Έτοιμα να ανάψουν τις μηχανές τους θα είναι σε λίγο καιρό τα νέα ιπτάμενα ταξί της Uber με την εταιρεία να ελπίζει πώς το προτζεκτ «Flying Taxi» θα καταφέρει να φέρει την επανάσταση στον τομέα των μεταφορών. Η Ινδία, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Βραζιλία και η Γαλλία έχουν μάλιστα επιλεγεί από την Uber ως υποψήφιες χώρες για να φιλοξενήσουν την πρωτοποριακή αυτή υπηρεσία και η τελική επιλογή θα πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους έξι μήνες.
Βέβαια άμεσα θα ξεκινήσουν απλά οι δοκιμές για το σχέδιο. Η κανονική υπηρεσία φαίνεται πως θα γίνει πλήρως λειτουργική την επόμενη δεκαετία.
Οι ΗΠΑ ωστόσο θα γευτούν πρώτες την ιπτάμενη μετακίνηση. Η δημοφιλής υπηρεσία διαμοιρασμού διαδρομών θέλει να πετάξει τα «ταξί» της στο Λος Άντζελες και στο Ντάλας μέσω της υπηρεσίας Uber Air κι έχει προγραμματίσει τις πρώτες δοκιμές το 2020 ενώ υπολογίζει η υπηρεσία να γίνει λειτουργική μέχρι και το 2023.
Τα σχέδια φαίνεται όμως πως αλλάζουν συχνά. Πριν από λίγο καιρό είχε ακουστεί ότι η πρώτη πόλη εκτός ΗΠΑ που θα λειτουργούσαν τα ιπταμενά ταξί θα ήταν το Ντουμπάι.
Η Uber ελπίζει το προτζεκτ «Flying Taxi» να αποδειχτεί εξαιρετικά επιτυχημένο και να εγκαταστήσει έναν καινοτόμο τρόπο μεταφοράς που εξοικονομεί χρόνο και διευκολύνει τους επιβάτες. Να υπενθυμίσουμε ότι τα σχέδια της εταιρείας προβλέπουν την ανάπτυξη ηλεκτρικών ιπτάμενων ταξί που θα είναι ικανά για κάθετες προσγειώσεις και απογειώσεις. Αυτά τα ιπτάμενα ταξί θα προσφέρουν ταχύτητα 320 χμ την ώρα σε υψόμετρο που κυμαίνεται μεταξύ 300 και 600 μέτρων, και με μια μόνο φόρτιση, θα είναι ικανά να καλύψουν απόσταση 96 χιλιομέτρων.
Πώς θα γίνει όμως η επιλογή της ιδανικής πόλης που θα ακολουθήσει το παράδειγμα των πόλεων των ΗΠΑ; Όπως φαίνεται στην επιλογή ενός εκ των υποψηφίων θα συντελέσει ο πληθυσμός αλλά και η έλλειψη ακραίων καιρικών φαινομένων. Στην περίπτωση της Ιαπωνίας για παράδειγμα όπου ήδη υπάρχουν υπερσύγχρονα και προηγμένα συστήματα δημόσιων μεταφορών αποτελεί πολύ καλή επιλογή. Στην περίπτωση της Ινδίας η εναέρια μετακίνηση θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα της εντονότατης κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στην περίπτωση της Αυστραλίας η ίδια η χώρα έχει δηλώσει ενδιαφέρον για χρήση της εναέριας κυκλοφορίας ενώ η Γαλλία συμπεριλαμβάνεται στους υποψήφιους αφού αποτελεί τον νέο τεχνολογικό κόμβο της Uber.
Η Uber έχει δηλώσει πως θα λανσάρει την υπηρεσία ιπτάμενων ταξί την επόμενη πενταετία, πολλοί όμως παραμένουν επιφυλακτικοί μπροστά σε ένα τόσο σύντομο χρονοδιάγραμμα. Να υπενθυμίσουμε ότι για το συγκεκριμένο πρότζεκτ η Uber έχει ήδη συνεργαστεί με τη NASA για συστήματα διαχείρισης drone κι έχει ενταχθεί σε 21μελή κοινοπραξία για ιπτάμενα οχήματα στην Ιαπωνία, η οποία συμπεριλαμβάνει τις Airbus, Boeing και Toyota. Εκτός από τα τεχνολογικά εμπόδια που έχει να αντιμετωπίσει η Uber, πρέπει να λύσει και το πρόβλημα της εμπιστοσύνης απέναντί της, η οποία έχει κλονιστεί ύστερα από το δυστύχημα, όταν αυτόνομο αυτοκίνητο της χτύπησε μια πεζό.