Υψηλές προσδοκίες από τους Βρετανούς τουρίστες για τη φετινή σεζόν

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υψηλές προσδοκίες από τους Βρετανούς τουρίστες για τη φετινή σεζόν
Ανάσα στην υστέρηση των Γερμανών τουριστών δίνουν οι αφίξεις από την Βρετανική αγορά. Που βρίσκεται η χώρα μας σε σχέση με τους ανταγωνιστές - Η υψηλή μέση δαπάνη των τουριστών του Ηνωμένου Βασιλείου

Ανάσα στις πτωτικές τάσεις των αφίξεων από τη γερμανική αγορά δίνουν οι Βρετανοί τουρίστες, οι οποίοι αναμένεται να καλύψουν τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού το κενό, τροφοδοτώντας μάλιστα τον κλάδο με επισκέπτες υψηλότερης τουριστικής δαπάνης.

Για την ακρίβεια, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αεροπορικών δεδομένων Cirium, η χώρα μας καταγράφει αύξηση της τάξης του 33% στις πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο, σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Το ποσοστό αύξησης μάλιστα είναι το δεύτερο υψηλότερο που καταγράφεται από την βρετανική αγορά, με το πρώτο να αφορά έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές μας, την Τουρκία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Cirium, για τον μήνα Ιούλιο έχουν προγραμματιστεί 4.960 πτήσεις από τα βρετανικά αεροδρόμια προς τη χώρα μας. Αντίστοιχα, οι πτήσεις που έχουν προγραμματιστεί προς την Τουρκία φτάνουν τις 3.586 πτήσεις, παρουσιάζοντας όμως αύξηση της τάξης του 47% σε σχέση με το 2019.

Σε απόλυτους αριθμούς ωστόσο, το ενδιαφέρον των Βρετανών τουριστών στρέφεται στην Ισπανία, με τις προγραμματισμένες πτήσεις για τον τρέχοντα μήνα να φτάνουν τις 14.091 - παρότι παραμένουν μειωμένες κατά 6% στο σύνολό τους σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα της προπανδημικής χρονιάς. Υψηλός αριθμός πτήσεων καταγράφεται και για τις αγορές της Ιταλίας και της Γαλλίας, οι οποίες όμως παραμένουν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του 2019.

Πώς κινήθηκε η βρετανική αγορά το 2022

Η αύξηση των αφίξεων από την Βρετανική αγορά κρίνεται σημαντική για την χώρα, δεδομένης της υψηλής μέσης δαπάνης των εν λόγω τουριστών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τον ιστότοπο Finder, οι Βρετανοί θα δαπανήσουν εφέτος 700 λίρες περισσότερες για ταξίδια εκτός του Ην. Βασιλείου, ποσό αυξημένο κατά 48%, από τον μέσο όρο των 1.425 λιρών πέρυσι. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα μάλιστα η χώρα μας βρέθηκε την περσινή χρονιά στην τρίτη θέση από άποψη τουριστικών δαπανών των Βρετανών, με τους τουρίστες από την εν λόγω χώρα που επισκέφτηκαν να Ελλάδα να ξοδεύουν 3,3 δισ. λίρες.

Τα στοιχεία συμπίπτουν με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία το 2022 οι Βρετανοί τουρίστες πέρασαν στην πρώτη θέση των αφίξεων με 4,48 εκατ., νούμερο αυξημένο κατά 25% σε σύγκριση με τα 3,5 εκατ. του 2019 ενώ αύξησαν και κατά 22% τις δαπάνες τους, φτάνοντας στα 3,12 δισ. ευρώ από τα 2,56 δισ. ευρώ του 2019.

Οι προοπτικές για το 2023

Αντίστοιχη άνοδο παρουσιάζουν και οι αφίξεις από την Βρετανία την τρέχουσα χρονιά. Ειδικότερα σύμφωνα με το ταξιδιωτικό ισοζύγιο της ΤτΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2023 - για την οποία και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία - οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στα 136,9 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο κατά 18%. Ανοδικά κατά 26,1% κινήθηκαν και οι αφίξεις με την ταξιδιωτική κίνηση από το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει τις 271 χιλ. ταξιδιώτες.

Για την συνέχεια δε, βάσει του Airdata Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσιάζει την υψηλότερη μεταβολή αεροπορικών θέσεων για το σύνολο της σεζόν μεταξύ των βασικών αγορών. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι η μεταβολή των αεροπορικών θέσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται στο 6,2% σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιταλία που οι αεροπορικές θέσεις παρατηρούνται αυξημένες κατά 1,9% και 0,3% αντίστοιχα και σε σχέση με άλλες αγορές όπως η Γερμανία που καταγράφεται πτώση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων της τάξης του -6,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Οι σκιές που απλώνονται πάνω από τη φετινή χρονιά και η νέα ρότα της εθνικής στρατηγικής

Τουρισμός: Αυξημένο το ενδιαφέρον για ταξίδι στην Ελλάδα από Ελβετία, Ιταλία και Αυστρία

Τουρισμός: Σε υψηλά επίπεδα κινείται η κρουαζιέρα στα Χανιά

gazzetta
gazzetta reader insider insider