Τη διαδικασία που θα ακολουθείται για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 15-17 ετών, γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση των συντακτών Υγείας, τη Δευτέρα.
Μετά και την έγκριση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για εμβολιασμό των παιδιών που είναι γεννημένα μέχρι και 31/12/2005, η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν ραντεβού με το εμβόλιο της Pfizer, θα ανοίξει την Πέμπτη 15 Ιουλίου.
Το ραντεβού του παιδιού θα μπορεί να προγραμματίζεται από την πλατφόρμα emvolio.gov.gr με κωδικούς Taxisnet και από οποιονδήποτε από τους γονείς που ανήκει στην ίδια οικογενειακή μερίδα με το παιδί.
Επίσης, όπως και στην περίπτωση των ενηλίκων θα μπορεί να κλειστεί στα ΚΕΠ ή στα φαρμακεία, προσκομίζοντας ωστόσο ο γονέας τα ταυτοποιητικά στοιχεία τα δικά του και του παιδιού.
Τα παιδιά θα πρέπει να προσέρχονται για εμβολιασμό στα εμβολιαστικά κέντρα συνοδευόμενα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα τους.
Υπενθυμίζεται ότι τα μέχρι σήμερα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μικρό αλλά υπαρκτό κίνδυνο νόσησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία των ΗΠΑ, αποτελούν το 14,1% του συνόλου των περιπτώσεων και σπάνια μπορούν να παρουσιάσουν ένα σοβαρό σύνδρομο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, με θνητότητα 1,2%.
Παράλληλα, είναι υπό διερεύνηση και οι βλαπτικές επιπτώσεις της της Covid μετά από τη νόσηση, το λεγόμενο "Post-Covid Σύνδρομο".
Σύμφωνα με το εβδομαδιαίο δελτίο αναφοράς των νόσων, δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, δείχνουν ότι η συχνότητα εισαγωγής στο Νοσοκομείο παιδιών από 12 έως 17 ετών, είναι 2,5 έως 3 φορές μεγαλύτερη από τη συχνότητα των εισαγωγών από τη συνήθη εποχική γρίπη.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι από τους 204 εφήβους ηλικίας 12-17 ετών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια ενός τριμήνου μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου του 2021, το 70,6% είχαν υποκείμενο νόσημα, το 31,4% εισήχθη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και ένα 5% χρειάστηκε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής. Ωστόσο, δεν σημειώθηκε κανένας θάνατος.
Στα υποκείμενα νοσήματα περιλαμβάνονται κατ’ εξοχήν η παχυσαρκία, ένα ποσοστό που αγγίζει το 36%, χρόνιες πνευμονοπάθειες 31%, νευρομυϊκά και νευρολογικά νοσήματα 14%, όπως και άλλα χρόνια νοσήματα.
Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, τη Δευτέρα, «τα στοιχεία αυτά στηρίζουν ότι ο εμβολιασμός θα προσέφερε στα παιδιά - εφήβους, ιδιαίτερα αυτά με το υποκείμενο πρόβλημα, ένα σημαντικό ποσοστό προστασίας της υγείας τους».
Όσον αφορά στο θέμα της μεταδοτικότητας, οι μελέτες κατά την επιδημία της Covid δείχνουν ότι οι έφηβοι μεταδίδουν τον ιό ευκολότερα από ότι τα παιδιά μικρότερης ηλικίας. Γι’ αυτό και έχουν παρατηρηθεί επιδημικές εξάρσεις που συνδέονται με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των εφήβων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το γεγονός ότι αποτελούν άτομα με δυνατότητα αυξημένης διασποράς του ιού, αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο υπέρ του εμβολιασμού, ο οποίος θα συμβάλει στην επαναφορά στην κανονικότητα, την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και την κοινωνική δραστηριότητα των εφήβων.
Παρακολουθείται στενά η ασφάλεια
Τα εμβόλια τα οποία θα χρησιμοποιηθούν είναι τα mRNA, που σύμφωνα με μελέτες είναι και πιο αποτελεσματικά στα παιδιά και εφήβους από ότι είναι στους ενήλικες, σε ποσοστό που αγγίζει και το 100%.
Η πρώτη χώρα που άρχισε τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας άνω των 12 ετών ήταν ο Καναδάς, στις αρχές Μαΐου, για να ακολουθήσει σε λίγες εβδομάδες και η έγκριση για αυτές τις ηλικίες του εμβολιασμού από Οργανισμούς, όπως ο FDA και ο ΕΜΑ.
Στην Ευρώπη, κάθε Κράτος διαμορφώνει, όπως για όλα τα εμβόλια, την δική του στρατηγική και ήδη, κάθε μέρα, αρκετές χώρες τοποθετούνται υπέρ του εμβολιασμού διαφόρων ηλικιών, παιδιών και εφήβων.
Η ασφάλεια παρακολουθείται αυστηρά στις χώρες που ήδη το εφαρμόζουν. Υπό δημοσίευση είναι μία πολυκεντρική μελέτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για την οποία η σπάνια αναφερόμενη ανεπιθύμητη ενέργεια της περιμυοκαρδίτιδας είναι το κυρίαρχο θέμα ελέγχου.
Μέχρι τις 21/6 είχαν γίνει 8.000.000 δόσεις σε παιδιά ηλικίας 12-17 ετών και σε 6.000.000 παιδιά είχαν δοθεί και οι δυο δόσεις του εμβολιασμού.
Μεταξύ αυτών καταγράφησαν, 250 περίπου περιπτώσεις ήπιας αυτοϊώμενης περιμυοκαρδίτιδας, που αντιπροσωπεύουν το 1%-4% περιπτώσεις ανά 100.000.
Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών θα παρακολουθεί και θα επικαιροποιεί όποιο θέμα ανακύπτει σχετικά με τον εμβολιασμό.