«Καρπούς» θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις του Φαιστός

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Καρπούς» θα αρχίσουν να αποδίδουν οι επενδύσεις του Φαιστός
ταμείο φαιστοσ
Οι εταιρείες που ενισχύουν την εξωστρέφειά τους και διευρύνουν τις προοπτικές τους. Η μέχρι σήμερα πορεία του Ταμείου και η συνέχεια.

«Καρπούς» θα αρχίζουν να αποδίδουν οι επενδυτικές κινήσεις του Ταμείου Φαιστός, του fund που δημιουργήθηκε με την αξιοποίηση μέρους των εσόδων από την δημοπρασία των συχνοτήτων για το 5G και έχει ως βασικό χρηματοδότη του το Ελληνικό Δημόσιο. Μετά από έναν χρόνο ζωής, το Ταμείο έχει εγγράψει στο ενεργητικό του ήδη 7 επενδύσεις σε ελληνικές και ξένες startups, μέρος των οποίων δείχνουν να προχωρούν προς την «ενηλικίωσή» τους, είτε ενισχύοντας την εξωστρέφειά τους, είτε διευρύνοντας τις προοπτικές τους στο διεθνές στερέωμα.

«Πράσινο φως» στα drones της Matternet για πτήσεις μεγάλων αποστάσεων χωρίς συνεχή επίγεια επιτήρηση

Τα πιο πρόσφατα σχετικά νέα, αφορούν στην Matternet, την πρώτη εκ των επενδύσεων που πραγματοποίησε. Να θυμίσουμε ότι η εταιρεία με έδρα στις Η.Π.Α και θυγατρική στην Ελλάδα η οποία διαχειρίζεται το σύνολο των δραστηριοτήτων στην Ευρώπη, ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Ραπτόπουλο για να παρέχει υπηρεσίες μικρο-μεταφορών με τη χρήση drones σε αστικές περιοχές της Βόρειας Αμερικής, της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Έχοντας πραγματοποιήσει ήδη 20.000 εμπορικές πτήσεις προοπτικές διευρύνει πλέον τις προοπτικές της, χάρη σε πρόσφατη απόφαση των ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα η Ομοσπονδιακή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) αδειοδότησε πρόσφατα τρεις εταιρείες - μεταξύ τους και η UPS Flight Forward συνεργάτης της Matternet - να πραγματοποιούν πτήσεις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών οι οποίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται χωρίς την ανάγκη συνεχούς επίγειας επιτήρησης. Η εν λόγω αδειοδότητση θεωρείται κομβική για τον κλάδο των drones, καθώς προωθεί την επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Προηγουμένως, οι εμπορικές πτήσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη περιορίζονταν στην οπτική επαφή του πιλότου, ακόμη και αν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος είχε αυτόνομες δυνατότητες. Για μεγαλύτερες αποστάσεις, οι εταιρείες μη επανδρωμένων αεροσκαφών έπρεπε να τοποθετούν προσωπικό στο έδαφος κάθε λίγα χιλιόμετρα για να παρακολουθεί το μη επανδρωμένο αεροσκάφος και να αναφέρει τυχόν εμπόδια. Σημειωτέον ότι στην Matternet πέρα από το Φαιστός έχουν επενδύσει εταιρείες διεθνούς εμβέλειας όπως η Boeing, η Sony, η Mercedes-Benz και η SwissPost.

Επεκτείνεται σε νέες αγορές η SafeSize

Τις προοπτικές ανάπτυξης της αυξάνει το τελευταίο διάστημα και η Safesize, έτερη εταιρεία που έχει επενδύσει το Ταμείο, η οποία ετοιμάζεται να διευρύνει το αποτύπωμά της σε νέες αγορές μέσω του νέου «έξυπνου» Αυτόνομου Ηλεκτρονικού Πωλητή της. Να θυμίσουμε ότι η ελληνική startup, η ιδέα της οποίας γεννήθηκε στην Αθήνα αλλά μετουσιώθηκε σε πράξη στην Ολλανδία, εξειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών (hardware & software) που αντιμετωπίζουν υπαρκτές προκλήσεις στην αγοραστική εμπειρία υποδημάτων. Λύνει δηλαδή ένα χρόνιο πρόβλημα του κλάδου των υποδυμάτων που ακούει στο ερώτημα «ποιο είναι το σωστό νούμερο παπούτσι» με το σύστημα 3Dfootscanner. Μετρώντας πλέον 10 χρόνια ζωής, η Safesize, απασχολεί 65 άτομα, διατηρεί γραφεία σε πέντε πόλεις, ένα κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης στην Αθήνα ενώ συνεργάζεται ήδη με τις μεγαλύτερες αλυσίδες υπόδυσης παγκοσμίως - το σύστημα ήδη είναι εγκατεστημένο σε 2.500 φυσικά καταστήματα σε 50 χώρες παγκοσμίως (Intersport, Decathlon, SportsDirect, SuperSportsXebio κ.α).. Μετά και την τελευταία χρηματοδότηση ύψους 14 εκατ. ευρώ στην οποία συμμετείχαν πέρα από το Ταμείο Φαιστός και άλλοι επενδυτές όπως το Convent Capital και 3TS Capital Partners, καθώς και ένας στρατηγικός επενδυτής (από τους μεγαλύτερους λιανεμπόρους υποδημάτων παγκοσμίως), η εταιρεία ετοιμάζεται να προωθήσει τον έξυπνο πωλητή της DigitalSalesAssistant που λειτουργεί σε υποδομές 5G σε Ελλάδα, Ευρώπη, Ασία και Αυστραλία.

Οι άλλες επενδύσεις του Φαιστός

Να θυμίσουμε ότι πέρα από τις προαναφερθείσες τοποθετήσεις, το Ταμείο Φαιστός έχει επενδύσει στην OQ Technology, μια καινοτόμα space tech εταιρεία από το Λουξεμβούργο που χρησιμοποιεί δορυφόρους χαμηλής τροχιάς για την παροχή απρόσκοπτης συνδεσιμότητας σε εγκαταστάσεις IοΤ και συγκεκριμένα σε περιοχές όπου τα επίγεια δίκτυα δεν παρέχουν κάλυψη, στην Pandas.io, την νεοφυή ελληνική εταιρεία που αλλάζει τη διαδικασία ανταλλαγής μεταχειρισμένων smartphones και επιταχύνει δραστικά τη μεταπώλησή τους, στην EdgeQ, η οποία επαναπροσδιορίζει την ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων 5G, την Movandi με έδρα την Καλιφόρνια η οποία σχεδιάζει και αναπτύσσει μικροεπεξεργαστές, λογισμικό και συστήματα στη σειρά mmW που συμπληρώνουν την κλασική μακροδομή της ασύρματης κάλυψης μειώνοντας ταυτόχρονα στο μισό το κόστος ανάπτυξης υποδομής και λειτουργίας χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη. Πολύ πρόσφατα δε, επένδυσε και στην WINGS ICT Solutions, εταιρεία που αναπτύσσει καινοτόμες υπηρεσίες και προϊόντα IoT με βάση προηγμένες τεχνολογίες όπως το 5G, τα BigData αλλά και την Τεχνητή Νοημοσύνη, παρέχοντας ολοκληρωμένες, ψηφιακές λύσεις σε κάθετους τομείς, όπως το Περιβάλλον, τα Συστήματα Παραγωγής, τα Δίκτυα & οι Υποδομές και στον τομέα των Υπηρεσιών (ηλεκτρονική υγεία).

Να θυμίσουμε ότι το Επενδυτικό Ταμείο «Φαιστός», το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2022 με υπό διαχείριση κεφάλαια άνω των 100 εκατ. ευρώ, έχει ως leading anchor investor την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων (EATE, πρώην ΤΑΝΕΟ). Στο Ταμείο ωστόσο έχουν επίσης επενδύσει ο Όμιλος ΟΤΕ / Deutsche Telekom (3 εκατ. ευρώ), το Latsco family office της κυρίας Μαριάννας Λάτση και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Πέρα από τους επενδυτές, το ΦΑΙΣΤΟΣ ως το πρώτο θεματικό fund της Ευρώπης που ασχολείται με το υπό διαμόρφωση οικοσύστημα του 5G, έχει αναπτύξει ένα δίκτυο συνεργαζόμενων φορέων με στόχο την πολυεπίπεδη στήριξη των επιχειρήσεων στις οποίες επενδύει.

Το δίκτυο αυτό απαρτίζεται σήμερα από το Πανεπιστήμιο Πατρών, την μονάδα Corallia & το Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά», την Vantage Towers Greece, το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», την Nokia Hellas, την Cosmote και των Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Με τις προαναφερθείσες συνεργασίες οι εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις γύρω από το 5G και στις οποίες επενδύει το ΦΑΙΣΤΟΣ έχουν πρόσβαση σε ερευνητικά κέντρα, σε παθητικό και ενεργητικό εξοπλισμό, σε συχνότητες (σ.σ. ο διαγωνισμός για την διάθεση του φάσματος 5G προέβλεπε να κρατηθεί ένα μέρος των συχνοτήτων για τις εταιρείες του ΦΑΙΣΤΟΣ), κ.ά. ώστε να διευκολύνονται οι πιλοτικές δοκιμές των εφαρμογών που αναπτύσσουν. Το δίκτυο των συνεργατών, το οποίο δυνητικά ενδέχεται να διευρυνθεί, αποτελεί και το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΦΑΙΣΤΟΣ έναντι άλλων επενδυτικών ταμείων που υπάρχουν διαθέσιμα στο εξωτερικό.

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι στον έναν χρόνο επενδυτικής δραστηριότητας, να έχουν χτυπήσει την πόρτα του ταμείου ΦΑΙΣΤΟΣ πάνω από 50 εταιρείες, εκ των οποίων οι επτά εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση, ξεπερνώντας κατά πολύ το αρχικό χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων. Να θυμίσουμε ότι το ΦΑΙΣΤΟΣ έχει διάρκεια ζωής 10 χρόνια, με τα 5 εξ αυτών να αποτελεί τον χρόνο αποεπένδυσης.

Η εν λόγω πορεία αναμένεται να συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Να θυμίσουμε ότι όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν ο Διευθύνων Σύμβουλός του Φαιστός, κ. Αντώνης Τζωρτζακάκης σε παλαιότερη συνέντευξη Τύπου, η μέση επένδυση του Ταμείου κυμαίνεται μεταξύ 5-7 εκατ. ευρώ, γεγονός που υποδεικνύει ότι το fund θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κατά μέγιστο 20 επενδύσεις - 13 ακόμα περίπου- σε νεοφυείς και μη επιχειρήσεις, οι οποίες θα επιλέξουν την χώρα μας για να αναπτύξουν καινοτόμες εφαρμογές στον τομέα του 5G.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

To Ταμείο «Φαιστός» επενδύει στην super-tech εταιρεία σχεδιασμού 5G microchips, EdgeQ

Πέντε νέες επενδύσεις στο κατώφλι του Φαιστός

Σε τροχιά επενδύσεων μπαίνει το «Φαιστός» με προίκα 100 εκατ. ευρώ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider