Τουρισμός: Τη δημιουργία κοινού χώρου δεδομένων σχεδιάζει η ΕΕ - Τα πλεονεκτήματα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρισμός: Τη δημιουργία κοινού χώρου δεδομένων σχεδιάζει η ΕΕ - Τα πλεονεκτήματα
Τι θα προσφέρει ο κοινός χώρος τουριστικών δεδομένων που θα δημιουργηθεί

Στροφή στον «έξυπνο και βιώσιμο τουρισμό» επιχειρεί η Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη τις δυνάμεις της προς αυτή την κατεύθυνση. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός κοινού χώρου τουριστικών δεδομένων, ώστε επιχειρήσεις και προορισμοί να μπορούν να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που απορρέουν από την κοινή τους χρήση

Ειδικότερα, η Ε.Ε. έχει δεσμευτεί να παράσχει ένα σχέδιο στρατηγικής για τη δημιουργία του χώρου δεδομένων έως το τέλος του 2023, ώστε τουριστικές επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές να στηρίζουν σε αυτά την ανάπτυξη καινοτόμων τουριστικών υπηρεσιών, τη βελτίωση της βιωσιμότητας του τουριστικού οικοσυστήματος και την ενίσχυση της οικονομικής ανταγωνιστικότητάς του.

«Ο τουρισμός αποτελεί ένα σύνθετο, ταχέως εξελισσόμενο βιομηχανικό οικοσύστημα, που παράγει και καταναλώνει τεράστιο όγκο δεδομένων. Ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για τον τουρισμό θα διευκολύνει την κοινοχρησία δεδομένων από διάφορες πηγές, όπως οι επιχειρήσεις, οι τοπικές αρχές και η ακαδημαϊκή κοινότητα, φέρνοντας σε επαφή το κοινό και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε να διαμορφωθούν τα βασικά χαρακτηριστικά του χώρου δεδομένων», αναφέρει σχετικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κοινός ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για παράδειγμα θα περιλαμβάνει δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση ενέργειας από ξενοδοχειακές μονάδες, γεγονός που θα συμβάλλει στην παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του κλάδου σε κάποιον συγκεκριμένο προορισμό.

Η πρόσβαση στα δεδομένα αυτά θα είναι εφικτή σε ένα ευρύ φάσμα φορέων, επιχειρηματικών διαμεσολαβητών, διαχειριστών προορισμού, των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών και άλλων, ώστε να διευκολύνεται αφενός η επιχειρηματικότητα κι αφετέρου η χάραξη τουριστικής στρατηγικής. Χάρη σε αυτόν για παράδειγμα ένας ταξιδιωτικός πράκτορας θα έχει καλύτερη εικόνα των προσφορών σε πόλεις, περιοχές και σύνορα ενώ μια τοπική αρχή θα έχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τουριστικές ροές.

Σημειωτέον ότι τα κράτη μέλη, οι περιφερειακές και τοπικές αρχές και ο ιδιωτικός τομέας συλλέγουν δεδομένα, με τα οποία διαμορφώνουν μοντέλα σύμφωνα με τα δικά τους πρότυπα και ανάγκες, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά για τον τουρισμό.

Να θυμίσουμε ότι σε επίπεδο ΕΕ, η Eurostat έχει συνάψει συμφωνία για την κοινοχρησία δεδομένων στέγασης με τον ιδιωτικό τομέα, σε εθελοντική βάση. Επιπλέον το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέπτυξε, το 2021, τον πίνακα δεικτών της ΕΕ για τον τουρισμό ως εργαλείο για την παρακολούθηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και της ανθεκτικότητας του τουριστικού οικοσυστήματος.

Με την ευρωπαϊκή στρατηγική για τα δεδομένα, η οποία προβλέπει την δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών χώρων δεδομένων σε βασικούς οικονομικούς τομείς και σε τομείς δημόσιου συμφέροντος, αναμένεται να τροφοδοτείται τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας με κατάλληλα δεδομένα, προς όφελος της ευρωπαϊκής οικονομίας και κοινωνίας.

Οι χώροι δεδομένων τόσο για τον τουρισμό όσο και για την κινητικότητα επισημάνθηκαν από την Επιτροπή ως «νέοι τομείς δράσης που πρέπει να εξεταστούν» ώστε η ΕΕ να ενστερνιστεί έναν ψηφιακό μετασχηματισμό, ήδη από την 25η Μαρτίου 2021. Το ευρωπαϊκό θεματολόγιο για τον τουρισμό με ορίζοντα το 2030, το οποίο εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Δεκέμβριο του 2022, απηύθυνε επίσης έκκληση για την εφαρμογή πρακτικών ανταλλαγής δεδομένων στον τομέα του τουρισμού. Το θεματολόγιο βασίζεται στην πορεία μετάβασης της Επιτροπής για τον τουρισμό και περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα με δράσεις που πρέπει να αναληφθούν από τις χώρες της ΕΕ, την Επιτροπή, καθώς και το τουριστικό οικοσύστημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Η μέχρι τώρα πορεία, το πλήγμα των πυρκαγιών και οι προβλέψεις για τη συνέχεια

Τουρισμός για Όλους: Πότε ξεκινά το πρόγραμμα

Κλείνει την ψαλίδα ο οδικός τουρισμός - Η πορεία του Ιουνίου

gazzetta
gazzetta reader insider insider