Τα πιο θεαματικά και πιο δημοφιλή AI εργαλεία της χρονιάς που πέρασε

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα πιο θεαματικά και πιο δημοφιλή AI εργαλεία της χρονιάς που πέρασε
Τι μας σύστησε η τεχνητή νοημοσύνη την χρονιά που πέρασε. Τι επέλεξαν οι χρήστες να χρησιμοποιήσουν.

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη ως έννοια και πεδίο μελέτης να έκανε την εμφάνισή της στα μέσα του 20ού αιώνα, το 2024 ήταν αδιαμφισβήτητα η χρονιά της. Η ΑΙ έγινε προσβάσιμη στο ευρύ κοινό κι άρχισε να ενσωματώνεται σε καθημερινές εφαρμογές, όπως εικονικοί βοηθοί, αυτόνομα οχήματα και συστήματα πρόβλεψης, ακόμα και στον έλεγχο του Κτηματολογίου στην περίπτωση της χώρας μας. Παρότι η εξέλιξή της αναμένεται να είναι ραγδαία και το νέο έτος – τα προηγούμενα ρεκόρ είθισται να καταρρίπτονται από νέα άλλωστε - η χρονιά που μας πέρασε μας σύστησε προϊόντα που έκαναν τη διαφορά.

Αν και η κατάρτιση μιας λίστας με τα καλύτερα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης είναι εν μέρει αδύνατη, καθώς οι αξιολογήσεις είναι υποκειμενικές και η τεχνολογία κινείται με ταχύτητα φωτός υπάρχουν κάποιες εφαρμογές που δεν μπορούν να λείπουν από μια ενδεικτική λίστα.

Βίντεο σε σκηνοθεσία… ΑΙ

Για παράδειγμα η OpenAI παρουσίασε λίγο πριν την εκπνοή του 2024, συγκεκριμένα στις 9 Δεκεμβρίου, την Sora, ένα νέο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ικανό να δημιουργεί βίντεο μέσα από κείμενο, εικόνες ή άλλα βίντεο. «Με την Sora επιτρέπουμε στους χρήστες να ζωντανεύουν τις ιδέες τους, δημιουργώντας βίντεο υψηλής ποιότητας που ανταποκρίνονται στις περιγραφές τους» ανέφερε χαρακτηριστικά η εταιρεία, εξηγώντας ότι οι χρήστες μπορούν είτε να εισάγουν μια περιγραφή, είτε να χρησιμοποιήσουν υπάρχουσες εικόνες είτε βίντεο και η Sora θα δημιουργήσει ένα βίντεο που ανταποκρίνεται σε αυτές. Μια εβδομάδα αργότερα από την εμφάνιση της Sora και παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τον κόσμο του θεάματος, η Google ανακοίνωσε την αναβάθμιση της ανταγωνιστικής μηχανής Veo, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είναι πραγματικά η τελευταία λέξη της τεχνολογίας κάνοντας κάτι αντίστοιχο.

Υπήρξαν ωστόσο και άλλα μοντέλα που κυκλοφόρησαν με την υπόσχεση να διευκολύνουν την καθημερινότητά μας. Ένα τέτοιο μοντέλο ήταν η Granola, ένα σύστημα που μετατρέπει αυτόματα τις ακατάστατες σημειώσεις και τις μακρόσυρτες τηλεδιασκέψεις σε καθαρογραμμένες σημειώσεις με συγκεκριμένους στόχους και calls to actions. Ειδοποιός διαφορά του εν λόγω προγράμματος, όπως επεσήμαναν ειδήμονες, είναι ότι ανταποκρίνεται στον στόχο των προγραμματιστών: κάνει δηλαδή την ΑΙ ένα απρόσκοπτο εργαλείο λογισμικού που ζει στο παρασκήνιο και προσαρμόζεται στις ανθρώπινες συνήθειες αντί να χρειαστεί ο άνθρωπος να προσαρμοστεί στην ΤΝ.

ΑΙ agents: H ΤΝ παίρνει τον έλεγχο

Έτερο εντυπωσιακό εργαλείο σε beta έκδοση για το κοινό κυκλοφόρησε και η Anthropic. Πρόκειται για το «computer use», ένα εργαλείο που επιτρέπει στα δημοφιλή μοντέλα της AI startup Claude να «αναλάβουν τον έλεγχο» μιας συσκευής για να διεκπεραιώσουν βαρετές εργασίες για τους χρήστες. Μπορεί να κινεί τον κέρσορα, να κάνει κλικ και να πληκτρολογεί όπως ακριβώς θα έκανε ένας χρήστης. Κάνει δηλαδή ό,τι χρειάζεται, χωρίς να απαιτεί πολύ χειροκίνητη μηχανική προτροπή, για να συμπληρώσει για παράδειγμα μια καρτέλα πελάτη με όλα τα στοιχεία του, Επωνυμία, διεύθυνση, email, τηλέφωνο κλπ, βρίσκοντας τα δεδομένα που υπάρχουν καταχωρημένα μέσα σε κάποια βάση στο pc, χωρίς να χρειάζεται ο χρήστης να κουνήσει το μικρό του δακτυλάκι. Στα βήματα της Anhtropic τόσο η Google όσο και η Browser Co εξερευνούν τρόπους όπου εργαλεία AI – ευρύτερα γνωστά κι ως AI agents - θα μπορούν να σερφάρουν για λογαριασμό μας. Κάτι σαν να λέμε κλείσε μου τις φθηνότερες πτήσεις για Νέα Υόρκη και να έρθει η κράτηση στο email των μελών της οικογένειας.

Όταν συνομιλείς με το ChatGPT

Σίγουρα οι περισσότεροι από εμάς έχουμε γράψει εντολές προς εκτέλεση ή έχουμε απευθύνει ερωτήσεις προς απάντηση στο ChatGPT. Όσοι όμως δεν έχουν δοκιμάσει να συνομιλήσουν μαζί του, δεν μπορούν να κατανοήσουν την ουσιαστική εξέλιξη. Παρότι οι φωνητικές υπηρεσίες δεν είναι κάτι καινούργιο, μιλάμε σε υπολογιστές πολύ πριν η Siri και η Alexa γίνουν προσωπικοί βοηθοί μας, οι προφορικές αλληλεπιδράσεις ήταν μέχρι πρότινος κάπως «καχεκτικές». Δεν υπήρχε μια ροή συζήτησης, περισσότερο μια ανταλλαγή ερωτήσεων και απαντήσεων, τα βασικά που λέμε. Ωστόσο η προηγμένη φωνητική λειτουργία του ChatGPT είναι πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία τεχνητής νοημοσύνης καθώς όχι μόνο αντιλαμβάνεται την ασυνέχεια της ανθρώπινης ομιλίας - τις στάσεις και τα τραυλίσματα, τις παρεκκλίσεις, τις διακοπές αλλά προσαρμόζεται σε αυτά με φυσικό και ιδιαιτέρως έξυπνο τρόπο.

«Ξέρω τι έκανες πέρυσι το καλοκαίρι»

Φανταστείτε ένα εργαλείο AI που καταγράφει τα στιγμιότυπα οθόνης όλων όσα κάνετε στον υπολογιστή σας για να μπορέσει να σας εξυπηρετήσει καλύτερα, όταν κι εφόσον το χρειαστείτε. Ο λόγος για το Recall για το εργαλείο της Microsoft το οποίο έρχεται για να συνδράμει το Copilot AI. «Το Recall χρησιμοποιεί το Windows Copilot Runtime για να σας βοηθήσει να βρείτε οτιδήποτε έχετε δει στον υπολογιστή σας. Αναζητήστε χρησιμοποιώντας οποιαδήποτε στοιχεία θυμάστε ή χρησιμοποιήστε το χρονοδιάγραμμα για να μετακινηθείτε στις προηγούμενες δραστηριότητές σας, συμπεριλαμβανομένων εφαρμογών, εγγράφων και ιστότοπων. Μόλις βρείτε αυτό που ψάχνετε, μπορείτε να επιστρέψετε γρήγορα στο περιεχόμενο που είδατε στο στιγμιότυπο επιλέγοντας το κουμπί επανεκκίνησης» εξηγεί η εταιρεία. Το εργαλείο είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό. Ωστόσο δεν έλλειψαν οι ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ασφάλεια. Γι αυτό και η εταιρεία συνεχίζει να αναζητεί τρόπο να φέρει το Recall στο ευρύ κοινό. Ακόμα όμως δεν ξέρουμε τι μπορεί να κάνει η ΤΝ αν την αφήσουμε να μας μελετήσει εξονυχιστικά, αν δηλαδή τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα αρχίσουν να καταβροχθίζουν τα προσωπικά μας δεδομένα με τον ίδιο τρόπο όπως τα κοινωνικά δίκτυα και οι μηχανές αναζήτησης.

Τα νέα... κοινωνικά δίκτυα

Τέλος δεν μπορούμε να παραλείψουμε και το SocialAI, μια εφαρμογή για iPhone που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ένα κοινωνικό δίκτυο εξ ολοκλήρου από bots, επιλέγοντας μάλιστα τα χαρακτηριστικά που εσείς θέλετε να έχει: να είναι καλοί συνομιλητές, να είναι πλακατζίδες, να είναι nerds κ.ό.κ.. Φανταστείτε το σαν να μπαίνετε στο Χ, με την διαφορά πως σε ό,τι κι αν δημοσιεύσετε, θα λαμβάνετε δεκάδες απαντήσεις από bots αντί για ανθρώπους. Σύμφωνα με κάποιους προγραμματιστές πρόκειται για έναν συναρπαστικό, αν και λίγο περίεργο, τρόπο για να συνομιλήσετε με μια σειρά από ΑΙ ταυτόχρονα…

Τα πιο δημοφιλή

Παρότι εντυπωσιακά τα παραπάνω εργαλεία δεν ήταν αυτά που χρησιμοποιήθηκαν ευρέως το 2024. Τα πιο δημοφιλή εργαλεία ΑΙ για το 2024, ήταν το ChatGPT, το Canva, το οποίο με εξαιρετικές λειτουργίες AI στην επεξεργασία εικόνας βρέθηκε στη δεύτερη θέση και το DeepL που συμπλήρωσε την χρυσή τριάδα, ως η δημοφιλέστερη εφαρμογή για μεταφράσεις. Την πεντάδα συμπλήρωσαν το Google Gemini, το αντίπαλο δέος του Chat GPT και το Character AI, ένα εργαλείο με το οποίο μπορείς να δημιουργείς chatbots με συγκεκριμένες περσόνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη

Η LG συνεργάζεται με την Microsoft για την ανάπτυξη AI σε σπίτια

Εθνική Αρχή Διαφάνειας: «Σύμμαχος» η τεχνητή νοημοσύνη στη μάχη για τη διαφθορά

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider