Υψηλές πτήσεις καταγράφονται στον Αθηναϊκό τουρισμό το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, με την επιβατική κίνηση και την πληρότητα των ξενοδοχείων να κινούνται στα ίδια ή και σε υψηλότερα του 2019 επίπεδα, καταρρίπτοντας εν μέρει την έντονη εποχικότητα του κλάδου. Εξίσου ενθαρρυντικές είναι μάλιστα και οι ενδείξεις για την συνέχεια, με παράγοντες του κλάδου να επισημαίνουν ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων ο κλάδος έχει όλα τα εφόδια για να αυξήσει το αποτύπωμά του ακόμα και στην πρωτεύουσα.
Υψηλές πτήσεις στο Ελ Βενιζέλος
Ενδεικτική της επιστροφής στην κανονικότητα είναι η πορεία της επιβατικής κίνησης στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας το πρώτο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, κατά τους δύο πρώτους μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του αεροδρομίου ανήλθε σε 2,8 εκατ. επιβάτες, αυξημένη κατά 74,3% σε σύγκριση με το 2022, αλλά και κατά 3,1% σε σύγκριση με το 2019. Η ώθηση μάλιστα, ήρθε κατά κύριο λόγο από τους επισκέπτες εξωτερικού, με τη διεθνή επιβατική κίνηση να ξεπερνά κατά 90,4% τις περσινές επιδόσεις και να κινείται κατά 4,3% υψηλότερα από το πρώτο δίμηνο του 2019. Οριακά υψηλότερα (0,7%) σε σχέση με το 2019 υπολογίστηκε και η εγχώρια επιβατική κίνηση Ιανουάριο και Φεβρουάριο, μήνες για τους οποίους υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.
Η πορεία αυτή μάλιστα συνεχίστηκε και το επόμενο μήνα, Μάρτιο, οδηγώντας τις επιδόσεις του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών το πρώτο τρίμηνο του έτους σε υψηλότερα από τα προ πανδημικά επίπεδα για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης. Κατά πληροφορίες, ο Μάρτιος στο αεροδρόμιο της Αθήνας έκλεισε οριακά θετικά οδηγώντας σε θετικό πρόσημο τις τριμηνιαίες αποδόσεις σε σχέση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό (2019).
Η ώθηση ήρθε και τον Μάρτιο κατά κύριο λόγο από το εξωτερικό. Θα ήταν μάλιστα αισθητά μεγαλύτερη, χωρίς το κύμα των απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει ξεκινήσει στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας, οι οποίες οδήγησαν σε ακυρώσεις εκατοντάδων πτήσεων. Η πορεία για την συνέχεια είναι εξίσου ευοίωνη με τις υφιστάμενες αεροπορικές εταιρείες να έχουν αυξήσει το πτητικό τους έργο από και προς την χώρα μας και νέες να εντάσσουν τον προορισμό Ελλάδα στον προγραμματισμό τους.
Κλείνει η ψαλίδα με το 2019 για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία
Ενισχυτικά στην ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού είναι και τα μηνύματα από τα αθηναϊκά ξενοδοχεία, με την Ένωση Ξενοδόχων Αθήνας, Αττικής και Αργοσαρωνικού, να επισημαίνει ότι η υστέρηση των επιδόσεων σε σχέση με το 2019 συνεχίζεται, η ψαλίδα όμως δείχνει να κλείνει.
Ειδικότερα, σύμφωνα, με τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης ξενοδοχείων, που συγκεντρώνει η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού με την συνεργασία των ξενοδοχείων μελών της και της GBR Consulting η Μέση Πληρότητα των ξενοδοχείων Αθήνας-Αττικής το πρώτο δίμηνο του 2023 σημείωσε μεν αύξηση κατά 69,9% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2022, αλλά συνέχισε να παρουσιάζει μείωση της τάξης του 6,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.
Στον επιμερισμό μάλιστα ο Ιανουάριος φάνηκε να τα πηγαίνει καλύτερα από τον Φεβρουάριο, με τη Μέση Πληρότητα έναντι του 2019 να κινείται οριακά θετικά (0,3%) έναντι του Ιανουαρίου 2019, εν αντιθέσει με τον Φεβρουάριο που η μέση πληρότητα φάνηκε να υπολείπεται κατά 10,2% έναντι του αντίστοιχου προπανδημικού μήνα.
Προβληματισμός για απεργιακές κινητοποιήσεις - Θηλιά η έλλειψη εργαζομένων
Η εικόνα είναι ενδεικτική όχι όμως και καθοριστική καθώς το πρώτο τρίμηνο παραδοσιακά ο προορισμός Αθήνα εμφανίζει έντονη εποχικότητα και η σεζόν ξεκινά από τον Απρίλιο κι έπειτα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, όπως επισημαίνουν παράγοντες του τουρισμού που μίλησαν στο insider.gr οι έως τώρα τάσεις φανερώνουν πως η νέα τουριστική χρονιά για τον προορισμό Αθήνα θα εξελιχθεί θετικά, ειδικά αν συνοδευτεί κι από ανάκαμψη του συνεδριακού τουρισμού.
Όλα αυτά όμως εκτός απροόπτων που μπορεί να παρατηρηθούν στην ελληνική, την ευρωπαϊκή αλλά και τη διεθνή σκηνή. «Μια δύο ημέρες απεργιακών κινητοποιήσεων στα ελληνικά αλλά και στα αεροδρόμια ευρωπαϊκών χωρών που αποτελούν τροφοδότες του ελληνικού τουρισμού, ήταν αρκετά για να περιορίσουν την ανοδική πορεία της επιβατικής κίνησης τον Μάρτιο. Η αντίστοιχη συνθήκη εν μέσω υψηλής σεζόν θα είχε ακόμα πιο επιζήμια αποτελέσματα. Άρα κατανοεί κανείς ότι οι αστερίσκοι κι από την φετινή σεζόν δεν λείπουν, επεσήμανε παράγοντας του κλάδου μιλώντας στο insider.gr.
Και μπορεί οι πληθωριστικές πιέσεις να μην επιδρούν αρνητικά στις φετινές τουριστικές ροές, δεν αποτελούν όμως τους μοναδικούς παράγοντες κινδύνου. Οι ελλείψεις στο προσωπικό οι οποίες μπορούν να αλλοιώσουν την τουριστική εμπειρία άρα και την καλή φήμη της χώρας, είναι ένας ορατός κίνδυνος για φέτος αφού η σεζόν ξεκινά με 80.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό κλάδο οι οποίες γίνονται προσπάθειες να καλυφθούν από εργαζόμενους τρίτων χωρών μετά και την σχετική υπουργική απόφαση. Να θυμίσουμε ότι σε εθνικό επίπεδο πέρυσι, στην αιχμή της θερινής σεζόν του 2022 καταγράφηκαν 60.225 ελλείψεις προσωπικού, από τις 262.981 θέσεις εργασίας που προβλέπονται βάσει οργανογράμματος στα ξενοδοχεία. Δηλαδή, το ποσοστό έλλειψης ανήλθε σε 23% ή περισσότερες από 1 στις 5 θέσεις δεν καλύφθηκε. Το ποσοστό έλλειψης ήταν παρόμοιο σε όλα σχεδόν τα τμήματα και κυμαινόταν από 21% έως 24%.