Καθώς ο φόβος για μια νέα έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού σκορπά ρίγη στις παγκόσμιες αγορές, την ώρα που επαναφέρονται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και οι Αμερικάνοι επανεξετάζουν τα πλάνα τους για την περίοδο των διακοπών, οι επιστήμονες μελετούν την παραλλαγή Όμικρον και φτάνουν στα πρώτα συμπεράσματα για αυτά που θα ακολουθούσουν τους ερχόμενους μήνες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι νέες μεταλλάξεις της Όμικρον δείχνουν ότι είναι πολύ πιθανό να παρακάμπτουν τα εμβόλια, τουλάχιστον μέχρι ενός ορίου, αλλά θεωρείται απίθανο να προκαλούν βαρύτερη νόσηση σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.
Αυτή η πρώιμη υπόθεση φαίνεται να ευθυγραμμίζεται με τις παρατηρήσεις που γίνονται στον πραγματικό κόσμο από μέρη όπως η Νότια Αφρική όπου η μετάλλαξη έχει προσβάλει και εμβολιασμένους ή νοσήσαντες, με τα συμπτώματά της, ωστόσο, να παραμένουν εν πολλοίς ήπια. Τα στοιχεία, ωστόσο, παραμένουν μέχρι στιγμής πολύ περιορισμένα, οπότε οι περισσότερες αποδείξεις προέρχονται από μοντέλα υπολογιστή και από σύγκριση της φυσικής δομής της Όμικρον με προηγούμενες μεταλλάξεις.
Το μυστήριο δεν έχει ακόμη λυθεί για την Όμικρον, η οποία έχει υπερδιπλάσιες μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα. Η εμφάνιση τόσων μεταλλάξεων, δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, εξέπληξε την επιστημονική κοινότητα, καθώς πολλοί είχαν υποθέσει πως η υπερ-μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα ενδεχομένως να σηματοδοτούσε το τελευταίο μεγάλο κύμα, που πρώτα θα κορυφωνόταν και μετά θα έσβηνε, όπως περίπου συνέβη και με την πανδημία γρίπης του 1918.
Οι επιστήμονες θα χρειαστούν εβδομάδες προσεκτικών εργαστηριακών μελετών για να διενεργήσουν τεστ που θα τους επιτρέψουν να κατανοήσουν τι σημαίνουν οι μεταλλάξεις του στελέχους Όμικρον και να ξεκαθαρίσουν τις λεπτομέρειες που αφορούν αν τελικά το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό και ποιες θα είναι οι επιπλοκές για αυτούς που θα νοσήσουν.
Πάντως οι αρχικές εκτιμήσεις όσον αφορά τη θέση των μεταλλάξεων υποδηλώνουν ότι ο ιός είναι πιθανό ως έναν βαθμό να ξεφεύγει από τα εμβόλια. Ορισμένες από τις μεταλλάξεις ακίδας βρίσκονται στις ίδιες θέσεις με αυτές που παρατηρούνται σε άλλες παραλλαγές του ιού που εξαπλώνονται γρήγορα. Στις προηγούμενες παραλλαγές αυτές οι μεταλλάξεις οδήγησαν σε αυτό που είναι γνωστό ως διαφυγή αντισωμάτων, το μηχανισμό με τον οποίον ο ιός είναι σε θέση να αποφεύγει την επίθεση των αντισωμάτων που δημιουργούνται από τον εμβολιασμό ή από προηγούμενη νόσηση.
Ανησυχία για την ταχύτητα μετάλλαξης
Την ανησυχία του για την ταχύτητα που μεταλλάσσεται η παραλλαγή Όμικρον εξέφρασε ο Sikhulile Moyo, ο επιστήμονας που πρώτος ανακάλυψε το νέο στέλεχος που μεταδίδεται πλέον σε όλο τον πλανήτη.
Η ταχύτητα των μεταλλάξεων επίσης δημιουργεί ερωτήματα αναφορικά με το πώς το στέλεχος εξελίχθηκε, προσθέτοντας περισσότερα «σκοτεινά» σημεία αναφορικά με την ταχύτητα μετάδοσής του.
«Ακόμα προσπαθούμε να κατανοήσουμε πώς τόσες πολλές μεταλλάξεις προέκυψαν στην Όμικρον σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Moyo, προσθέτοντας ότι στις προηγούμενες παραλλαγές του ιού όπως η Άλφα ή η Βήτα οι μεταλλάξεις χρειάστηκαν χρόνο.