Παραμένουν το Νο 1 όπλο κατά του κορονοϊού τα εμβόλια, παρά την προσθήκη στη φαρμακευτική φαρέτρα και θεραπειών κατά της νόσου. Οι νέες θεραπείες έρχονται για να καλύψουν το κενό που αφήνουν τα εμβόλια και όχι για να τα αντικαταστήσουν.
Παρότι χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 2000 μονοκλωνικά αντισώματα (συνδυσμός κασιριβιμάμπης και ιμδεβιμάμπης των φαρμακευτικών εταιρειών Regeneron-Roche) και αναμένονται και τα πρώτα χάπια, επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζουν ότι η ανάγκη για εμβολιασμό παραμένει επιτακτική.
Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε την Παρασκευή, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα: «Όλες αυτές οι θεραπείες απευθύνονται σε ειδικές κατηγορίες ανθρώπων. Δεν υπάρχουν σε μαζική παραγωγή. Αυτές οι ειδικές κατηγορίες ανθρώπων, όπως κρίνεται από την Επιτροπή, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν μπορούν να αναπτύξουν αντισώματα και βρίσκονται σε μια πολύ πιο δύσκολη ανοσολογική κατάσταση από εμάς.
Συνεπώς, αυτή τη στιγμή, η προστασία του καθενός από εμάς είναι το εμβόλιο».
Ειδικά όσον αφορά στα μονοκλωνικά αντισώματα, ήδη έχουν καθοριστεί οι επιστημονικές ενδείξεις από την αρμόδια υποεπιτροπή της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αφορούν σε άτομα που έχουν διαγνωστεί με Covid-19 και:
• έχουν χαμηλή ανοσολογική απόκριση, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς ή οι ανοσοκατασταλμένοι
• διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης με λοίμωξη COVID-19, π.χ. οι πάσχοντες από χρόνια υποκείμενα νοσήματα, και
• είναι έγκυες που διανύουν το γ’ τρίμηνο της κύησης.
Δεδομένης της μικρής διαθεσιμότητας των φαρμάκων αυτών αναμένεται και η γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής ως προς την προτεραιοποίηση των ασθενών.
Πως θα χορηγούνται
Η θεραπεία χορηγείται κατά τα πρώτα 24ωρα μετά τη διάγνωση, με έγχυση περίπου μίας ώρας, σε νοσοκομειακό περιβάλλον και με στόχο την αποτροπή της επιδείνωσης της νόσου.
Παράλληλα, γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες σε επιχειρησιακό επίπεδο, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση των δικαιούχων ασθενών. «Ήδη υπάρχει συνεννόηση με την ΗΔΙΚΑ, προκειμένου να ανοίξει η συνταγογράφηση και σε αυτές τις κατηγορίες, που θα γίνεται από τον θεράποντα ιατρό με αίτηση, ουσιαστικά στην Επιτροπή, η οποία θα κρίνει αν και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις για να δοθεί το συγκεκριμένο σκεύασμα. Η αίτηση θα αποστέλλεται μέσω ενός δικτύου που έχουμε κάνει και θα είναι υπό την ευθύνη ουσιαστικά των ΥΠΕ. Θα πάνε συγκεκριμένα σκευάσματα στις περιφέρειες, με προτεραιότητα τις περιφέρειες που έχουν αυτή τη στιγμή και τα περισσότερα κρούσματα και πλήττονται», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας
Μαζική παραγωγή στα χάπια
Αναφερόμενος στα χάπια, ο κ. Πλεύρης μίλησε για «πολλές ελπίδες», τονίζοντας ότι ο καθορισμός των ατόμων που θα τα λαμβάνουν είναι επιστημονική και όχι πολιτική επιλογή.
«Ήδη η μία εταιρεία μας δίνει και αναμένεται προς το 1ο τρίμηνο του 2022, πέρα από τη MERCK (σ.σ. στην Ευρώπη MSD) η οποία είναι έτοιμη, να είναι και η Pfizer έτοιμη. Στις συζητήσεις που έχουμε κάνει με τις εταιρείες, φαίνεται ότι στα χάπια τουλάχιστον αρκετά πιο γρήγορα, η παραγωγή θα είναι πολύ πιο μαζική, διότι και ο τρόπος που μπορούν να παραχθούν, είναι πολύ πιο εύκολος», διευκρίνισε ο κ. Πλεύρης.
Πέραν των δυσκολιών στην παραγωγή, όπως έχει αναφέρει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, το εμβόλιο κοστίζει 15 ευρώ, και προστατεύει το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ενώ τα φάρμακα ξεκινάνε από πιθανώς 600 και φτάνουν έως 2000 ευρώ, ένα κόστος το οποίο το πληρώνουμε όλοι. Η κ. Γκάγκα διαβεβαίωσε ότι «θα τα δώσουμε φυσικά, θα προλάβουμε ζωές, όσο τα έχουμε», υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι είναι «καλύτερα να προλάβουμε παρά να προσπαθήσουμε να θεραπεύσουμε».