή προς τον ευρωπαίο επίτροπο, Thierry Breton, ζητώντας εξέταση του αιτήματός τους σε υψηλότερο πολιτικό επίπεδο.
Στόχος τους είναι να ακολουθηθεί το παράδειγμα της Αυστραλίας και οι «Over Τhe Top» παίκτες, δηλαδή οι αμερικανικές εταιρείες παροχής περιεχομένου και υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες για να διακινήσουν τα δεδομένα τους, να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους ισχυρισμούς των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, εταιρείες όπως οι Google, Netflix, Meta και Amazon (AMZN.O), αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της διαδικτυακής κίνησης.
Η επιδίωξη δεν είναι νέα. Πλέον βέβαια, αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, παίρνει καινούργιες διαστάσεις, επιδιώκοντας να στρέψει την προσοχή των αρμόδιων ευρωπαϊκών αρχών, πέρα από το ρυθμιστικό πλαίσιο σχετικά με τη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων και τη χρήση τους από τους παρόχους υπηρεσιών των ΗΠΑ και σε αυτό το ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι ενώ οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι έχουν συμμάχους την ETNO και την GSMA, δεν ισχύει το ίδιο και με τον BEREC που εκπροσωπεί τις Ρυθμιστικές Αρχές Τηλεπικοινωνιών. Να θυμίσουμε ότι BEREC δεν στηρίζει ομόφωνα τις εταιρείες, με το επιχείρημα ότι αν οι Big Tech υποχρεωθούν να πληρώσουν για το περιεχόμενο που διακινούν, τότε παραβιάζεται η αρχή της Ουδετερότητας Δικτύων (Network Neutrality).
Δηλαδή θα μπορούσε να οδηγήσει σε προνομιακή μεταχείριση από τα δίκτυα, όσων OTT θα πλήρωναν, και εσκεμμένη υποβάθμιση της πρόσβασης όσων δεν θα κατέβαλαν τίμημα για τη χρήση των δικτύων.