Ο κόσμος μας είναι πιο συνδεδεμένος από ποτέ και η τεχνολογία του Internet-of-Things διαμορφώνει τα υφιστάμενα επιχειρηματικά μοντέλα ή δημιουργεί νέα, με επίκεντρο την πρόσβαση, την αποτελεσματικότητα και την στρατηγική λήψη αποφάσεων βασισμένων, σε αξιόπιστα δεδομένα πραγματικού χρόνου.
Αν σκεφτεί κανείς την απήχηση που είχε το IoT Solutions World Congress, που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του περασμένου έτους στην Βαρκελώνη, (200 ηγέτες του κλάδου και 8.000 επισκέπτες του συνεδρίου) κατανοεί το ρυθμιστικό ρόλο που αναμένεται να παίξει στη βιομηχανία ο συνδεδεμένος κόσμος.
Το next big thing και η νέα βιομηχανική επανάσταση που θα φέρει, όπως ισχυρίζονται πολλοί, επιβεβαιώνουν με την σειρά τους τα στοιχεία για την πορεία των δαπανών για το IoT το 2016.
Παρότι η τεχνολογία ΙοΤ σήμερα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο ενσωμάτωσης στην βιομηχανία, η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογιών ασύρματων δικτύων, αισθητήρων, συλλεκτών και πρωτοκόλλων επικοινωνίας σηματοδοτεί την ταχεία ανάπτυξη και ενσωμάτωση της. Οι βασικές προϋποθέσεις ανάπτυξης της τεχνολογίας ΙοΤ είναι η σύνδεση στο διαδίκτυο, η υψηλή ενσωμάτωση mobile τεχνολογιών και το χαμηλό κόστος των αισθητήρων σε συνδυασμό με υψηλές επενδύσεις στην εν λόγω τεχνολογία. Αντίστοιχα, οι προκλήσεις περιορίζονται στην ασφάλεια των δεδομένων που διακινούνται στον παγκόσμιο ιστό, στην εφαρμογή και σε τεχνολογικούς περιορισμούς.
Όπως αποδεικνύει έρευνα της IDC (International Data Corporation) κατά την χρήση που ολοκληρώθηκε οι δαπάνες για εξοπλισμό λογισμικού υπηρεσιών και συνδεσιμότητας του IoT αυξήθηκαν κατά 17,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φτάνοντας τα 737 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με σχετικό report της International Data Corporation (IDC), οι δαπάνες για το Internet of Things θα διευρύνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό 15,6% έως το 2020, οπότε αναμένεται να αγγίξουν τα επίπεδα του 1,29 τρισ. δολάρια.
Πρωτοπόροι στην διεύρυνση αυτή της αγοράς παρουσιάζονται οι τομείς της μεταποίησης, των μεταφορών και των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, τομείς που αναμένεται να καθοδηγήσουν και στο μέλλον την άνοδο του εν λόγω τεχνολογικού κλάδου.
Σύμφωνα με την ανάλυση της IDC μάλιστα, ο κλάδος της μεταποίησης παρουσίασε την μεγαλύτερη κινητικότητα σε επίπεδο επενδύσεων την χρονιά που μας πέρασε με το συνολικό ποσό να φτάνει τα 178 δισ. ευρώ. Ακολούθησαν οι μεταφορές με τις επενδύσεις να φτάνουν τα 78 δισ. ευρώ ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας με τις επενδύσεις να αγγίζουν τα 69 δισ. δολάρια.
Δεδομένων βέβαια των εκτιμήσεων της IDC οι σχετικές με το IoT δαπάνες καταναλωτών και φυσικών προσώπων, που αποτέλεσαν το 2016 το τέταρτο μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς θα περάσουν στην τρίτη θέση έως το 2020. Επιπλέον, οι επενδύσεις στη βαριά βιομηχανία όπως αυτοοδηγούμενα ή συνδεδεμένα οχήματα και «έξυπνα» κτίρια, θα βρεθούν στις πρώτες θέσεις για όλη την περίοδο αναφοράς έως το 2020.
Την ταχύτερη αύξηση δαπανών όμως θα παρουσιάσουν οι κλάδοι της ασφάλισης της υγειονομικής περίθαλψης και των λιανικών πωλήσεων. Παρόλα αυτά ο εξοπλισμός θα παραμείνει η μεγαλύτερη κατηγορία δαπανών έως το 2020 με τις υπηρεσίες το λογισμικό και τη συνδεσιμότητα να ακολουθούν.
Αν και οι δαπάνες για hardware σχεδόν θα διπλασιαστούν έως το 2020,αγγίζοντας τα 400 δισ. μέχρι το 2020, είναι η κατηγορία δαπανών που θα γνωρίσει την πιο αργή ανάπτυξη. Στον αντίποδα, ο τομέας του λογισμικού και οι δαπάνες για υπηρεσίες ΙοΤ θα δουν τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης.
Η αγορά της Ασίας/Ειρηνικού αναμένεται να αποτελέσει την πιο δυναμική αγορά για το ΙοΤ παγκοσμίως, με την μεταποιητική βιομηχανία να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στις επενδύσεις τόσο στην περιοχή της Ασίας όσο και στις ΗΠΑ, αποτελώντας σχεδόν το ένα τρίτο των αγορών για εξοπλισμό. Θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, η Δυτική Ευρώπη και η Ιαπωνία.
Συνολικά το Internet of Things παρουσιάζει μια ποικιλόμορφη ανάπτυξη τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τους τελικούς χρήστες επισημαίνει ο Marcus Torchia, επικεφαλής της έρευνας.