Στην χρυσή τριάδα των ευρωπαϊκών προορισμών που κέρδισαν το στοίχημα και των βραχυχρόνιων μισθώσεων βρέθηκε η Ελλάδα φέτος το καλοκαίρι, σημειώνοντας νέα ρεκόρ στη ζήτηση, στις κρατήσεις αλλά και στη μέση ημερήσια τιμή (ADR).
Για την ακρίβεια σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Airdna, της εξειδικευμένης εταιρείας αναλύσεων μισθώσεων τύπου Airbnb, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες του 2022 καταγράφηκε πλήρης ανάκαμψη από τα ιστορικά χαμηλά επίπεδα της πανδημίας στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών, με τους ευρωπαϊκούς προορισμούς να σημειώνουν μεσοσταθμικά 3,5% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε βραχυχρόνιες μισθώσεις σε σχέση με το 2019 και 36% περισσότερες σε σχέση με πέρυσι.
Εκτοξεύτηκε η ζήτηση σε σχέση με πέρυσι
Παρότι βέβαια η ζήτηση ήταν υψηλότερη και στους 20 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ο ρυθμός δεν ήταν ο ίδιος. Στην κορυφή των χωρών που συγκέντρωσαν το ενδιαφέρον των τουριστών βρέθηκαν η Νορβηγία, η Ουγγαρία και η Ελλάδα, οι οποίες είδαν μια αύξηση της ζήτησης της τάξης του 71,2%, 65,8% και 61,8% αντίστοιχα, σε σχέση με το περσινό καλοκαίρι. Στον αντίποδα με τους χαμηλότερους ρυθμούς ανέκαμψε η ζήτηση για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις της Ολλανδίας (+15,6%), της Φινλανδίας (+25,6%) και του Ηνωμένου Βασιλείου(+28,0%).
Αυξημένες οι κρατήσεις σε σχέση με το 2019
Η Ελλάδα μάλιστα συγκαταλέγεται στις 9 χώρες οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν ακόμα και τα προ πανδημίας επίπεδα, με τις κρατήσεις να κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την χρονιά ορόσημο του 2019. Για την ακρίβεια, τα ισχυρότερα αποτελέσματα της ηπείρου σε σχέση με το 2019 παρουσίασαν η Γερμανία, όπου οι καλοκαιρινές κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 24,8% σε σχέση με το 2019, η Ελλάδα όπου οι κρατήσεις σε καταλύματα τύπου Airbnb αυξήθηκαν κατά 24,1% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά και η Γαλλία με τις κρατήσεις να καταγράφονται αυξημένες κατά 21,9% εν συγκρίσει με το 2019.
Ανοδικά στην περίπτωση της χώρας μας κινήθηκε και η προσφορά τέτοιου τύπου καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna, μόνο τον Αύγουστο καταγράφηκαν 20% περισσότερα διαθέσιμα καταλύματα σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας τις 133.575 καταχωρίσεις. Ακόμα κι έτσι βέβαια παρέμειναν 2% λιγότερα σε σχέση με το 2019.
Πτωτικά εν συγκρίσει με το 2021 αλλά σε πολύ καλύτερα επίπεδα από την χρυσή χρονιά του 2019 κινήθηκε και η μέση τιμή τον πιο δυνατό μήνα του καλοκαιριού. Για την ακρίβεια η μέση τιμή κατέγραψε πτώση της τάξης του 2% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2021, παρέμεινε ωστόσο κατά 14% υψηλότερη σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Ισχυρή ανάκαμψη στο επτάμηνο
Η ανοδική πορεία της ζήτησης, των κρατήσεων και της μέσης τιμής εν συγκρίσει με το 2019, προοικονομεί μια ακόμα καλύτερη εικόνα των τουριστικών μεγεθών στο σύνολο του καλοκαιριού. Να θυμίσουμε ότι, βάσει των προσωρινών στοιχείων του ταξιδιωτικού ισοζυγίου που δημοσιοποίησε η ΤτΕ, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 62,7% τον Ιούλιο του 2022 και διαμορφώθηκαν διαμορφώθηκαν στα 3,72 δισ. ευρώ, έναντι 2,28 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Οι επιδόσεις μάλιστα, έφτασαν κοντά σε αυτές της χρυσής για τον τουρισμό χρονιάς του 2019. Για την ακρίβεια τον Ιούλιο του 2022, παρότι η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρέμεινε μειωμένη κατά 7,0%, ο τζίρος ξεπέρασε κατά 0,5% αυτόν του αντίστοιχου μήνα της προπανδημικής χρονιάς, χάρη στην αύξηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι η οποία έφτασε το 8,5%.
Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και σε επίπεδο επταμήνου (Ιανουάριος - Ιούλιος) με τις ταξιδιωτικές εισπράξεις να υπολείπονται μόλις 2,9% σε σχέση με την προπανδημική χρονιά, την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση να καταγράφεται μειωμένη κατά 12,1% και την μέση δαπάνη ανά ταξίδι να ακολουθεί αντιστρόφως ανάλογη πορεία, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 11,2% σε σχέση με το 2019.
Η συνέχεια δε αναμένεται εξίσου καλή, αν σκεφτεί κανείς ότι ο Σεπτέμβριος μπήκε με την δυναμική του καλοκαιριού ενώ στα καταλύματα διαφόρων προορισμών οι κρατήσεις φτάνουν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Το φαινόμενο άλλωστε επιβεβαιώνουν και τα στοιχεία από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με την Airdna, οι κρατήσεις για τον προορισμό της Αθήνας από εδώ και στο εξής, κινούνται ήδη 125% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.