Τραμπ: Θυμωμένος με τον Πούτιν - Απειλεί με πρόσθετους δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τραμπ: Θυμωμένος με τον Πούτιν - Απειλεί με πρόσθετους δασμούς στο ρωσικό πετρέλαιο
Ντόναλντ Τραμπ / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρόθεση του να έχει επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της εβδομάδας. Απείλησε και το Ιράν με βομβαρδισμούς.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Ρώσο ομόλογό του, τον Βλαντίμιρ Πούτιν και απείλησε ότι θα επιβάλει δευτερογενείς δασμούς 25-50% στους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εάν θεωρήσει ότι η Μόσχα εμποδίζει τις προσπάθειές του για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Τραμπ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC News ότι είναι θυμωμένος αφού ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα αμφισβήτησε την αξιοπιστία του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Είπε επίσης ότι μπορεί να επιβάλει τα νέα εμπορικά μέτρα μέσα σε ένα μήνα, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη δυσφορία του επειδή δεν υπάρχει κάποια πρόοδος προς την κατεύθυνση της κατάπαυσης του πυρός.

«Εάν η Ρωσία και εγώ δεν είμαστε σε θέση να κάνουμε μια συμφωνία για να σταματήσει η αιματοχυσία στην Ουκρανία και θεωρήσω ότι ευθύνεται η Ρωσία (…) θα επιβάλω δευτερογενείς δασμούς στο πετρέλαιο, σε όλο το πετρέλαιο που εξάγεται από τη Ρωσία», απείλησε. «Αυτό σημαίνει ότι αν αγοράζετε πετρέλαιο από τη Ρωσία, δεν μπορείτε να συνεργάζεστε με τις ΗΠΑ. Θα υπάρξουν δασμοί 25-50% σε όλο το πετρέλαιο», επέμεινε.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από τη Μόσχα. Η Ρωσία έχει χαρακτηρίσει πολλές φορές «παράνομες» τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της που, όπως ισχυρίζεται, έχουν ως στόχο να επωφεληθεί οικονομικά η Δύση.

Την Παρασκευή, ο Πούτιν πρότεινε να υπάρξει κάποιου είδους προσωρινή κυβέρνηση στην Ουκρανία και να διεξαχθούν «δημοκρατικές» εκλογές για την απομάκρυνση του Ζελένσκι, ούτως ώστε στη συνέχεια να διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία με τις νέες αρχές. Και ο ίδιος ο Τραμπ πάντως είχε ζητήσει τη διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία και αποκάλεσε «δικτάτορα» τον Ζελένσκι.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο του NBC Κρίστεν Γουέλκερ, ο Αμερικανός πρόεδρος της τηλεφώνησε για να εκφράσει τον θυμό του για τα σχόλια του Πούτιν για το μέλλον του Ζελένσκι στην ηγεσία της Ουκρανίας.

«Εκνευρίστηκα, οργίστηκα πολύ» με τον Πούτιν, είπε ο Τραμπ, σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, προσθέτοντας ότι θα συνομιλήσει μαζί του εντός της εβδομάδας.

Απειλές και κατά της Τεχεράνης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα το Ιράν με βομβαρδισμούς και πρόσθετους δασμούς αν η Τεχεράνη δεν συμφωνήσει με την Ουάσινγκτον για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στο NBC News ο πρόεδρος είπε ότι Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν συνομιλίες αλλά δεν έδωσε διευκρινίσεις.

"Αν δεν κάνουν συμφωνία, θα υπάρξουν βομβαρδισμοί. Αλλά υπάρχει μια πιθανότητα, αν δεν κάνουν συμφωνία να τους επιβάλω πρόσθετους δασμούς όπως έκανα πριν από τέσσερα χρόνια", είπε .

Κατά την πρώτη του θητεία (2017-2021) ο Τραμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από μια συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και στις διεθνείς δυνάμεις, η οποία επέβαλε αυστηρά όρια στο αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα με άρση των κυρώσεων.

Επίσης, ο Τραμπ επέβαλε εκ νέου αυστηρές αμερικανικές κυρώσεις. Εκτοτε, η Τεχεράνη έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα συμφωνηθέντα όρια του προγράμματός της εμπλουτισμού ουρανίου.

Μέχρι στιγμής, πάντως, το Ιράν έχει αδιαφορήσει για την προειδοποίηση του Τραμπ να κάνει συμφωνία ή να αντιμετωπίσει στρατιωτικές συνέπειες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Reuters: Οι δασμοί στα εισαγόμενα οχήματα θα πλήξουν την εκλογική βάση του Τραμπ

Τραμπ: Δεν θα μπορούσε να με ενδιαφέρει λιγότερο αν αυξηθούν οι τιμές των εισαγόμενων οχημάτων

Bloomberg: Σε αύξηση το αντιαμερικανικό αίσθημα στην Ευρώπη - Ο Τραμπ πυροδοτεί την οργή

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider