Από τις 15 Μαρτίου η συνταγογράφηση προς ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του ΕΣΥ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τις 15 Μαρτίου η συνταγογράφηση προς ανασφάλιστους μόνο από γιατρούς του ΕΣΥ
H απόφαση, η οποία αναμενόταν να ισχύσει από αύριο 1η Μαρτίου, παίρνει επιπλέον παράταση, με δεδομένο ότι από τις 15 του μήνα όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας.

Από τις 15 Μαρτίου του 2022 θα τεθεί σε ισχύ η απόφαση για συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων στους ανασφάλιστους πολίτες, μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, η απόφαση, η οποία μετά από απανωτές παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19 αναμενόταν να ισχύσει από αύριο 1η Μαρτίου, παίρνει επιπλέον παράταση, με δεδομένο ότι από τις 15 του μήνα όλες οι υγειονομικές μονάδες θα λειτουργούν, όπως πριν από την κλιμάκωση της πανδημίας.

Υπενθυμίζεται ότι Τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο της ΕΚΑΠΥ και ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, η οποία παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς

Η κατάργησή της κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσω του αποκλεισμού του ιδιωτικού, και μόνο, τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, και μέσω δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».

Η απόφαση της Πολιτείας να εξαιρέσει τους ιδιώτες ιατρούς από τη συνταγογράφηση προς τους ανασφάλιστους προκάλεσε εξαρχής αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα του ιδιωτικού τομέα. Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, έχουν ζητήσει απόσυρσή του καθώς και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.

Πλεύρης: 315 εκατ. αύξηση της δαπάνης

Ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, απάντησε σήμερα στη Βουλή στην ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου, με θέμα: «Άμεση απόσυρση της ρύθμισης για αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης ανασφάλιστων πολιτών από ιδιώτες ιατρούς».

Ο Υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι από το 2016 μέχρι το 2019 και επί ΣΥΡΙΖΑ ίσχυε η ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία για να πάρει ο ανασφάλιστος φάρμακο έπρεπε να συνταγογραφηθεί στις δημόσιες δομές. Με το νόμο 4600 στις 9/3/2019, δόθηκε η δυνατότητα να μπορεί να συνταγογραφεί και σε ιδιώτη γιατρό.

Όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης, η φαρμακευτική δαπάνη ανασφάλιστων πριν την εφαρμογή αυτού του νόμου ήταν 208 εκατομμύρια και μετά την εφαρμογή, το επόμενο έτος, 308 εκατ., δηλαδή σημειώθηκε100 εκατομμύρια αύξηση στη δαπάνη.

«Ενώ οι ασφαλισμένοι το 2018 ήταν 6.700.000 και το 2019, γιατί τότε είχαμε πτώση της ανεργίας, έγιναν 6.764.000, δηλαδή δεν μειώθηκαν οι ασφαλισμένοι, οι ανασφάλιστοι από 687.000 πήγανε στο 1.070.000. Περίπου 400.000 ανασφάλιστοι που δεν φύγανε από τους ασφαλισμένους εμφανίστηκαν σε ένα χρόνο, κύριε Μεϊκόπουλε. Και επιβάρυναν με 100 εκατομμύρια που συνεχίζεται, 315 εκ. είναι τώρα σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και είναι κόσμος ο οποίος δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα.

Είναι ΑΜΚΑ τα οποία υπάρχουν και κατοικούν οπουδήποτε. Γιατί αυτοί οι 400.000, κύριε Μεϊκόπουλε, δεν μειώθηκαν από τους ασφαλισμένους. Γιατί αν είχαν μειωθεί από τους ασφαλισμένους, θα λέγαμε ότι χάσανε την ασφαλιστική κάλυψη.

Αυξήθηκαν, λοιπόν, οι ανασφάλιστοι. Και για αυτό το λόγο επαναφέρουμε τη ρύθμιση όπως ίσχυε επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016, γιατί θέλουμε να βλέπουμε ότι υπάρχουν και δεν είναι ΑΜΚΑ τα οποία βρίσκονται αλλού και κάποιος πάει και συνταγογραφεί. Να πηγαίνουν να συνταγογραφούν στις δημόσιες δομές που τόσο πολύ αγαπάτε εκεί στο ΣΥΡΙΖΑ. Όλοι λέτε να ήταν όλα δημόσια», εξήγησε ο κ. Πλεύρης και σημείωσε:

«Αλλά για αυτά τα στοιχεία και την αύξηση άνω των 100 εκατομμυρίων κατ΄ έτος για τρία έτη, δηλαδή 300 και πλέον εκατομμύρια ήταν η πολιτική σας, του λαϊκισμού, να αλλάξετε τη ρύθμισή του ’16 και να πάτε στους ιδιώτες ιατρούς ώστε να γράφονται χωρίς κανέναν έλεγχο φάρμακα που μόνο η εξίσωση που σας δείχνω το αποδεικνύει. 400.000 ΑΜΚΑ που δεν υπήρχαν ως ανασφάλιστοι εμφανίστηκαν από το 2018 στο 2019, ως δια μαγείας, όταν δώσατε τη δυνατότητα στους ιδιώτες.

Άρα ζημιώσατε τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και εμείς επαναφέρουμε μια ρύθμιση που καλύπτει τους ανασφάλιστους, καθώς παίρνουν τα φάρμακα και έχουμε την ασφαλιστική δικλείδα ότι αυτά θα γράφονται στις δημόσιες δομές, για να βλέπουμε ότι εμφανίζεται ο δικαιούχος να το πάρει», ανέφερε ο υπουργός Υγείας τονίζοντας ότι «δεν θα πληρώνουμε φάρμακα ανθρώπων οι οποίοι είτε δεν είναι ανασφάλιστοι και χρησιμοποιούν ΑΜΚΑ ασφαλισμένου, είτε δεν βρίσκονται σε αυτήν εδώ την επικράτεια και πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος για αυτούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υπόψιν του υπουργού Υγείας τα εργασιακά θέματα των γιατρών

Εξαδάκτυλος στο Insider: Αντιδεοντολογικές συμπεριφορές δεν εντοπίζονται μόνο εκτός των νοσοκομείων

gazzetta
gazzetta reader insider insider