Τουρισμός: Αυξάνει η πίεση από βασικούς ανταγωνιστές - Η σύγκριση του πρώτου εξαμήνου

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τουρισμός: Αυξάνει η πίεση από βασικούς ανταγωνιστές - Η σύγκριση του πρώτου εξαμήνου
Πώς κινήθηκε ο τουρισμός σε Ισπανία και Τουρκία - Οι επιδόσεις και το προβάδισμα της Ελλάδας.

Μπορεί οι τουριστικές επιδόσεις της χώρας - εξαιρουμένων των έκτακτων συνθηκών που δημιούργησαν οι πυρκαγιές για συγκεκριμένους προορισμούς - να προοικονομούν νέα ρεκόρ στον κλάδο που εισφέρει άμεσα κι έμμεσα το 25% του εγχώριου ΑΕΠ, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται εκτός συναγωνισμού. Εξίσου καλές είναι και οι επιδόσεις των βασικών ανταγωνιστών μας, υπογραμμίζοντας πιο έντονα την ανάγκη για χάραξη βιώσιμης στρατηγικής και για τα επόμενα χρόνια.

Οι επιδόσεις της Ισπανίας

Ενδεικτικές είναι οι επιδόσεις της Ισπανίας και της Τουρκίας, το α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Στην περίπτωση της Ισπανίας για παράδειγμα, το α’ εξάμηνο του έτους η χώρα υποδέχτηκε περί τα 37,5 εκατομμύρια ξένους τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE) της χώρας. Ο αριθμός ήταν αυξημένος κατά 24% από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2022 και κοντά στα επίπεδα του 2019 όπου η Ισπανία είχε υποδεχτεί 38,2 εκατομμύρια επισκέπτες (-1,8%).

Μόνο τον Ιούνιο oι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 14,3%, φτάνοντας τα 46 δισ. ευρώ. ενώ τη χώρα επισκέφτηκαν 8,3 εκατομμύρια επισκέπτες, σημειώνοντας αύξηση 11% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους.

Η πλειονότητα αυτών δε, προήλθαν από από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και τη Γαλλία και κατευθύνθηκαν σε Κανάρια Νησιά, Καταλονία και Ανδαλουσία.

Ανοδικά και ο τουρισμός στην Τουρκία

Αντίστοιχα τη γειτονική Τουρκία το πρώτο εξάμηνο του έτους επισκέφτηκαν 22,2 εκατομμύρια επισκέπτες - ξένοι ή Τούρκοι πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 20,6% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Anadolu Ajansı. Ο αριθμός των ατόμων που επισκέφθηκαν την Τουρκία το περασμένο τρίμηνο ήταν 13,99 εκατομμύρια, από 11,9 εκατομμύρια την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου του 2022.

Τα έσοδα της γείτονος από τον τουρισμό ανήλθαν το πρώτο εξάμηνο σε 21,7 δισ. δολάρια, αυξημένα κατά 27% βάσει των επίσημων στοιχείων της TurkStat που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα, ενώ μόνο το δεύτερο τρίμηνο του έτους τα έσοδα της χώρας από τον Τουρισμό ανήλθαν σε 12,9 δισ. δολάρια αυξημένα κατά 23,1% σε ετήσια βάση.

Όσο για τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση για τους επισκέπτες που διανυκτέρευσαν ήταν 99 δολάρια, από 89 δολάρια την ίδια περίοδο πέρυσι.

Προβάδισμα προς ώρας για την Ελλάδα

Ακόμα κι έτσι βέβαια, η αύξηση αφίξεων και εισπράξεων στη χώρα μας κινήθηκε σε καλύτερα επίπεδα. Για την ακρίβεια, στην Ελλάδα το πρώτο πεντάμηνο του έτους - για το οποίο και υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από την ΤτΕ - οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν τα 3,244 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 30,7% έναντι της περιόδου του 2022 όταν σε Ισπανία και Τουρκία η αύξηση των εισπράξεων έφτασε το 14,3% και το 27% αντίστοιχα. Στην περίπτωση της Ελλάδας μάλιστα κινήθηκαν υψηλότερα κι από τα αντίστοιχα επίπεδα του 2019 όπου οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στο πεντάμηνο είχαν διαμορφωθεί στα 2,889 δισ. ευρώ (αύξηση της τάξης του 12,3%).

Μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές παρουσίασε η χώρα και στην περίπτωση της ταξιδιωτικής κίνησης, την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2023. Βάσει των στοιχείων της ΤτΕ, η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 32,9% και διαμορφώθηκε σε 5.759,5 χιλ. ταξιδιώτες, έναντι 4.333,9 χιλ. ταξιδιωτών την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και έναντι 5.305 χιλ. ταξιδιωτών την περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2019 (αύξηση 8,6%). Να θυμίσουμε ότι η αντίστοιχη αύξηση στην περίπτωση της Ισπανίας έφτασε το ​​24% σε σχέση με το 2022 ενώ από το 2019 υπολείπεται ακόμα 1,8%. Αντίστοιχα η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση στην Τουρκία αυξήθηκε κατά 20,6% σε ετήσια βάση.

Παρότι η περίοδος σύγκρισης δεν είναι η ίδια, οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού φαίνεται ότι αυξάνουν με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τους ανταγωνιστές. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ, ο Ιούνιος ήταν ένας από τους καλύτερους τουριστικούς μήνες, με την χώρα να υποδέχεται 3,6 εκατ. αφίξεις, αυξημένες κατά 11,5% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2022 και κατά 13,1% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2023 βάσει του ΙΝΣΕΤΕ, καταγράφηκαν 8,9 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις, ξεπερνώντας τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Ιουνίου 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 21,4% ενώ και οι οδικές αφίξεις αυξήθηκαν τον ίδιο μήνα κατά 44,4% υπολειπόμενες μόλις 2,1% από τα επίπεδα του 2019.

Το προβάδισμα της χώρας ωστόσο ενδέχεται να ανατραπεί μερικώς, μετά τις μεγάλες πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα, οι οποίες ανακατεύθυναν μέρος της κίνησης προς την γειτονική Τουρκία, σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου. Ακόμα κι έτσι όμως δεν αναμένεται να απειλήσει τα ρεκόρ που αναμένονται φέτος, με τα τουριστικά μεγέθη να εκτιμάται ότι θα κινηθούν αισθητά υψηλότερα από αυτά της προπανδημικής χρονιάς.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Τη δημιουργία κοινού χώρου δεδομένων σχεδιάζει η ΕΕ - Τα πλεονεκτήματα

Τουρισμός: Τα 21 ελληνικά νησιά που επιλέγουν εφέτος το καλοκαίρι οι Γερμανοί

Τουρισμός: Στόχος η γρήγορη επάνοδος στην κανονικότητα - Οι αλλαγές που φέρνει η κλιματική αλλαγή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider