Υπ. Τουρισμού: Πρωτοβουλία για την ένταξη της χώρας στο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων του Διεθνούς Οργανισμού Hotel Stars Union

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Τουρισμού: Πρωτοβουλία για την ένταξη της χώρας στο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων του Διεθνούς Οργανισμού Hotel Stars Union
Μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ στη ΔΕΘ, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης για ξενοδοχεία ευθυγραμμισμένο στα πρότυπα που θέτει ο ομώνυμος διεθνής Οργανισμός.

Πρωτοβουλία για την συμμετοχή της Ελλάδας στον Διεθνή Οργανισμό Hotels Stars Union αναλαμβάνει το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας ανακοίνωσε στην 88η ΔΕΘ η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Μιλώντας στα εγκαίνια του περιπτέρου του ΕΟΤ στο πλαίσιο της 88ης διοργάνωσης, η κα Κεφαλογιάννη ανέφερε ότι πρόκειται για ένα σύστημα κατάταξης για ξενοδοχεία ευθυγραμμισμένο στα πρότυπα που θέτει ο ομώνυμος διεθνής Οργανισμός τονίζοντας παράλληλα ότι και «με αυτή την πολύ σημαντική και καινοτόμο πρωτοβουλία στοχεύουμε στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος».

Όπως είπε η κα Κεφαλογιάννη στον συγκεκριμένο οργανισμό έχουν συμπράξει έως σήμερα 21 χώρες και με αυτόν τον τρόπο «η Ελλάδα θα συμμετέχει σε μια διεθνή σύμπραξη ευρωπαϊκών χωρών για την υιοθέτηση ενός κοινού συστήματος κατάταξης των ξενοδοχείων».

Μιλώντας νωρίτερα για τις δράσεις και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τον ελληνικό τουρισμό μέσα από τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάπτυξης κι Ανθεκτικότητας σημείωσε ότι οι πόροι που έχουν εξασφαλιστεί φτάνουν τα 387 εκατ. ευρώ η πρόοδος που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα είναι σημαντική. Ήδη όπως είπε για τις 4 πρώτες προσκλήσεις έχουν κατατεθεί 224 επενδυτικά σχέδιο η αξιολόγηση των οποίων προχωρά.

Όπως ανέφερε η Υπουργός για την αναβάθμιση χιονοδρομικών κέντρων έχουν υποβληθεί 16 επενδυτικές προτάσεις κι έχουν προχωρήσει 4 αποφάσεις αιτημάτων ενίσχυσης για τα χιονοδρομικά Ανήλιου Μετσόβου, 3-5 Πηγαδιών Νάουσας, Παρνασσού και Σελίου Ημαθίας.

Για την αναβάθμιση των τουριστικών λιμένων έχουν υποβληθεί 41 επενδυτικά σχέδια για περίπου 182 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εγκριθεί ήδη 9 αιτήσεις ενίσχυσης και αξιολογούνται τα επόμενα.

Στη φάση της αξιολόγησης βρίσκονται και οι αιτήσεις ενίσχυσης για 7 ορεινά καταφύγια και προχωρούν οι διαδικασίες για τα έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας στις παραλίες της χώρας, για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων ιαματικού τουρισμού, έργων αγροτουρισμού κα. Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση που αφορά στη σύσταση και λειτουργία ενός καινοτόμου τρόπου διαχείρισης προορισμού, των Οργανισμών διαχείρισης και προώθησης προορισμού.

Με το έργο αυτό όπως διευκρίνισε το υπουργείο τουρισμού στοχεύει στην παροχή κινήτρων για την σύσταση των οργανισμών αυτών κι εξέφρασε την βεβαιότητα προς τον παριστάμενο δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ Στέλιο Αγγελούδη για αποδοτική συνεργασία αφού το έργο δεν αφορά την προβολή αλλά και την προώθηση.

Ο ελληνικός τουρισμός πάει για νέο ρεκόρ

Για τα μεγέθη της φετινής τουριστική κίνησης υπενθύμισε ότι τα στοιχεία για τη χρονιά που διανύουμε, δείχνουν ότι το 2024 θα είναι χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με την εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου, αυξημένη κατά 15,5%, (σε σύγκριση με το2023) ενώ οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν επίσης κατά 12%. «Δεν εφησυχάζουμε και δεν επαναπαυόμαστε. Δημιουργούμε σήμερα τις συνθήκες για μία νέα αρχή για τον ελληνικό τουρισμό. Ένα νέο κύκλο ανάπτυξης, με ξεκάθαρο όραμα και στόχο τη βιωσιμότητα, την ανθεκτικότητα, και την ανταγωνιστικότητα των προορισμών και του τουριστικού προϊόντος» τόνισε.

Μιλώντας στα ίδια εκδήλωση, η υφυπουργός Τουρισμού κα Έλενα Ράπτη για το μεγαλύτερο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού που υλοποιεί το Υπουργείο, το γνωστό και δημοφιλές «Τουρισμός για Όλους», σημείωσε ότι στο φετινό δεύτερο κύκλο του προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτοί που κληρώθηκαν και επιδοτήθηκαν ανέρχονται σε 107.204 άτομα. Ανέφερε δε ότι «ο επόμενος κύκλος του προγράμματος σχεδιάζεται με καινούργια χαρακτηριστικά μετά από αξιολόγηση του φετινού».

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η κα Ράπτη η Κεντρική Μακεδονία βρίσκεται ψηλά στην απορρόφηση του προγράμματος, με την Χαλκιδική όπως είναι αναμενόμενο να πρωταγωνιστεί στις επιλογές των δικαιούχων .

Η συζήτηση για τον υπερτουρισμό δεν εξυπηρετεί κανέναν

Στην συζήτηση που έχει ανοίξει τελευταία για τον υπερτουρισμό πήρε θέση κατά την σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια ο γγ του ΕΟΤ κ Ανδρέας Φιορεμτίνος. «Η δαιμονοπποίηση του τουρισμού και γενικότερα η συζήτηση που εξελίσσεται για τον υπερτουρισμό δεν εξυπηρετεί κανέναν. Ούτε παράγει λύσεις. Ας είμαστε προσεκτικοί στη χρήση του όρου σε σχέση με τη χώρα μας. Γιατί ζούμε απ τον τουρισμό και γιατί οι αφορισμοί δεν συνάδουν με την φιλοσοφία της ελληνικής φιλοξενίας» είπε ο κ Φιορεντίνος και πρόσθεσε:

«Ο υπερτουρισμός είναι υπερσυγκέντρωση τουριστών σ έναν προορισμό που δεν υπάρχουν υποδομές και σχέδιο διαχείρισης των τουριστικών ροών αφίξεων και αποχωρήσεων. Οι τοπικές κοινωνίες θα πρέπει να υποβάλλουν- συνέστησε- ρεαλιστικές προτάσεις ώστε να διατηρήσουμε το προβάδισμα στον τουρισμό όπως και την ποιότητα της εμπειρίας για τον τουρίστα. Προέτρεψε δε, να ζητήσουν την συνδρομή του Υπουργείου Τουρισμού για τα σκέλη εκείνα που χρήζουν τουριστικών παρεμβάσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Μέχρι το τέλος του 2025 η επέκταση του μετρό προς την Καλαμαριά

Χατζηδάκης: Γυρίζει σελίδα σε τρία επίπεδα το Υπερταμείο και ετοιμάζεται για «τρίποντα» στην οικονομία

Θεοδωρικάκος: Η Θεσσαλονίκη αλλάζει πίστα όσον αφορά την οικονομική δραστηριότητα

gazzetta
gazzetta reader insider insider