Με φόρα ξεκινά η τουριστική σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με φόρα ξεκινά η τουριστική σεζόν
Θετικό πρόσημο για τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάρτιο. Αυξημένες πληρότητες το Πάσχα και την Πρωτομαγιά, καθώς η χώρα εξαργυρώνει το καλό brand name που έχτισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Ο στόχος για τα έσοδα του 2023.

Ιδιαιτέρως δυναμική ήταν η έναρξη της σεζόν για τον ελληνικό τουρισμό, με τα περιφερειακά αεροδρόμια να κλείνουν τον Μάρτιο με θετικό πρόσημο και την περίοδο του Πάσχα αλλά και της Πρωτομαγιάς η κίνηση να φτάνει σε νέα ρεκόρ.

Η συνέχεια μάλιστα προδιαγράφεται πολλά υποσχόμενη με φορείς του κλάδου να επισημαίνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία πέραν των 18,2 δισ. ευρώ του 2019, εξαργυρώνοντας το καλό brand name που έχτισε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια.

Θετικό πρόσημο για τα περιφερειακά αεροδρόμια τον Μάρτιο

Τα θετικά μηνύματα είχαν προδιαγραφεί ήδη από τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους και πολλαπλασιάστηκαν τον Μάρτιο όπως φάνηκε από την επιβατική κίνηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Συγκεκριμένα η επιβατική κίνηση τον Μάρτιο για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια (Άκτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) που διαχειρίζεται η Fraport Greece, κινήθηκε κατά 2,5% υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019 με περισσότερους από 731 χιλιάδες τουρίστες να ταξιδεύουν στους προορισμούς της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας. Ενδεικτικό της καλής πορείας ήταν και το γεγονός ότι η κίνηση πριμοδοτήθηκε κυρίως από τους διεθνείς επιβάτες, οι οποίοι ήταν 14,1% περισσότεροι από το προ-πανδημικό έτος. Στον αντίποδα η κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση 4%, κινούμενη ωστόσο κατά 32,9% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Η εικόνα ήταν πανομοιότυπη και σε επίπεδο τριμήνου, όπου η επιβατική κίνηση φάνηκε να υπολείπεται μόλις -1,8% σε σχέση με το 2019, με τους διεθνείς επιβάτες όμως να παρουσιάζονται αυξημένοι κατά 5,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.

Οι καλές επιδόσεις μάλιστα αφορούσαν τα 10 από τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, με την Κέρκυρα, τα Χανιά, τη Σκιάθο και τη Ρόδο να σημειώνουν άνοδο που υπερβαίνει το 30% τον Μάρτιο και αντίστοιχα την Σκιάθο, τα Χανιά και τη Ζάκυνθο να παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 39,7%, 20,6% και 20,4% σε σχέση με το 2019 το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αυξημένες πληρότητες το Πάσχα και την Πρωτομαγιά

Με χαμόγελα για τον τουριστικό κλάδο έκλεισε και η περίοδος των εορτών του Πάσχα, τόσο του Καθολικού όσο και του Ορθόδοξου, με τα ανοιχτά καταλύματα στους προορισμούς να καταγράφουν πληρότητες από 90% έως 100%, τουλάχιστον στο 30% των εποχικών καταλυμάτων που ήταν ανοιχτά την εν λόγω περίοδο.

Με υψηλές πληρότητες για την εποχή και την περίσταση - δεδομένου ότι είναι πολύ κοντά στην πασχαλινή - αναμένεται να κινηθεί και το τριήμερο της Πρωτομαγιάς, το οποίο σηματοδοτεί ουσιαστικά και την έναρξη της σεζόν. Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου οι πληρότητες διαμορφώνονται ήδη στο 65%, από 35% που ήταν πέρυσι, αν δεν αυξηθούν περαιτέρω από κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Την ίδια στιγμή μάλιστα την συγκεκριμένη περίοδο αναμένεται να ανοίξει το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας, για να υποδεχτεί πέρα από τους Έλληνες και διεθνείς επισκέπτες από χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, Κάτω Χώρες, Γαλλία, ΗΠΑ αλλά και από τα Βαλκάνια.

Προσδοκίες για ρεκόρ εσόδων

Όλα τα παραπάνω ωθούν τους φορείς του κλάδου να προβλέπουν νέο ρεκόρ εσόδων από τον τουρισμό το 2023. Να θυμίσουμε ότι αισιόδοξος ότι τα έσοδα από τον τουρισμό για φέτος θα είναι υψηλότερα από αυτά της χρυσής χρονιάς του 2019, δηλώνει ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας.

Όπως είχε αναφέρει σε παλαιότερη συνέντευξή του «μια που δεν έχουν σταματήσει να έρχονται τουρίστες και ταξιδιώτες στην Αθήνα και στην Ελλάδα και έχει επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος, τα έσοδα θα είναι σαφώς πάνω από το 2019 και το 2022. Κάποιοι λένε ότι ενδεχομένως θα ξεπεράσουμε και τα 19 δισ. ή και ότι θα πλησιάσουμε τα 20 δισ. Μένει να το δούμε στο τέλος της χρονιάς. Πάντως οι πρώτες ενδείξεις από τις προ-κρατήσεις και τα στοιχεία από το Ελ. Βενιζέλος και τα περιφερειακά αεροδρόμια και από την κρουαζιέρα για τον Γενάρη –Φλεβάρη και Μάρτη του ’23 είναι της τάξης του 20% πάνω από το 2019» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας.

Την εκτίμηση ότι η τουριστική χρονιά του 2023 για την Ελλάδα θα είναι καλύτερη εκείνης του 2022 και του 2019 εξέφρασε σε συνέντευξη του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι με βάση τις διεθνείς τάσεις και τα επόμενα χρόνια δείχνουν περαιτέρω άνοδο των τουριστικών μεγεθών της χώρας. «Υπάρχει αισιοδοξία ότι ο ελληνικός τουρισμός το 2023 θα εισφέρει στην ελληνική οικονομία πάνω από 18,2 δισ. ευρώ, θα ξεπεράσει δηλαδή τα έσοδα ρεκόρ της χρονιά του 2019». Το “πόσο” βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, θα φανεί στην πορεία της χρονιάς. Σε κάθε περίπτωση όμως μιλάμε για μια χρονιά που όλα δείχνουν πώς θα εξελιχθεί ομαλά, αφού ήδη έχουν κερδηθεί οι τρεις πρώτοι μήνες που το 2022 είχαν χαθεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς το «πολεμικό» γραφείο του Ουίνστον Τσόρτσιλ έγινε υπερπολυτελές ξενοδοχείο

Τουρισμός: Η θέση της Ελλάδας έναντι των ανταγωνιστών το 2022 - Οι προβλέψεις για το 2023

Ο Ελληνικός Τουρισμός εξελίσσεται: στην παρουσίαση του νέου ονόματος και λογοτύπου του EMPIRIA Group του Αντώνη Ηλιόπουλου και της Κάλιας Κωνσταντινίδου

gazzetta
gazzetta reader insider insider