Στο πλευρό των διαγνωστικών εργαστηρίων τάσσεται ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), αναφορικά με τον καθορισμό της τιμής του rapid test στα 10 ευρώ.
Οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) έχουν ήδη εκφράσει την αδυναμία τους να διενεργούν τα rapid tests στην τιμή αυτή, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο ποσό υπολείπεται του λειτουργικού κόστους, το οποίο ανέρχεται σε τουλάχιστον 12 ευρώ για το μέσο διαγνωστικό εργαστήριο.
Στο πλαίσιο αυτό, ζητούν από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από το Σεπτέμβριο.
«Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στέκεται δίπλα στα διαγνωστικά εργαστήρια της χώρας, τα οποία έχουν δεχτεί το πολύχρονο, ανελέητο πλήγμα του clawback, το οποίο ζητείται και προκαταβολικά φέτος μεσούσης της πανδημίας, στερώντας ρευστότητα από τον κλάδο. Ειδικότερα ο ΠΙΣ συμπαραστέκεται στα μικρά εργαστήρια των ακριτικών νησιών, οι ιατροί -ιδιοκτήτες των οποίων δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση των πολιτών και επισημαίνει ότι η υποτιμολόγηση κατά 100% εισάγει μη ελεγχόμενη στρέβλωση στις διαγνωστικές υπηρεσίες υγείας», τονίζει σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΙΣ.
Όπως αναφέρουν οι ιατροί – λειτουργοί της ΠΦΥ με εργαστήρια και μικρά διαγνωστικά, η τιμή που όρισε η κυβέρνηση είναι κάτω του λειτουργικού κόστους. Αυτό συνέβη επειδή δεν συνυπολογίστηκαν στην τιμή του αντιδραστηρίου, το κόστος του αναλώσιμου υλικού για τη δειγματοληψία, το κόστος της αντισηψίας μετά τη δειγματοληψία, το κόστος εργασίας του εξειδικευμένου προσωπικού για τη διενέργεια των τεστ, το κόστος του διοικητικού προσωπικού, το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και το κόστος απόσβεσης του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.
Ο ΠΙΣ καλεί την κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να εξετάσουν εκ νέου το θέμα λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε ιατρός με εργαστήριο θα πρέπει να επενδύσει σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο είναι αδύνατο να γίνει με την τιμή αυτή.
«Δεδομένου μάλιστα ότι τελικός αποδέκτης της δύσκολης αυτής εξίσωσης θα είναι ο πολίτης, που δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί, ο ΠΙΣ κρίνει απαραίτητο το διάλογο και την επανεκτίμηση της κατάστασης», υπογραμμίζει..
Πάντως, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, τόνισε ότι ο καθορισμός της τιμής έγινε κατόπιν υπολογισμών, έτσι ώστε να μην ζημιώνονται οι δομές από την παρεχόμενη υπηρεσία.
«Σίγουρα έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας. Σίγουρα σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε κάποιος να χάνει, να “μπαίνει μέσα” να το πω απλά, από μια υπηρεσία την οποία παρέχει.
Και υπολογίσαμε αυτή την τιμή, λαμβάνοντας υπόψη τις μεγάλες ποσότητες τεστ, διαγνωστικών ελέγχων, οι οποίοι έλεγχοι θα διεξαχθούν, και τη ραγδαία μείωση του κόστους του τεστ αυτού κατά τη διάρκεια των τελευταίων 18 μηνών που χρησιμοποιούμε αυτά τα τεστ για τη διαχείριση της πανδημίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.