Σαφώς υπέρ του εμβολιασμού των εφήβων τάσσεται ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, εκφράζοντας παράλληλα τη θέση της Εταιρείας.
Παρά τους προβληματισμούς που έχουν ανακύψει σε παγκόσμιο επίπεδο, δεδομένου ότι -προς το παρόν τουλάχιστον- ο εμβολιασμός των εφήβων στοχεύει κυρίως στην αποτροπή διασποράς του ιού και την προστασία των ευπαθών ομάδων, η θέση του κ. Κωνσταντόπουλου είναι σαφής:
«Η Παιδιατρική Εταιρεία είναι κάθετη ότι ο εμβολιασμός των παιδιών έναντι της Covid-19 πρέπει να μπει άμεσα στο πρόγραμμα, έτσι ώστε να προλάβουμε την ενδοσχολική και ενδοοικογενειακή διασπορά και να αποτραπεί ένα ενδεχόμενο 4ο κύμα της επιδημίας. Αυτή είναι και η σύσταση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (APA) και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αλλά και της Συμβουλευτικής Επιτροπής Πρακτικών Ανοσοποίησης των ΗΠΑ (ACIP)», δηλώνει χαρακτηριστικά στο Insider.
Είναι γνωστό ότι οι θάνατοι από Covid-19 είναι σπάνιοι μεταξύ των εφήβων. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κατέγραψε 98 θανάτους σε 1,1 εκατομμύριο κρούσματα, στις ηλικίες των 10-19 ετών. Πολύ χαμηλός, ωστόσο, είναι και ο κίνδυνος σοβαρής νόσου που απαιτεί νοσηλεία, με το ECDC να καταγράφει ποσοστό 0,9%. Εντούτοις, δεν παύει να είναι υπαρκτός.
«Στην Αμερική περίπου 1.500.000 παιδιά έχουν διαγνωστεί, αλλά υπολογίζεται ότι τα μολυνθέντα είναι 22.500.000, ενώ έχουν καταλήξει 130 παιδιά. Το ποσοστό είναι μικρό, αλλά δεν παύει να υπάρχει. Και όταν πρόκειται για το δικό μας παιδί, μπορεί για τους άλλους είναι ένα πολύ μικρό νούμερο, αλλά για εμάς είναι το 100%», υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μπορεί τώρα, λόγω καιρού, να μην υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα στα σχολεία, αλλά από το φθινόπωρο - χειμώνα που θα κλείσουν οι αίθουσες, το ιικό φορτίο θα είναι ιδιαίτερα υψηλό, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και ενδοοικογενειακής διασποράς. Παράλληλα υπογραμμίζει τον ενδεχόμενο κίνδυνο και για τα ίδια τα παιδιά, σε περίπτωση που εμφανιστούν μεταλλάξεις που προκαλούν σοβαρή νόσο και σε αυτές τις ηλικίες.
Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια
Στην Ευρώπη η χρήση των εμβολίων κατά του κορονοϊού στις ηλικίες 12-15 ετών εγκρίθηκε από τον ο Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) την Παρασκευή (28/5).
Όπως ανέφερε ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του ΕΜΑ, Μάρκο Καβαλέρι, κανένα παιδί που συμμετείχε στις δοκιμές εμβολιασμού δεν εμφάνισε κορονοϊό, ενώ και οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν κοινές με τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες στις οποίες χορηγήθηκε το σκεύασμα.
Σημειώνεται ότι προηγουμένως το «πράσινο φως» είχαν δώσει οι υγειονομικές υπηρεσίες του Καναδά και των ΗΠΑ. Η έγκριση βασίστηκε στα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Φάσης 3 των Pfizer-BioNTech, με συμμετοχή 2.260 εθελοντών, ηλικίας 12 έως 15 ετών.
Η μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ, κατέληξε πως το εμβόλιο ήταν ασφαλές και 100% αποτελεσματικό σε αυτές τις ηλικίες, σε σύγκριση με τις ομάδες των ενηλίκων, στις οποίες η αποτελεσματικότητα ανέρχεται στο 95%, μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
«Όλα τα εμβόλια έχουν σπάνιες παρενέργειες. Αυτό είναι γνωστό. Ακόμη και τα απλά εμβόλια, του κοκκύτη, της ιλαράς κλπ, έχουν 1 σοβαρή παρενέργεια στο 1.000.000, αλλά ποτέ δεν ποντάρουμε στην παρενέργεια», τονίζει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Αναφερόμενος σε τοποθετήσεις περί διαφορετικής αντίδρασης στο εμβόλιο από τα παιδιά σημειώνει:
«Στα παιδιά 12 ετών και άνω το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ώριμο, όπως και στους ενήλικες. Δεν υπάρχουν πουθενά στη βιβλιογραφία στοιχεία που να υποστηρίζουν την υπόθεση ότι μπορεί να υπάρχει διαφορετική αντίδραση σε ένα εμβόλιο ανάλογα με την ηλικία.
Εξαίρεση αποτελούν οι πολύ μικρές ηλικίες, κάτω των δύο ετών, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν έχει ωριμάσει τόσο αλλά και οι άνω των 60 ετών, στις οποίες η ανοσολογική απάντηση μπορεί να είναι πιο φτωχή στην παραγωγή αντισωμάτων και στη διέγερση της κυτταρικής ανοσίας. Ωστόσο, οι μετρήσεις που έχουν γίνει για αντισώματα και κυτταρική ανοσία, σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο, έχουν δείξει ότι ακόμα και οι 80άρηδες έχουν αντιδράσει πάρα πολύ καλά και προστατεύονται με τα εμβόλια αυτά», αναφέρει στο Insider ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.
Σημειώνεται, ότι η Pfizer αναμένει να έχει δεδομένα για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της για τα παιδιά 2 ως 11 ετών το Σεπτέμβριο.
«Οι εταιρείες Pfizer και Moderna τρέχουν ήδη μελέτες για παιδιά ηλικίας από 6 μηνών μέχρι 12 ετών, έτσι ώστε να ελαττωθεί το όριο και το εμβόλιο κατά του κορονοϊού να χορηγείται όπως αυτό της γρίπης, δηλαδή σε παιδιά από 6 μηνών και άνω. Βέβαια εδώ υπάρχει το τεράστιο πρόβλημα της εύρεσης εθελοντών προκειμένου να γίνουν οι κλινικές μελέτες. Παρά ταύτα, έχουν γίνει δοκιμές σε ένα μικρό αριθμό συμμετεχόντων και προβλέπεται ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει βρεθεί ένας επαρκής αριθμός εθελοντών, προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα", σημειώνει ο κ. Κωνσταντόπουλος.
Τι θα γίνει στην Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άφησε πρόσφατα ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάνε εμβολιασμένα τα παιδιά στο σχολείο το Σεπτέμβριο, ενώ ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), Μάριος Θεμιστοκλέους, έχει δηλώσει ότι ο εμβολιασμός τους θα ξεκινήσει από το καλοκαίρι.
Πάντως, κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία της νόσου την Παρασκευή (28/5) ο καθηγητής Υγιεινής – Επιδημιολογιάς και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε ότι ο εμβολιασμός για τις ηλικίες 12-15 ετών δεν πρόκειται να αρχίσει άμεσα στη χώρα μας.
Ωστόσο, ήδη έχει ξεκινήσει στον Καναδά και στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ θα αποφασίσει σύντομα και η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την Πέμπτη την έναρξη του εμβολιασμού γι’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα στις 7 Ιουνίου.
Στη Γαλλία, ο Allen Fisher, "ο ειδικός για τα εμβόλια" της κυβέρνησης, ανέφερε τον Ιούνιο ως πιθανό μήνα για να ξεκινήσει η ανοσοποίηση των 16-17 ετών και μετά τον Σεπτέμβριο για τους 12-15 ετών.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της Μάλτα, Chris Fearne ο εμβολιασμός των εφήβων 12-15 ετών, αναμένεται να ξεκινήσει μετά το πέρας των σχολικών εξετάσεων.
Εντούτοις, ορισμένοι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, καθώς μεγάλο ποσοστό ενηλίκων -οι οποίοι αποτελούν και προτεραιότητα των κρατών- δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. Την προτεραιότητα ανοσοποίησης των ενηλίκων στη χώρα μας έχει επισημάνει και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου.