Μικρή διακοπή στην νηνεμία του τουρισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μικρή διακοπή στην νηνεμία του τουρισμού το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος
Η ροή των κρατήσεων από το εξωτερικό εξακολουθεί να θυμίζει χειμερινούς μήνες.

Μια μικρή διακοπή στην στενόχωρη νηνεμία που επικρατεί στον τομέα του τουρισμού αναμένεται να προσφέρει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος στους ξενοδόχους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι κρατήσεις των Ελλήνων κινούνται σε ικανοποιητικά, για τα δεδομένα της εποχής, επίπεδα εν συγκρίσει τουλάχιστον με τους πολύ αργούς ρυθμούς, με τους οποίους επανέρχεται η ζήτηση από το εξωτερικό.

Παρότι το σύνθημα για την επανεκκίνηση του τουρισμού έχει δοθεί από τις αρχές του μήνα, η πλειονότητα των καταλυμάτων 12μηνης λειτουργίας παραμένουν κλειστά χωρίς να έχουν κατασταλάξει αν θα ανοίξουν και πότε. Αντιστοίχως διστακτικοί εμφανίζονται και οι ιδιοκτήτες εποχικών καταλυμάτων νησιωτικών προορισμών αφενός λόγω του περιορισμένου πτητικού προγράμματος κι αφετέρου λόγω της έλλειψης ρευστότητας που έχουν προκαλέσει οι ακυρώσεις των πτήσεων σε συνδυασμό με τα πρόσθετα έξοδα που απαιτεί η υιοθέτηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Όπως αναφέρουν παράγοντες της τουριστικής αγοράς στο insider.gr αρκετές μονάδες έχουν επιλέξει να ανοίξουν κάποια στιγμή μέσα στον Ιούλιο, αφού μέχρι τότε τα δωμάτιά τους θα είναι άδεια. Αρκετές όμως από αυτές που έχουν πάρει την απόφαση να ανοίξουν πριν τον Ιούλιο έχουν επιλέξει ιδιόμορφα μοντέλα λειτουργίας, όπως το άνοιγμα μόνο τα Σαββατοκύριακα, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν τα λειτουργικά κόστη.

Αυξημένη πληρότητα του Αγίου Πνεύματος σε όσα ξενοδοχεία είναι ανοιχτά

Ανάσα σε όσα καταλύματα έχουν ανοίξει, δίνει το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος, όπως αναφέρει στο insider.gr ο κ Γιάννης Κυρίτσης, CEO της Axia Hospitality, εταιρείας που δραστηριοποιείται στη διαχείριση ξενοδοχειακών κρατήσεων και εσόδων, με πολυάριθμους και σημαντικούς πελάτες στο χαρτοφυλάκιό της. «Οι κρατήσεις από εγχώριους αποκλειστικά τουρίστες, φτάνουν ήδη το 50%, ποσοστό όχι καλό αλλά ικανοποιητικό δεδομένης της πρωτοφανούς κατάστασης με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπος ο κλάδος», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ζήτηση καταγράφεται αυξημένη κυρίως σε τουριστικούς προορισμούς σε μικρή απόσταση από την πρωτεύουσα ή και σε πιο απομακρυσμένους, στους οποίους όμως φτάνει κανείς οδικώς.

Για παράδειγμα στο 40% κινείται η ζήτηση στα 60 ξενοδοχεία της Μαγνησίας που λειτουργούν, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων της περιοχής, κ. Γιώργου Ζαφείρη. Στο 100% υπολογίζεται η πληρότητα της επιβατικής κίνησης για τη Σκύρο, βάσει και των ισχυόντων υγειονομικών πρωτοκόλλων, σύμφωνα με τα στοιχεία των κρατήσεων της Σκυριανής Ναυτικής Εταιρείας (ΣΝΕ), που πραγματοποιεί καθημερινά το δρομολόγιο Κύμη - Σκύρο. Μάλιστα, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των επισκεπτών, αποφασίστηκε να μπει ένα ακόμα δρομολόγιο ανήμερα του Αγίου Πνεύματος. Αντίστοιχη αύξηση εμφανίζουν και οι κρατήσεις στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας του νησιού, τα οποία έχουν ανοίξει τις πύλες τους ή στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης που υπάρχουν στο νησί.

Όσο για τους κοντινούς προορισμούς του Αργοσαρωνικού αλλά και την Εύβοια, την αύξηση της ζήτησης επιβεβαιώνει μια απλή αναζήτηση στην πλατφόρμα τηςBooking όπου διαπιστώνει κανείς πως λίγα είναι τα διαθέσιμα δωμάτια που υπάρχουν. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι και σε αυτούς τους προορισμούς τα περισσότερα καταλύματα είνα κλειστά, δεδομένου ότι είναι εποχικά. Για παράδειγμα μέσω της πλατφόρμας της Booking εντοπίζει κανείς ότι το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος θα είναι ανοιχτά μόνο 26 καταλύματα στην Αίγινα, 8 καταλύματα στην Ύδρα, 5 μόνο καταλύματα στον Πόρο και 3 καταλύματα στις Σπέτσες εκεί που άλλοτε υπήρχαν δεκάδες επιλογές.

Η ροή των κρατήσεων από το εξωτερικό θυμίζει χειμερινούς μήνες

Μια κάποια επανεκκίνηση των κρατήσεων καταγράφεται κι από το εξωτερικό η οποία βέβαια δεν μπορεί να λογιστεί ως αύξηση δεδομένης της μηδενικής ζήτησης όλη την προηγούμενη περίοδο. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Κυρίτση η ροή των κρατήσεων είναι τόσο ισχνή που θυμίζει τις κρατήσεις που γίνονται παραδοσιακά τον Νοέμβριο για την επόμενη σεζόν. Ακόμα και οι κρατήσεις που μπαίνουν στα συστήματα των ξενοδοχείων όμως, οι οποίες είναι μειωμένες κατά 80% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, είναι για μετά τις 20 Ιουλίου και έχουν όλες ευέλικτες πολιτικές ακυρώσεων. Τις ανησυχίες για την πορεία της φετινής τουριστικής σεζόν εντείνει και το γεγονός ότι οι ακυρώσεις δεν έχουν σταματήσει, σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση.

Την μικρή αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για ελληνικές διακοπές επιβεβαιώνουν και επιχειρηματίες από την Κρήτη που μίλησαν στο insider.gr, τονίζοντας ότι έχουν ξεκινήσει δειλά-δειλά οι κρατήσεις από το εξωτερικό για τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο του 2020.

Όσο για τις χώρες από τις οποίες εκφράζεται ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα, ο κ. Κυρίτσης σημειώνει πως πρόκειται κατά κύριο λόγο για ευρωπαϊκές και βαλκανικές. «Οι Γερμανοί βρίσκονται πρώτοι στη λίστα, ενδιαφέρον όμως υπάρχει κι από Γάλλους, Ελβετούς, Βέλγους αλλά και Πολωνούς, Τσέχους και Ρουμάνους καθώς και από το Ισραήλ. Βέβαια οι κρατήσεις είναι τόσο διάσπαρτες που είναι αδύνατο να ποσοτικοποιηθούν αυτή τη στιγμή», εξηγεί ο κ. Κυρίτσης.

Παρότι όμως η χώρα μας όπως και άλλοι προορισμοί με καλά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά - Βαλεαρίδες, Κανάρια, Πορτογαλία και Κύπρος, συγκαταλέγεται στα πακέτα των tour operators που ξεκινούν σιγά σιγά, η ανησυχία των ξενοδόχων για τη φετινή σεζόν παραμένει έκδηλη με τους επιχειρηματίες να υπολογίζουν επί του παρόντος πως στην καλύτερη περίπτωση θα μπορέσουν να ανακτήσουν το 30% της περσινής τουριστικής κίνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider