Μπροστά σε νέες προκλήσεις βρίσκεται ο κλάδος της κρουαζιέρας στη χώρα μας. Τα μηνύματα, ήδη, για πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα είναι ενθαρρυντικά καθώς οι προκρατήσεις για το 2023, σύμφωνα με στελέχη ταξιδιωτικών γραφείων, παρουσιάζουν αύξηση και οδηγούν τον κλάδο στα επίπεδα του 2019.
Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου της κρουαζιέρας που επικαλούνται στοιχείων διεθνών οίκων αναλύσεων, ο αριθμός επιβατών κρουαζιέρας παγκοσμίως αναμένεται να είναι μειωμένος κατά 22,41% σε σχέση με το 2019. Συγκεκριμένα το 2022 ο αριθμός επιβατών που έκανε κρουαζιέρα αναμένεται να ανέλθει σε 22,5 εκατ. επιβάτες έναντι 29 εκατ. το 2019.
Αναφέρουν επίσης ότι το 2023 ο αριθμός των επιβατών αναμένεται να κλείσει κατ εκτίμηση στα 26,5 εκατ. επιβάτες πτώση 9,43% σε σχέση με το 2019 ενώ το 2024 στους 29,8 εκατ. επιβάτες άνοδο κατά 2,68% σε σχέση με το 2019.
Παρά τις ανησυχίες στον κλάδο για την επικείμενη εφαρμογή των νέων συνοριακών ελέγχων από την Ευρωπαϊκή Ένωση εντός του 2023, αφού πολλά λιμάνια δεν καλύπτουν ακόμη τις απαιτούμενες προδιαγραφές, ο κλάδος ανακάμπτει και όλοι και περισσότεροι είναι αυτοί που επιθυμούν να ταξιδέψουν για διακοπές με ένα κρουαζιερόπλοιο.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της διεθνούς ένωσης κρουαζιέρας clia που διεξήχθη σε χώρες της ΕΕ, βόρεια Αμερική και Καναδά, η πρόθεση για κράτηση σε μια κρουαζιέρα υπερβαίνει πλέον τα επίπεδα που υπήρχαν πριν από τρία χρόνια και οι θετικές απόψεις για την εστίαση της βιωσιμότητας του κλάδου έχουν επίσης αυξηθεί.
Από τους ταξιδιώτες κρουαζιέρας που ερωτήθηκαν αυτό το καλοκαίρι, το 84% δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει κρουαζιέρα ξανά (αύξηση 5% από το 2019).
Τα πιο "ενθουσιώδη" κρουαζιερόπλοια που επιστρέφουν ανήκουν στη νεότερη γενιά ταξιδιωτών, με το 86% του GenX και το 88% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας Millennial να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να κάνουν κρουαζιέρα ξανά.
Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα της έρευνας της CLIA κυκλοφόρησαν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Seatrade Cruise Med του κλάδου στη Μάλαγα από τις 14 έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2022.
Μεταξύ εκείνων που δεν έχουν κάνει ποτέ κρουαζιέρες, το 67% είναι ανοιχτό στην κρουαζιέρα (αύξηση 1,5% από το 2019).
Από αυτά τα σύνολα, το 69% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό ή πιθανό» να κλείσει μια κρουαζιέρα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.
Ομοίως, όταν ρωτήθηκαν αν θα συνιστούσαν διακοπές με κρουαζιέρα στην οικογένεια και τους φίλους τους, το 86% και το 88% των ταξιδιωτών κρουαζιέρας GenX και Millennial, αντίστοιχα, απάντησαν ότι θα το έκαναν--αύξηση 20% από το 2019.
Μεταξύ των ταξιδιωτών που πραγματοποίησαν κρουαζιέρα τους τελευταίους έξι μήνες, το 69% έμεινε τουλάχιστον μία νύχτα στην κοινότητα του λιμανιού πριν από την επιβίβαση και το 67% παρέμεινε τουλάχιστον μία νύχτα πριν και/ή μετά την αποβίβαση, συμπεριλαμβανομένου του 43% παράτασης της παραμονής τους κατά δύο ή περισσότερες διανυκτερεύσεις πριν από την κρουαζιέρα ενώ το 34% παρατείνει τη διαμονή του κατά δύο ή περισσότερες διανυκτερεύσεις μετά την κρουαζιέρα.
Σημειώνεται ότι το 60% των διεθνών ταξιδιωτών που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι αργότερα επέστρεψαν σε έναν προορισμό που είχαν επισκεφθεί για πρώτη φορά μετά την κρουαζιέρα.
Προβληματισμός για τις νέες απαιτήσεις ελέγχου αν εφαρμοστούν το 2023
Την ίδια ώρα προβληματισμός επικρατεί σε πολλές εταιρείες κρουαζιέρας αν πράγματι μπορούν να εφαρμοστούν οι νέοι συνοριακοί έλεγχοι επιβατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα λιμάνια της ΕΕ και της Ελλάδας εντός της Άνοιξης του 2023.
Ο λόγος για το Σύστημα Εισόδου-Εξόδου (EES) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), τα οποία, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, θα τεθούν σε λειτουργία έως το Μάιο του 2023 αντίστοιχα.
Οι δυο νέες απαιτήσεις αρχικά ήταν να εφαρμοστούν από τον Σεπτέμβριο του 2022 αλλά λόγω διαφόρων προβλημάτων η εφαρμογή τους μετατέθηκε για τον Μάιο του 2023.
Το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου (EES) είναι ένα νέο σύστημα πληροφορικής μεγάλης κλίμακας που θα επιτρέψει την εγγραφή εισόδου και εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών (ΥΤΧ) προς και από τον χώρο Σένγκεν. Το σύστημα θα αντικαταστήσει το τρέχουσα πρακτική της χειροκίνητης σφράγισης διαβατηρίων, με ηλεκτρονική εγγραφή σε κεντρική βάση δεδομένων βιογραφικών και βιομετρικές πληροφορίες, καθώς και την ημερομηνία και τον τόπο είσοδος/έξοδος για επισκέψεις έως 90 ημέρες.
Το ETIAS είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ταξιδιωτικών Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης (ένα σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφορικής) που έχει προταθεί από την Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθούν οι έλεγχοι ασφαλείας σε εκείνα τα άτομα εκτός ΕΕ που ταξιδεύουν χωρίς θεώρηση στην ΕΕ.
Οι υπήκοοι τρίτων χωρών που δεν χρειάζονται βίζα για να ταξιδέψουν στον χώρο Σένγκεν θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια ταξιδιού μέσω του συστήματος ETIAS πριν από το ταξίδι τους. Για κάθε αίτηση απαιτείται ηλεκτρονική πληρωμή 7 ευρώ.
Στελέχη του κλάδου τονίζουν ότι αυτοί οι κανονισμοί απαιτούν νέες υποδομές και μηχανήματα στα ελληνικά λιμάνια και με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στον Οκτώβριο, καθίσταται δύσκολη η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
«Το σύστημα εισόδου-εξόδου της Ε.Ε. θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις κρουαζιέρες και στο σχεδιασμό δρομολογίων ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Ελλάδα συνορεύει με χώρες εκτός Ε.Ε. και με χώρες εκτός Σένγκεν. Καλούμε τις κυβερνήσεις της περιοχής να συντονίσουν τις προσπάθειες τους με τις εταιρείες κρουαζιέρας και τις λιμενικές αρχές ώστε να προετοιμαστούν επαρκώς για την εφαρμογή των νέων κανόνων για τα σύνορα της Ένωσης», αναφέρει η Διευθύντρια της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA) για την Ανατολική Μεσόγειο, Μαρία Δεληγιάννη.
Στις 18-19 Οκτωβρίου 2022, ο Frontex, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, θα διοργανώσει Διάσκεψη για το Σύστημα Εισόδου/Εξόδου στον Ναυτιλιακό Τομέα, που θα φιλοξενηθεί από το Royal Netherlands Marechausse στο Ρότερνταμ. Για τη διασφάλιση της συμμετοχής του επιχειρησιακού προσωπικού (επίπεδο BCP), η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά.
Το σύστημα εισόδου-εξόδου (EES) θα καταγράφει την είσοδο και την έξοδο στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ υπηκόων τρίτων χωρών που δεν διαμένουν στον χώρο Σένγκεν.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ