Δραγασάκης: Η χώρα δεν πρέπει να προσφέρει φθηνό προϊόν

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δραγασάκης: Η χώρα δεν πρέπει να προσφέρει φθηνό προϊόν

«Η αύξηση των φορολογικών συντελεστών δεν είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης. Ωστόσο πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν υπάρχει υπερχρεωμένη χώρα και μάλιστα σε κατάσταση χρεοκοπίας που να έχει χαμηλή φορολογία», δήλωσε, το βράδυ της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στη 25η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

«Η χώρα δεν θα πρέπει να προσφέρει φθηνό προϊόν», έσπευσε να επισημάνει.

«Χαμηλοί μισθοί, χαμηλή φορολογία, χαμηλές τιμές. Από πρώτη άποψη ακούγεται έξυπνο. Όμως η παγκόσμια εμπειρία δείχνει πως αυτή είναι η μία στρατηγική στενών οριζόντων. Πρώτον διότι πολλές χώρες μπορούν να προσφέρουν φθηνό τουρισμό. Λίγες όμως προσφέρουν ποιοτικό τουρισμό. Δεύτερον, διότι η εγγενής ευπάθεια του τουρισμού είναι μεγαλύτερη όταν το κόστος αποτελεί το μόνο ή το κύριο συγκριτικό πλεονέκτημα», τόνισε για να προσθέσει πως «η κυβέρνηση αξιοποιώντας τις όποιες δυνατότητες προχωρεί ήδη σε κάποιες στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις μία από τις οποίες αφορά τους συντελεστές φορολόγησης των κερδών μειώνοντάς τους από το 29% στο 26% από 1/1/19. Ελπίζω, αυτή η διάταξη να ψηφιστεί και από άλλες πτέρυγες του κοινοβουλίου, ιδίως αυτές που υπερθεματίζουν υπέρ της μείωσης της φορολογίας».

Σε ό,τι αφορά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη Βουλή τόνισε πως η αναμενόμενη ολοκλήρωση της συμφωνίας με τα μέτρα για το χρέος δημιουργούν νέα δεδομένα. «Για πρώτη φορά από την αρχή της κρίσης δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αρθούν αβεβαιότητες που επί χρόνια αναστέλλουν επενδυτικές αποφάσεις ή καθιστούν αδύνατο τον σχεδιασμό σε ευρύ χρονικό ορίζοντα».

«Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα ψηφιστεί διότι παρά τα αρνητικά ή τα δύσκολα σημεία του, έχει δύο πολύ ισχυρά χαρακτηριστικά:

Πρώτον, ενσωματώνει την αρχή της δημοσιονομικής ουδετερότητας καθώς και τη λογική της εξισορρόπησης των κοινωνικών συνεπειών μέσω αντίμετρων. Και αν αυτές τις αρχές τι είχαν διεκδικήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον αφότου τα ελλείμματα μειώθηκαν, η έξοδος από τα Μνημόνια θα ερχόταν πιο εύκολα και οι κοινωνικές συνέπειες θα ήταν ηπιότερες.

Δεύτερον, και ακόμα πιο κρίσιμο, μπορεί υπό προϋποθέσεις να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες για τον τερματισμό των μνημονίων και της επιτροπείας» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider