Αντιδράσεις στην ιατρική κοινότητα του ιδιωτικού τομέα έχει προκαλέσει η απόφαση της Πολιτείας να εξαιρέσει τους ιδιώτες ιατρούς από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, εξετάσεων και ιατρικών πράξεων προς τους ανασφάλιστους πολίτες.
Το μέτρο, το οποίο σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στοχεύει στη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου, μετά από απανωτές παρατάσεις που δόθηκαν λόγω της πανδημίας Covid-19, αναμένεται να εφαρμοστεί από την 1η Μαρτίου.
Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), όσο και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), που αποτελούν τους δύο μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας, ζητούν απόσυρσή του καθώς και ισότιμη πρόσβαση σε φάρμακα και υπηρεσίες υγείας για όλους τους πολίτες.
Μιλώντας στο Insider, ο πρόεδρος του ΠΙΣ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτηρίζει το μέτρο «άδικο» και «προβληματικό», εκτιμώντας ότι τελικά δεν θα εξυπηρετήσει το σκοπό του.
«Το μέτρο αυτό έχει δύο προβλήματα: Πρώτον, χωρίζει τους γιατρούς σε δύο κατηγορίες, τους “καλούς” και τους “κακούς”. Εντούτοις, αν δει κανείς από πού προκύπτουν προβλήματα και αντιδεοντολογικές συμπεριφορές βάσει της Ιατρικής, θα διαπιστώσει ότι αυτές δεν εντοπίζονται μόνο εντός των νοσοκομείων ή μόνο εκτός των νοσοκομείων. Δυστυχώς, κατανέμονται παντού. Άρα ο διαχωρισμός των γιατρών σε “καλούς” και τους “κακούς” είναι αυθαίρετος και λάθος.
Δεύτερον, αυτή τη στιγμή, η επιβάρυνση που θα υπάρξει στο σύστημα Υγείας για λόγους για τους οποίους θα μπορούσε να αποφευχθεί είναι προφανής.
Επιπλέον, θα πρέπει να εξεταστεί πολύ προσεκτικά στο διάστημα από τη στιγμή που παραχωρήθηκε το δικαίωμα συνταγογράφησης προς τους ανασφάλιστους και στους ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, πόσα και τι κόστους φάρμακα έχουν προστεθεί με δυνατότητα συνταγογράφησης. Εάν έχουν δοθεί επιπλέον παροχές -που δόθηκαν- η όποια αύξηση της δαπάνης δεν οφείλεται στο γεγονός ότι γίνεται ψευδής ή υπερσυνταγογράφηση.
Το μέτρο είναι λάθος, είναι άδικο, δεν θα εξαλείψει τα φαινόμενα. Αντιθέτως θα δημιουργήσει αδικαιολόγητη και αχρείαστη ταλαιπωρία στους συνανθρώπους μας», αναφέρει ο κ. Εξαδάκτυλος.
Σημειώνεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΠΙΣ την προηγούμενη εβδομάδα ζητά την άμεση απόσυρση του μέτρου, ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και εξετάσεις όλοι οι πολίτες της χώρας.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι δημόσιες δομές υγείας αποδεδειγμένα δεν μπορούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες των πολιτών, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει οικονομική επιβάρυνση για τους ανασφάλιστους.
Στην ίδια γραμμή κινείται και η ανακοίνωση του ΙΣΑ, ο οποίος επιπρόσθετα τονίζει ότι ο αποκλεισμός των ιδιωτών ιατρών αντιτίθεται στο νόμο περί ισοτιμίας της υπογραφής των ιατρών. Παράλληλα, υπογραμμίζει όλοι οι ασθενείς πρέπει να έχουν δικαίωμα ισότιμης πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας και μάλιστα «η πολιτεία οφείλει να δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία, ειδικά απέναντι στις πιο αδύναμες κοινωνικές ομάδες».
Το «σκεπτικό» της απόφασης
H ισχύς του μέτρου είχε οριστεί αρχικά από την 1η Ιανουαρίου. Στις 30 Δεκεμβρίου πήρε παράταση ενός μήνα για την αποφυγή περαιτέρω πίεσης στις δημόσιες υγειονομικές μονάδες, λόγω της έξαρσης της πανδημίας COVID-19, ενώ για τον ίδιο λόγο στις 27 Ιανουαρίου δόθηκε επιπλέον παράταση ενός μήνα.
Έτσι, από την 1η Μαρτίου οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνουν συνταγές μόνο από ιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Υπενθυμίζεται ότι Τροπολογία που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο της ΕΚΑΠΥ και ψηφίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου, προέβλεπε την κατάργηση διάταξης του νόμου 4368/16, η οποία παραχωρούσε δικαίωμα συνταγογράφησης και στους πιστοποιημένους από τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατρούς
Η κατάργησή της κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του Ελληνικού Δημοσίου που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.
Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «μέσω του αποκλεισμού του ιδιωτικού, και μόνο, τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία, και μέσω δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, η διάταξη επιδιώκει να ελέγξει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογήσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας».