Τι έκρυβαν οι σημειώσεις του Ζούκερμπεργκ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι έκρυβαν οι σημειώσεις του Ζούκερμπεργκ

Με... μαξιλαράκι στην καρέκλα για να φαίνεται ψηλότερος και σημειώσεις εν είδει σκονακίου απολογήθηκε το βράδυ της Τρίτης ο ιδρυτής και CEO του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενώπιον του Κογκρέσου για τον ρόλο του κοινωνικού δικτύου στην υπόθεση της Cambridge Analytica, και την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων 87 εκατ. χρηστών, καθώς και την έκταση της υποτιθέμενης ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook βρέθηκε στο επίκεντρο τόσο των αμερικανικών όσο και των διεθνών ΜΜΕ , τα οποία «ξεψάχνισαν» κάθε λεπτομέρεια της εμφάνισής του, ξεκινώντας από το μαξιλαράκι που χρησιμοποίησε για να φαίνεται πιο ψηλός. Ο Ζούκερμπεργκ έχει ύψος 1,70 μ., οπότε το μαξιλαράκι ύψους 15 εκατοστών έδωσε λίγους... απαραίτητους πόντους.

Δεν είναι ούτε ο μόνος ούτε ο πρώτος που χρησιμοποίησε αυτό το τρικ αφού και η Χίλαρι Κλίντον, τον Οκτώβριο του 2015, χρησιμοποίησε ένα μικρό πράσινο μαξιλαράκι κατά τη διάρκεια της 11ωρης κατάθεσής της για τις επιθέσεις στη Βεγγάζη.

Ένας εκπρόσωπος του Facebook δήλωσε στο New York Post ότι το μαξιλαράκι δεν ήταν επιλογή του Ζούκερμπεργκ και ότι του το παρείχε η Επιτροπή. «Πρόκειται για τυπική διαδικασία», δήλωσε.

Εκτός όμως από το μαξιλαράκι, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είχε και... σκονάκι μαζί του. Στη φωτογραφία που κυκλοφόρησε, φαίνονται συγκεκριμένες ερωτήσεις και απαντήσεις καθώς και ρητές οδηγίες για το τι να μην πει.

Στις σημειώσεις περιλαμβάνονται επίσης πέντε σημεία για τον Τιμ Κουκ, τον CEO της Apple, ένα εκ των οποίων γράφει: «Πολλά έχουν ακουστεί για εφαρμογές που ευθύνονται για κακοδιαχείριση των δεδομένων της Apple, αλλά ποτέ δεν είδα την εταιρεία να ενημερώνει τους πελάτες της».

Σημεία από τις σημειώσεις του Μαρκ Ζούκερμπεργκ:

Cambridge Analytica

  • Η εφαρμογή Quiz σχεδιάστηκε από τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Cambridge, Αλεξάντρ Κόγκαν.

  • Οι χρήστες που την χρησιμοποίησαν έδωσαν πληροφορίες στην σελίδα του Κόγκαν στο Facebook, όπως το δημόσιο προφίλ τους, τις σελίδες που τους αρέσουν, τη λίστα φίλων και τα γενέθλια. ΟΧΙ πληροφορίες πιστωτικής κάρτας.

  • Ο Κόγκαν πούλησε αυτά τα δεδομένα στην Cambridge Analytica κατά παράβαση των όρων μας, και όταν το ανακαλύψαμε τους ζητήσαμε να τα διαγράψουν.

  • Θα έπρεπε να είχαμε κάνει πιο αυστηρό έλεγχο και να είχαμε ενημερώσει τους χρήστες του Facebook.

Ανάληψη ευθύνης

  • Θα απολυθούν άνθρωποι για την υπόθεση της Cambridge Analytica; Ήταν δική μου ευθύνη ο σχεδιασμός της πλατφόρμας. Δεν πρόκειται να τιμωρήσω άλλους για αυτό.

  • Έχετε γενικά απολύσει ποτέ κάποιον; Ναι αλλά δε θα μπω σε λεπτομέρειες.

  • Παραίτηση; Ίρυσα το Facebook. Οι αποφάσεις ήταν δικές μου. Έκανα λάθη. Μεγάλη πρόκληση, αλλά έχουμε λύσει μεγάλα προβλήματα στο παρελθόν, το ίδιο θα κάνουμε και τώρα.

Ασφάλεια δεδομένων

  • Χρησιμοποιώ το Facebook κάθε μέρα, και η οικογένειά μου, έχουμε επενδύσει πολλά στην ασφάλεια.

  • Έκανα λάθη, εργαζόμαστε σκληρά για να τα διορθώσουμε.

Υπερασπιστείτε το Facebook

  • [Αν δεχθώ επίθεση: Με σεβασμό θα το απορρίψω]

  • Δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν το Facebook κάθε μέρα για να συνδεθούν με τους ανθρώπους τους.

  • Οικογένειες επανασυνδέθηκαν, άνθρωποι γνωρίστηκαν και παντρεύτηκαν, δημιουργήθηκαν κινήματα.

  • Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν αλλά δε γίνεται να αγνοήσουμε τους τρόπους με τους οποίους οι άνθρωποι χρησιμοποίησαν το Facebook για καλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider