Σε «τρικυμιώδη νερά» εξακολουθεί να πλέει ο τουρισμός μετά και τα νέα μέτρα που ελήφθησαν κατόπιν αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα, τα οποία προκάλεσαν νέο κύμα ακυρώσεων τουλάχιστον για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας.
Όπως αναφέρουν τουριστικοί φορείς στο insider.gr, ο αριθμός των μέχρι στιγμής κρατήσεων παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Μάλιστα πολλοί είναι εκείνοι που επισημαίνουν ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, την μερίδα του λέοντος στις κρατήσεις κερδίζουν οι ηπειρώτικοι προορισμοί, με τα νησιά να καταγράφουν ιστορικό χαμηλό κρατήσεων, λόγω του ότι η μετακίνηση προς αυτά απαιτεί μέσο μαζικής μεταφοράς με μέσο μαζικής μεταφοράς εντείνει τους δισταγμούς εγχώριων και ξένων ταξιδιωτών.
Ανάχωμα στις κρατήσεις τα νέα μέτρα
Μάλιστα η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται, μετά και την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτικό τεστ στο τελωνείο του Προμαχώνα, η οποία ελήφθη για να αντιμετωπιστεί έγκαιρα η αύξηση των κρουσμάτων που καταδεικνύουν τα στοιχεία από τα δειγματοληπτικά τεστ που πραγματοποιούνται.
Να σημειωθεί ότι μέχρι και το τέλος Ιουλίου, η είσοδος στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα επιτρέπεται μόνο σε όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό. Αναλυτικότερα, οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κοροναϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους.
Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας. Επιπλέον, θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου για να την επιδείξουν στο συνοριακό φυλάκιο.
Αφενός τα νέα μέτρα για την είσοδο στη χώρα κι αφετέρου η έξαρση της πανδημίας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στα Βαλκάνια έχει ανακόψει και τις περιορισμένες κρατήσεις που υπήρχαν από την περιοχή για την χώρα μας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσσιος στο insider.gr, μετά την αναθεώρηση των μέτρων εισόδου καταγράφηκε νέο κύμα ακυρώσεων για ταξίδια που είχαν προγραμματιστεί προς την Βόρεια Ελλάδα.
«Μετά την υιοθέτηση του μέτρου για αρνητικό τεστ 72 ωρών οι κρατήσεις μειώθηκαν κατά 50%. Να σκεφτείτε ότι η Β. Ελλάδα είχε μέση πληρότητα περίπου στο 40% για τον τρέχον μήνα και μέσα σε ένα βράδυ οι σαρωτικές ακυρώσεις έριξαν την πληρότητα στο 20%» εξηγεί ο κ. Τάσιος. «Αυτό συνέβη για δύο λόγους. Αφενός γιατί κάποιοι οι ταξιδιώτες δεν προλάβαιναν να κάνουν το τεστ αλλά και κάποιοι δεν μπορούσαν αφού τα διαθέσιμα τεστ στη Ρουμανία και την Βουλγαρία για παράδειγμα, είναι ελάχιστα κι αφετέρου γιατί τα τεστ κοστίζουν ακριβά, από 70 έως 100 ευρώ» συμπληρώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο Ιούλιος έχει ήδη χαθεί μετά και από αυτή την απόφαση και οι ελπίδες επικεντρώνονται πλέον στον Αύγουστο».
Το γεγονός ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη σεζόν, επιβεβαιώνει και η σκέψη ορισμένων ξενοδόχων να επιδοτούν το τεστ σε δυνητικούς τους πελάτες. Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος σε μια προσπάθεια να στηρίξουν την ζήτηση οι ξενοδόχοι υιοθέτησαν την πρωτοβουλία «covid bonus», χρηματοδοτώντας οι ίδιοι ένα μέρος του τεστ σε όσους ταξιδιώτες κάνουν κράτηση στο κατάλυμά τους για επτά ημέρες κατ' ελάχιστον. «Αυτό σημαίνει μεσοσταθμικά ότι τα τριάστερα και τετράστερα ξενοδοχεία από τις επτά ημέρες διαμονής προσφέρουν την μια δωρεάν».
Παρότι μάλιστα η εν λόγω κίνηση επιβαρύνει περαιτέρω τις ξενοδοχειακές μονάδες, οι οποίες ήδη ζουν μια από τις χειρότερες χρονιές στην ιστορία τους, κρίθηκε απαραίτητη για να ανακοπεί το κύμα ακυρώσεων για το μήνα Αύγουστο. «Πρόκειται για μια ιδιωτική πρωτοβουλία. Για άλλη μια φορά βάζουμε πλάτη σε κάτι που είχε την δική του αστοχία, με την έννοια ότι δεν μπορείς να ζητάς από τον επισκέπτη να κάνει τεστ λίγες ώρες πριν έρθει στη χώρα» αναφέρει.
Πολλοί ξενοδόχοι θα κλείσουν στο τέλος Αυγούστου
Την αρνητική ψυχολογία των ξενοδόχων για την φετινή χρονιά επισφραγίζει και το γεγονός πως αρκετοί σκέφτονται να κλείσουν τις μονάδες τους και να τερματίσουν την σεζόν μόλις στο τέλος Αυγούστου. Όπως εξηγεί ο κ. Τάσιος η σκέψη αυτή είναι λογική αφού τιμολογιακά οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος δεν βγαίνουν αν δεν υπάρχει πληρότητα της τάξης του 60%-70% στο ξενοδοχείο, σε αντίθεση με Ιούλιο, Αύγουστο όπου ένα ξενοδοχείο αντέχει και με πληρότητα της τάξης του 40%- 50%.
«Με το φοβικό κλίμα που υπάρχει στους πελάτες οι ελπίδες και οι προσδοκίες επικεντρώνονται πλέον στο 2021 για το οποίο πρέπει να προετοιμαστούμε με εμπροσθοβαρή μέτρα για όλο το έτος, είτε όσον αφορά στην επιδότηση εργασίας, είτε στην φορολογία και την χρηματοδότηση» καταλήγει ο κ. Τάσιος.
Ανοιχτό μόνο το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας
Κι όλα αυτά σε έναν κλάδο ο οποίος ήδη υπολειτουργεί. Σύμφωνα με τον κ. Τάσιο από το σύνολο των 10.000 ξενοδοχειακών μονάδων της χώρας μέχρι στιγμής έχουν πάρει βεβαίωση υγειονομικού πρωτοκόλλου τα 7.000, δηλαδή είναι έτοιμο να ανοίξει περίπου το 70% των ξενοδοχείων της χώρας. Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο οι μονάδες που έχουν ανοίξει πραγματικά φτάνουν τις 5.000, δηλαδή το 50% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.
Την εικόνα επιβεβαιώνει και η πρόσφατη έκθεση της GBR Consulting που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και Αργοσαρωνικού αλλά και της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης. Σύμφωαν με αυτή από τον Ιούνιο, οπότε και ήρθησαν οι περιορισμοί και επετράπη το άνοιγμα των ξενοδοχείων δωδεκάμηνης λειτουργίας στη χώρα λειτούργησε μόνο το 21% των διαθέσιμων δωματίων στην Αττική και το 42% στη Θεσσαλονίκη.
Κι όλα αυτά την στιγμή που ο αντίκτυπος της πανδημίας είναι βαρύς τόσο για τον ξενοδοχειακό και τουριστικό κλάδο όσο και για την ΄διια την οικονομία εξαιτίας της μεγάλης εξάρτησης του ελληνικού ΑΕΠ από τον τουρισμό.
Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα μόνο οι απώλειες από το lockdown για τα ξενοδοχεία Αττικής και Θεσσαλονίκης εκτιμώνται στα 350 εκατ. ευρώ για το πρώτο εξάμηνο του 2020.