Η πρόσφατη παραλλαγή της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού αντιπροσωπεύει πλέον το 10% των νέων κρουσμάτων που εκδηλώνονται στο Ην. Βασίλειο -ωστόσο οι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού.
Γνωστή ως ΑΥ.4.2., υπάρχουν ανησυχίες ότι η υποπαραλλαγή ενδέχεται να είναι περίπου 10% πιο μεταδοτική από την αρχική μετάλλαξη Δέλτα, αλλά προς το παρόν υπάρχουν ανεπαρκείς αποδείξεις για αυτό.
Η ΑΥ.4.2. -η οποία πιστεύεται ότι εμφανίστηκε στη Βρετανία το καλοκαίρι- έχει δύο πρόσθετες μεταλλάξεις που επηρεάζουν την πρωτεΐνη ακίδα, τμήμα της δομής του ιού που χρησιμοποιείται για την εισχώρηση στα κύτταρα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη ερωτήματα για το πώς ακριβώς ή για το εάν αυτές οι μεταλλάξεις επηρεάζουν τη μεταδοτικότητά του.
Παρά την εξάπλωσή της, αξιωματούχοι του βρετανικού κλάδου υγείας τονίζουν ότι, μέχρι στιγμή, η ΑΥ.4.2 δεν φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή ασθένεια ή να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Και σύμφωνα με τους βιολόγους του πανεπιστημίου Northumbria, η μετάλλαξη δεν έχει καταφέρει να πάρει τα ηνία σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες «βγαίνοντας έξω από το ραντάρ σε Γερμανία και Ιρλανδία».
Η Christina Pagel, διευθύντρια της μονάδες Clinical Operational Research στο πανεπιστήμιο College London δήλωσε στο CNBC ότι ενώ είναι η νέα υποπαραλλαγή της Δέλτα εξαπλώνεται στο Ην. Βασίλειο και αλλού, δεν προκαλεί μεγάλη πηγή ανησυχίας.