Ανεμβολίαστοι θεωρούνται από σήμερα, 7 Φεβρουαρίου, χιλιάδες πολίτες που δεν προχώρησαν στη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης του εμβολίου έναντι της νόσου Covid-19, παρότι ήταν δικαιούχοι, σύμφωνα με την απόφαση για τη λήξη των πιστοποιητικών.
Ειδικότερα, το «πάσο» χάνουν όλοι οι ενήλικες οι οποίοι είχαν ολοκληρώσει το βασικό εμβολιασμό τους με σκεύασμα 2 δόσεων πριν από 7 μήνες και όσοι είχαν λάβει το μονοδοσικό πριν από 3 μήνες.
Με βάση τα παραπάνω, περίπου 300.000 πιστοποιητικά εμβολιασμού χάνουν την ισχύ τους, μαζί και τα «προνόμια» των κατόχων τους. Έτσι, δεν θα μπορούν πλέον να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, ενώ για να προσέρχονται στην εργασία τους θα πρέπει να υποβάλλονται σε δύο τεστ την εβδομάδα, με το κόστος να επιβαρύνονται οι ίδιοι. Οι πολίτες αυτοί προστίθενται πρακτικά στο σύνολο των ανεμβολίαστων, οι οποίοι ήδη βρίσκονται σε κλοιό περιορισμών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), περισσότεροι από 1.500.000 ενήλικες στη χώρα μας δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου, εκ των οποίων οι περίπου 300.000 είναι άτομα άνω των 60 ετών, που κινδυνεύουν περισσότερο για σοβαρή νόσο ή θάνατο από επιπλοκές της Covid-19. Με την προσθήκη των 300.000 που δεν «ανανέωσαν» το πιστοποιητικό τους με την αναμνηστική δόση, οι ανεμβολίαστοι ενήλικες ανέρχονται συνολικά σε περισσότερους από 1.800.000.
Οι ειδικοί συνεχίζουν τις εκκλήσεις για εμβολιασμό, κυρίως των ηλικιωμένων, τονίζοντας ότι για όσο αντιστέκεται στο συστηματικό και αναμνηστικό εμβολιασμό η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, δεν προβλέπεται σημαντική μείωση της θνητότητας από Covid-19. Όπως επισημαίνουν, ειδικά γι’ αυτόν τον πληθυσμό, καμία παραλλαγή του ιού δεν είναι τελείως αθώα, ακόμη κι αν έχουν ήδη νοσήσει προηγουμένως. Στο πλαίσιο αυτό, καλούν όλους τους ηλικιωμένους να ακολουθήσουν απαρέγκλιτα το πρόγραμμα εμβολιασμού, καθώς το πιθανότερο είναι μία από τις συναντήσεις τους με τον ιό να αποβεί θανατηφόρα.
Η αξία του εμβολιασμού αποτυπώνεται εμφατικά στα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτη των καθηγητών Σωτήρη Τσιόδρα και Θεόδωρου Λύτρα, σύμφωνα με την οποία ο εμβολιασμός απέτρεψε περίπου 20.000 θανάτους κατά την περίοδο 11 Ιανουαρίου 2020 – 8 Δεκεμβρίου 2021.
Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα
Η τραγική λίστα των ανθρώπων που χάνονται από επιπλοκές της Covid-19 αυξάνεται αλματωδώς καθημερινά, με τον αριθμό των ημερήσιων θανάτων να έχει σταθεροποιηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα. Κατά την τελευταία εβδομάδα κατέληξαν 722 ασθενείς, εκ των οποίων ποσοστό μεγαλύτερο του 70% ήταν ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 70 ετών. Εντούτοις, βελτίωση παρουσιάζει ο αριθμός των διασωληνωμένων, με τον επταήμερο κινούμενο μέσο όρο να διαμορφώνεται στους 507, καταγράφοντας 11% πτώση σε σχέση με μία εβδομάδα πριν. Οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία εξακολουθούν να μειώνονται για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς κατά την τελευταία. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα και η θετικότητα παρουσιάζει μείωση περίπου 1,3%.
Οι ειδικοί είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι οδεύουμε προς αποκλιμάκωση της επιδημίας Όμικρον, χωρίς ωστόσο να μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μίας υποτροπής, καθώς ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων παραμένει υψηλός και πιθανώς η παραλλαγή Όμικρον 2 δεν έχει δείξει ακόμα τις «προθέσεις» της. Στο πλαίσιο αυτό, σε ισχύ παραμένουν για ακόμη μία εβδομάδα τα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας, ενώ ιδιαίτερα επιφυλακτικοί είναι οι επιστήμονες σχετικά με τα επόμενα βήματα.
Ωστόσο, από σήμερα, δεν απαιτείται η διενέργεια τεστ για όσους διαθέτουν ενεργό ευρωπαϊκό πιστοποιητικό, προκειμένου να εισέλθουν στη Ελλάδα. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι πρότινος όλοι όσοι ταξίδευαν προς την Ελλάδα, έπρεπε να διαθέτουν αρνητικό μοριακό τεστ που έχει διενεργηθεί εντός 72 ωρών ή να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε rapid test 24 ώρες πριν από την άφιξή τους στη χώρα.
Φωτογραφία: Shutterstock