Κορονοϊός: Τα νούμερα που σημαίνουν συναγερμό σε Πάρο και Σαντορίνη

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Κορονοϊός: Τα νούμερα που σημαίνουν συναγερμό σε Πάρο και Σαντορίνη
Αεροδρόμιο Πάρου
Μαζί με τη Μύκονο, στο "μικροσκόπιο" των αρμοδίων βρίσκεται η Πάρος και η Σαντορίνη

Εξέπνευσε στις 6 το πρωί η ισχύς των πρόσθετων μέτρων στη Μύκονο, ανοίγοντας το δρόμο προς την μερική κανονικότητα.

Ωστόσο, σε συναγερμό παραμένει το νησί, με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βρίσκονται υπ’ ατμόν για τυχόν νέες παραβάσεις.

Τη λήξη των περιοριστικών μέτρων στο «νησί των ανέμων» προανήγγειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας το Σαββατοκύριακο, ενώ στη Μύκονο μεταβαίνει σήμερα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, προκειμένου να συντονιστούν οι επιχειρήσεις ελέγχου.

Παρότι η επιδημιολογική επιβάρυνση στο νησί παραμένει υψηλή, από την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζεται μερική σταθεροποίηση της κατάστασης, ενώ ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται και μια τάση μείωσης.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μέσος όρος κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών διαμορφώνεται στα 27, 29 έναντι των 38,86 την προηγούμενη εβδομάδα (18/7), ενώ -αν και παραμένει υψηλός- μειώνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού, πέφτοντας στα 187,49, έναντι των 384,84 την προηγούμενη εβδομάδα (μεταβολή -51,28%).

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι, από τις ιχνηλατήσεις των τελευταίων ημερών, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν νέες συρροές στο νησί και ότι τα όποια νέα κρούσματα σχετίζονται με τις ήδη υφιστάμενες συρροές των προηγούμενων εβδομάδων.

«Πονοκέφαλο» για τις αρχές αποτελούν τα πολυπληθή και άνευ μέτρων κορονοπάρτι που «στήνονται» σε σοκάκια και βίλες του νησιού, μεταφέροντας τις επικίνδυνες για τη διασπορά του ιού συμπεριφορές σε ανεξέλεγκτους χώρους.

Την ίδια στιγμή, στο μικροσκόπιο των αρμοδίων βρίσκονται και άλλα νησιά, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα κυρίως στην Πάρο και τη Σαντορίνη.

Ειδικότερα, στο Δήμο Θήρας παρουσιάζεται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού φτάνοντας χθες, Κυριακή, στα 153,58 έναντι των 68,84 μία εβδομάδα πριν (μεταβολή +123,10%). Αύξηση παρουσιάζεται, ωστόσο, και στο μέσο όρο των κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών, ο οποίος ανέρχεται σε 22,43 από 12,86 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα (μεταβολή + 74,42%).

Αντίστοιχα, στην Πάρο, μειωμένος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού (107,2 έναντι των 127,29 μία εβδομάδα πριν -μεταβολή -15,78%), ενώ σταθεροποίηση φαίνεται να σημειώνεται στον 7ήμερο μέσο όρο των κρουσμάτων (21,71 και 21, αντίστοιχα). Ωστόσο, η Πάρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αύξηση στο 14 ήμερο μέσο όρο των κρουσμάτων (>400%), έναν δείκτη που μαζί με τα κρούσματα ανά100 χιλιάδες πληθυσμού, τις νέες συρροές κα άλλα, παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των αποφάσεων.

Σε φάση σταθεροποίησης φαίνεται να βρίσκεται το Ηράκλειο, με το μέσο όρο κρουσμάτων των τελευταίων 7 ημερών να διαμορφώνεται σε 103,14 (από 107,57 μία εβδομάδα πριν) και τα κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού στα 30,44 (από 29,79), ενώ μείωση σημειώνεται αντίστοιχα στο Ρέθυμνο. Εντούτοις, στην Κρήτη, είναι αυξημένες οι νοσηλείες, οι οποίες αποτελούν άλλον έναν δείκτη που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επιβολή ή άρση των μέτρων.

Άλλα νησιά που προβληματίζουν είναι η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Ρόδος.

Υπενθυμίζεται ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, άφησε την Πέμπτη ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθούν πρόσθετα περιοριστικά μέτρα και σε άλλα νησιά πέραν της Μυκόνου, σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα γίνει οτιδήποτε απαιτείται για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται πάντα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Απλώνεται το «σύννεφο» στην επικράτεια

Με τη μετάλλαξη Δέλτα να επελαύνει στη χώρα, η συνολική εικόνα της επιδημίας παρουσιάζει σχετική επιβάρυνση. Τα πρωτεία σε κρούσματα αλλά και νοσηλείες εξακολουθεί να έχει η Αττική, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιβάρυνση παρουσιάζει και η Θεσσαλονίκη με τον 7ήμερο μέσο όρο των κρουσμάτων να αυξάνεται σε 212,14 έναντι των 153,57 (+38,14) μία εβδομάδα πριν.

Παράλληλα, ολοένα και περισσότερο... σκληραίνουν οι «σκληροί» δείκτες, με τις νοσηλείες να έχουν ήδη πενταπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα και τον αριθμό των νοσηλευομένων να έχει ξεπεράσει τους 1.100.

Μικρή αύξηση καταγράφεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων, μεταξύ των οποίων αυτή τη στιγμή βρίσκονται και πέντε άτομα ηλικίας 18-39 ετών.

Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι σε αυτό το «κάδρο» μπαίνει και η αισθητή μείωση των ρυθμών εμβολιασμού, την ώρα που τα ενεργά κρούσματα στη χώρα έχουν εκτοξευτεί.

Επιστήμονες και αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επισημαίνουν σε όλους τους τόνους ότι ο εμβολιασμός σε συνδυασμό με την τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου να αναστραφεί η πορεία της επιδημίας και να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια εν μέσω τουριστικής περιόδου αλλά και μετά το τέλος του καλοκαιριού, όταν θα αρχίσουν να ευνοούνται οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μύκονος: Αίρονται τα ειδικά περιοριστικά μέτρα σήμερα

Κορονοϊός: Υπό το φόβο των πρόσθετων μέτρων τα νησιά - «Εκκρεμεί» η απόφαση για τη Μύκονο 

Καθησυχαστικός για την εικόνα της Κρήτης ο υπουργός Τουρισμού Χ. Θεοχάρης

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider