Στην ευρωπαϊκή δεκάδα με τους περισσότερους θανάτους από Covid -19 βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC).
Ειδικότερα, με 62 απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού το τελευταίο 14ήμερο (μέχρι 11/11), η χώρα μας καταλαμβάνει την 8η θέση μεταξύ 30 κρατών και με μέσο όρο της ΕΕ τους 36 θανάτους.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η θέση της λίστας με τις περισσότερες νοσηλείες (23 ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού), σε εβδομαδιαία βάση, μεταξύ 20 χωρών. Προηγούνται κατά σειρά η Λετονία, η Τσεχία, η Εσθονία και η Σλοβενία, ενώ ο μέσος όρος της ΕΕ διαμορφώνεται στις 6 νοσηλείες ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού.
Όσον αφορά στις νοσηλείες σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η Ελλάδα κατατάσσεται 4η μεταξύ 15 χωρών, με 2 εισαγωγές ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού και τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ να βρίσκεται στο 1.
Η χώρα μας τοποθετείται περίπου στα μισά της λίστας αναφορικά με τα κρούσματα στις ηλικίες άνω των 65 ετών (316), που διατρέχουν και το μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο. Εντούτοις, η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Σλοβακία, η Αυστρία, η Ιρλανδία και η Ολλανδία, ενώ έχουν περισσότερα κρούσματα στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, καταγράφουν λιγότερους θανάτους. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η Σλοβενία, το Βέλγιο, η Αυστρία και η Ιρλανδία εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά εμβολιασμού στις ηλικίες άνω των 60 ετών από την Ελλάδα (79,5%, 93,4%, 87,2%, 100% και 71%, αντίστοιχα), ενώ δεν δημοσιεύεται το αντίστοιχο ποσοστό της Ολλανδίας.
Οι τρεις λόγοι που αυξάνουν τη θνητότητα
Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απέδωσε το αυξημένο -συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες- ποσοστό θνητότητας που παρατηρείται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην Ελλάδα σε τρεις παράγοντες: στη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, στο μεγαλύτερο μέσο όρο ηλικίας του πληθυσμού και στο υψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που καταγράφεται διαχρονικά στα νοσοκομεία της χώρας.
Σύμφωνα με στοιχεία του ECDC περίπου 1 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς (~9%) στη χώρα μας προσβάλλεται από νοσοκομειακές λοιμώξεις, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος δεν ξεπερνά το 6%. Μάλιστα το αντίστοιχο ποσοστό είναι δραματικά υψηλότερο στις ΜΕΘ, όπου αγγίζει το 30%. Με τα ποσοστά αυτά η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τη μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης νοσοκομειακών λοιμώξεων.
«Πολύ ανησυχητική» η κατάσταση
Στην πιο πρόσφατη αποτίμηση κινδύνου του ECDC, η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις 10 χώρες της ΕΕ (μεταξύ των 27), των οποίων η κατάσταση κρίνεται σήμερα «πολύ ανησυχητική». Εκτός από τη χώρα μας, στη κατηγορία μεγαλύτερης ανησυχίας βρίσκονται το Βέλγιο, η Πολωνία, η Ολλανδία, η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Εσθονία, η Ουγγαρία και η Σλοβενία.
Όπως καταδεικνύει η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση του ευρωπαϊκού Οργανισμού, η χώρα μας κατέχει την 14η θέση σε κρούσματα ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού μεταξύ 30 ευρωπαϊκών κρατών. Ειδικότερα καταγράφει 650 κρούσματα, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην ΕΕ είναι 384. Ωστόσο, η Ελλάδα αποτελεί την 3η χώρα με τα περισσότερα τεστ ανά 100 χιλιάδες πληθυσμού (38.298) μετά την Αυστρία (53.511) και την Κύπρο (41.140), υπερβαίνοντας με μεγάλη διαφορά το μέσο όρο της ΕΕ (4.806).
Φωτογραφία: Getty Images/Ideal Image