«Καμπανάκι» κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες με αφορμή τη μείωση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας αλλά και τα αυξανόμενα στοιχεία ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο.
Κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία του εμβολιασμού, τη Δευτέρα (17/1), η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, Μαρία Θεοδωρίδου, επεσήμανε την αδυναμία ασφαλών προβλέψεων για την πορεία της πανδημίας, τονίζοντας ότι ο πλημμελής εμβολιασμός και συμμόρφωση στα μέτρα ελλοχεύει τον κίνδυνο παρατεταμένης παρουσίας του ιού αλλά και νέων μεταλλάξεων.
«Η κόπωση και η επιθυμία για την επάνοδο στον κανονικό ρυθμό της ζωής μας δεν πρέπει να μας παρασύρει. Η ανεπαρκής ανοσία, λόγω πλημμελούς εμβολιασμού και συμμόρφωσης, θα οδηγήσει σε παρατεταμένη παρουσία του ιού, αυξάνοντας και την πιθανότητα των μεταλλάξεων. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στην αδυναμία προβλέψεων και επισημαίνουν την ανάγκη τήρησης των μέτρων και συνέχισης των εμβολιασμών.
Δεν πρέπει να παρασυρθούμε ότι έρχεται άνοιξη ή η Όμικρον είναι ήπια και να σταματήσουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε και όσον αφορά τα μέτρα και όσον αφορά τη συνέχιση των εμβολιασμών.
Ο κορονοϊός είναι δίπλα μας, στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Πρέπει το φρένο της διάδοσής του να υπάρχει σταθερά για να μην δίνουμε την ευκαιρία, όπως έχουμε πει, να προκαλεί και να “γεννάει” καινούργιες μεταλλάξεις», προειδοποίησε η κ. Θεοδωρίδου.
Στο θέμα αναφέρθηκε την προηγούμενη Πέμπτη και η καθηγήτρια Παιδιατρικής – Λοιμώξεων και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την παρουσίαση στοιχείων που επιβεβαιώνουν ότι η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσο, επισημαίνοντας τον κίνδυνο από την παραλλαγή Δέλτα:
«Δεν δικαιολογείται κανένας εφησυχασμός και καμία αναβολή εμβολιασμού στη χώρα μας, λόγω ηπιότερης νόσου με την παραλλαγή Όμικρον, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ακόμα και την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ένας στους δύο ασθενείς που έκανε εισαγωγή σε νοσοκομείο στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια, στην Αττική δηλαδή, είχε μολυνθεί με τη μετάλλαξη Δέλτα. Με άλλα λόγια, η μετάλλαξη Δέλτα, που συνδέεται με βαρύτερη νόσο, δεν έχει φύγει από τη χώρα μας και εξακολουθεί να δίνει νέα κρούσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Στα... ύψη οι σκληροί δείκτες
Ο δυσανάλογος κίνδυνος από την παραλλαγή Δέλτα αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία από τα νοσοκομεία. Ενώ οι εισαγωγές ασθενών σταθεροποιούνται, ακολουθώντας τη μείωση των κρουσμάτων, το 90% των οποίων αφορούν στην παραλλαγή Όμικρον, δεν ισχύει το ίδιο και για τους «σκληρούς» δείκτες, οι οποίοι συνδέονται κατά κύριο λόγο με τη Δέλτα. Ειδικότερα, την ώρα που ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος των εισαγωγών παρουσιάζει για πρώτη φορά μετά τη νέα έξαρση της επιδημίας μείωση της τάξεως του 3%, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών εμφανίζει αύξηση της τάξεως του 6%, ενώ 24% αύξηση σημειώνεται στον αριθμό των θανάτων. Τόσο οι διασωληνώσεις όσο και οι θάνατοι αφορούν ουσιαστικά περιστατικά με την παραλλαγή Δέλτα, με ελάχιστες εξαιρέσεις,
Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί και αναφορικά με την έκβαση της νόσου που προκαλεί η Όμικρον σε ανεμβολίαστους πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα γι’ αυτήν την κατηγορία ασθενών. Την ανησυχία των ειδικών εντείνει η μετακίνηση των κρουσμάτων προς τις μεγαλύτερες ηλικίες καθώς και το γεγονός ότι περίπου 300.0000 πολίτες άνω των 60 ετών παραμένουν ανεμβολίαστοι. Σημειώνεται ότι την τελευταία εβδομάδα 590 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους από επιπλοκές της Covid-19, εκ των οποίων το 81% ήταν ηλικίας άνω των 65 ετών.