Άλμα σε αεροπορικές και οδικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο - Οι κερδισμένες περιοχές και οι αγορές τροφοδότες

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άλμα σε αεροπορικές και οδικές αφίξεις τον Σεπτέμβριο - Οι κερδισμένες περιοχές και οι αγορές τροφοδότες
Το στίγμα της μεγάλης δυναμικής της φετινής σεζόν έδωσε και ο Σεπτέμβριος. Υψηλότερες του 2019 οδικές και αεροπορικές αφίξεις. Συνεχίστηκε η υστέρηση των οδικών έναντι του 2019.

Ανοδικά κινήθηκαν αφίξεις και εισπράξεις τον Σεπτέμβριο με την χώρα να υποδέχεται 3,4 εκατ. αεροπορικές και 1,3 εκατ. οδικές αφίξεις. Παρότι βέβαια και ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου έδωσε το στίγμα της μεγάλης δυναμικής της φετινής σεζόν, οι οδικές αφίξεις συνέχισαν να υπολείπονται έναντι του 2019, στερώντας μέρος της δυναμικής κυρίως από προορισμούς της βόρειας Ελλάδας.

Λιγότερες του 2019 οι οδικές αφίξεις

Για την ακρίβεια σύμφωνα με το πρόσφατο Στατιστικό Δελτίο του INSETE Intelligence, τον Σεπτέμβριο σημειώθηκαν 3,4 εκατ. αφίξεις καταγράφοντας αύξηση 8,4% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2022 και +11,9% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Αντίστοιχα οι οδικές αφίξεις έφτασαν τα 1,3 εκατ. κινούμενες κατά 34,7% υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι αλλά παραμένοντας 20,4% μειωμένες σε σχέση με το 2019.

Η θετική πορεία του μηνός Σεπτεμβρίου πριμοδότησε και την πορεία του εννεαμήνου, με τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις να φτάνουν τα 20,9 εκατ. την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023 ξεπερνώντας κατά 2,2% τα επίπεδα του Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 και κατά 11% αυτά της αντίστοιχης περιόδου του 2019.

Στην περίπτωση των οδικών δε, παρότι κινήθηκαν κατά 35,7% υψηλότερα από πέρυσι (9,0 εκατ. διεθνείς οδικές αφίξεις έναντι 6,6 εκατ. της περιόδου Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2022) παρέμειναν 12,3% σε σχέση με το 2019.

Η αυξημένη κίνηση τροφοδότησε και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις οι οποίες την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2023, αυξήθηκαν κατά +15,3% σε σχέση με το 2022 και διαμορφώθηκαν στα 14.663 εκατ. ευρώ. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του +10,9%.

Οι κερδισμένοι της σεζόν

Στους κερδισμένους της χρονιάς σε επίπεδο προορισμών, συγκαταλέγονται η γεωγραφική ενότητα Ιονίων Νήσων, όπου οι αεροπορικές αφίξεις σημείωσαν άνοδο της τάξης του 7,6%, η περιφέρεια της Κρήτης, όπου οι αφίξεις κινήθηκαν ανοδικά κατά 6% και τα Δωδεκάνησα όπου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,5%.

Στον αντίποδα, μείωση κατά 7,6% των αεροπορικών αφίξεων παρατηρήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου του 2023 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρονιάς, στις Κυκλάδες ενώ κατά 3% ήταν μειωμένες οι αφίξεις και στην Πελοπόννησο.

Οι αγορές - τροφοδότες

Όσο για τις αγορές - τροφοδότες των τουριστικών εσόδων, την μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψε η αγορά των ΗΠΑ (οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 24,5%), ακολούθησε η αγορά της Γαλλίας (η αύξηση των εισπράξεων έφτασε το 14,3%) ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο (αύξηση εισπράξεων 49%) με τη γερμανική αγορά να ακολουθεί στην τέταρτη θέση (αύξηση εισπράξεων μόλις 1,1%).

Σε απόλυτους αριθμούς βέβαια, οι εισπράξεις από τη Γερμανία βρέθηκαν στην πρώτη θέση φτάνοντας τα 2.346 εκατ. ευρώ και ακολούθησαν αυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία που έφτασαν τα 2.360 εκατ. ευρώ και στα 1.136 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τη μικρότερη συνεισφορά στο μείγμα των ταξιδιωτικών εισπράξεων είχαν οι Αμερικανοί, οι εισπράξεις των οποίων έφτασαν τα 938 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τουρισμός: Ελλάδα «κοιτάζουν» τα διεθνή ξενοδοχειακά brands

Τουρισμός: Χτύπησε το «καμπανάκι» του πληθωρισμού τον Αύγουστο - Παραμένει ο στόχος για χρονιά ρεκόρ

Τουρισμός: Στο φουλ οι μηχανές και τον Οκτώβριο - Οι προσδοκίες και ο αστερίσκος του πολέμου στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider