Στα ύψη κινείται η ζήτηση των τουριστών για ένα πακέτο διακοπών στην περιοχή της Ευρώπης, ενώ οι αυξημένες κλιματικές αλλαγές, όπως οι δραματικές περσινές φωτιές, δεν είχαν αρνητικές επιπτώσεις στην ελκυστικότητα της Ελλάδας ως προορισμό.
Σύμφωνα με μία νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ΕTC) για τις τουριστικές δαπάνες και τις ταξιδιωτικές τάσεις που δημοσιεύθηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024 και δημοσίευσε αποκλειστικά το Bloomberg, οι τουρίστες έχουν κυκλώσει τους πιο διάσημους και όχι μόνο προορισμούς της γηραιάς ηπείρου για να απολαύσουν ζεστό καλοκαίρι, μεσογειακά πιάτα και μοναδικά hot spots.
Και φυσικά θα δώσουν μία σημαντική ώθηση στην οικονομία της Ευρώπης. Όπως αναφέρει η έκθεση, οι διεθνείς τουρίστες προβλέπεται να δαπανήσουν ένα ρεκόρ 800 δισ. ευρώ στην Ευρώπη φέτος, μία αύξηση 37% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα των 583 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι αφίξεις επισκεπτών στο εξωτερικό έχουν επίσης αυξηθεί κατά 6% σε σχέση με το 2019 μέχρι στιγμής, αποκαλύπτει η έκθεση, σημειώνοντας ένα νέο ρεκόρ για την Ευρώπη.
Εκείνοι που καταφθάνουν κατά κύματα στην Ευρώπη είναι οι Αμερικανοί τουρίστες, όπως σημειώνει η έκθεση, ενώ το 72% των ρεκόρ τουριστικών δαπανών έχει πραγματοποιηθεί μέχρι στιγμής σε προορισμούς της δυτικής Ευρώπης. Περαιτέρω αυξήσεις εσόδων προήλθαν από ενδοπεριφερειακούς επισκέπτες και τουρίστες που επέστρεψαν από την Ανατολική Ασία, ιδίως από την Κίνα, αν και η συνεισφορά των Κινέζων ταξιδιωτών δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη, ανέφερε η ETC.
«Προς το παρόν, μπορούμε να δούμε ότι οι προορισμοί της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου παραμένουν σταθερά αγαπημένοι για τους ταξιδιώτες στην Ευρώπη», δήλωσε ο Εδουάρδο Σαντατέρ, διευθύνων σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τουρίστες συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στον ζεστό καιρό και στην σχέση ποιότητας-τιμής, πρόσθεσε, τα οποία εξακολουθούν να βρίσκονται σε μέρη της νότιας Ευρώπης.
Όπως σημειώνει για την Ελλάδα, παρά τις αυξημένες κλιματικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα φέτος και των δασικών πυρκαγιών πέρυσι, αυτές δεν είχαν καμία επίδραση στην ελκυστικότητα του προορισμού, αναφέρει η έκθεση. Πράγματι, η χώρα έχει δει τις φανταχτερές, αλλά και προσιτές επιλογές ξενοδοχείων να πολλαπλασιάζονται φέτος, οι περισσότερες από αυτές μακριά από τα πιο ακριβά στέκια της Σαντορίνης και της Μυκόνου.
Εκτός από την Νότια Ευρώπη, και οι βόρειοι προορισμοί κερδίζουν γρήγορα μερίδιο αγοράς.Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι μια αλλαγή στα ευρωπαϊκά τουριστικά πρότυπα έχει ήδη δρομολογηθεί: Περισσότεροι επισκέπτες συνέρρεαν σε προορισμούς με εύκρατο καιρό και λιγότερα πλήθη το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αυτή η συνεχιζόμενη άνοδος των «ψυγειών» οδήγησε σε αξιοσημείωτες αυξήσεις στις διεθνείς διανυκτερεύσεις για τη Δανία (+38%), τη Νορβηγία (+18%) και τη Σουηδία (+9%), από έτος σε έτος σε σχέση με το 2019.
Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη προτίμηση για λιγότερο επισκεπτόμενους ή λιγότερο συνωστισμένους ευρωπαϊκούς προορισμούς στο νότο, δείχνει η έκθεση: Οι αφίξεις τουριστών στο εξωτερικό για την Κροατία και τη Μάλτα αυξήθηκαν κατά 7,6% και 37% πάνω από τα επίπεδα του 2019, αντίστοιχα, ενώ το μερίδιο της Αλβανίας στις αφίξεις τουριστών διανυκτέρευσης έχει αυξήθηκε κατά 86% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2019.
Τα μέρη με ευνοϊκό συνάλλαγμα αυξάνονται επίσης σε δημοτικότητα, είτε είναι εκτός πορείας είτε όχι—η Βουλγαρία (+29%), η Σερβία (+40%) και η Τουρκία (+22%) γνώρισαν διπλή ψηφιακή αύξηση των διεθνών αφίξεων τουριστών σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα.