Σε κρίσιμο σημείο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και των συνδικαλιστών για τη σύναψη της νέας επιχειρησιακής σύμβασης (καθώς η ισχύουσα λήγει στο τέλος του έτους).
‘Όπως ανέφερε χτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ Μιχάλης Τσαμάζ, μέχρι τώρα δεν υπάρχει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις καθώς όπως είπε αυτά που ζητάνε οι συνδικαλιστές δεν μπορούν να γίνουν.
«Οι εργαζόμενοι έχουν πέσει θύμα των υποσχέσεων των συνδικαλιστών του ΟΤΕ και ζητάνε την επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2010 (πριν τις μειώσεις κατά 11% που υπεγράφησαν το 2010), μείωση του ωραρίου και διασφάλιση των θέσεων εργασίας».
«Αυτά που ζητάνε δεν μπορούν να γίνουν. Όταν όλες οι επιχειρήσεις έχουν πληγεί δεν μπορούμε να μιλάμε για διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Δεν είμαστε δημόσιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.
Ο ίδιος ωστόσο έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και είπε ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία και υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας, τότε θα μπουν σε καθεστώς μετενέργειας (βασικός μισθός και επιδόματα ωρίμανσης, τέκνων, σπουδών και επικινδύνου εργασίας), γεγονός που σημαίνει ότι μετά από 3 μήνες θα κοπούν και τα 30 επιδόματα που παίρνουν οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ.
Επίδομα βιβλιοθήκης και φωτοτυπικού παίρνουν οι εργαζόμενοι
Σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ έχουν 30 επιδόματα τα οποία δεν έχουν κοπεί. Μεταξύ των επιδομάτων αυτών είναι: βιβλιοθήκης, οδήγησης αυτοκινήτου δακτυλογράφησης, αναλυτή προγραμμάτων, διατακτικές για σίτιση, ειδικές άδειες, επίδομα γέννησης και άδειας τοκετού 9 μηνών (από 6 που ισχύουν), 30 μέρες ασθένειας, προσαύξηση αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης κατά 40% και αποζημίωση συνταξιοδότησης (25.000 ευρώ + 9 μισθοί).
Ειδικά για το θέμα της παροχής της άδειας ασθενείας για 30 ημέρες , ο κ. Τσαμάζ είπε «αν ένας εργαζόμενος δεν κάνει χρήση και των 30 ημερών μέσα στο χρόνο μπορεί να μεταφέρει το υπόλοιπο στις επόμενες χρονιές. Φτάνουν λοιπόν κάποιοι να έχουν και δύο χρόνια αδειών». Σε ότι αφορά τα λεγόμενα εκτός έδρας, είπε ότι στον ΟΤΕ, εκτός θεωρούνται τα 20 χιλιόμετρα και πάνω. «Αν κάποιος πάει από το Μαρούσι στην Γλυφάδα θεωρείται εκτός έδρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ.
Nα σημειωθεί ότι όπως αποκάλυψε χτες ο κ. Τσαμάζ, πρόσφατα η διοίκηση του Οργανισμού αποφάσισε να προχωρήσει σε μείωση των θέσεων ευθύνης του Οργανισμού. «Προχωρήσαμε στην κατάργηση 50 θέσεων ευθύνης σε σύνολο περίπου 300 θέσεων», είπε ο κ. Τσαμάζ.
Tέλος αναφερόμενος στην συνδρομητική τηλεόραση και στην επιβολή τέλους 2% επί του τζίρου ως εισφορά στον ΕΔΟΕΑΠ, ο κ. Τσαμάζ είπε «η συνδρομητική τηλεόραση έχει επιβαρυνθεί ήδη με το 10% που επεβλήθει ως τέλος και ήταν σοβαρό πλήγμα. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί περισσότερο με την επιβολή τέλους 2%. Δεν ξέρουμε ωστόσο αν θα προσφύγουμε κατά αυτού. Θα το αποφασίσουμε εν καιρώ», είπε χαρακτηριστικά.