Συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με το θέμα των ελλείψεων φαρμάκων, πραγματοποιείται σήμερα με πρωτοβουλία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), προκειμένου να διευθετηθεί το μείζον αυτό πρόβλημα, το οποίο διογκώνεται ολοένα και περισσότερο στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, καθιστά σαφές ότι η εξεύρεση λύσεων είναι μονόδρομος, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή εκλείπουν από την αγορά περί τα 100-150 σκευάσματα και τα φαρμακεία δεν δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.
Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε ο ΠΦΣ την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Βαλτάς, εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον των φαρμακαποθηκών, των φαρμακευτικών εταιρειών αλλά και κατά του ελεγκτικού φορέα, του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), και παρέθεσε τις προτάσεις του Συλλόγου για την επίλυση του προβλήματος, που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς.
Την ίδια στιγμή καλά κρατεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει για το φλέγον αυτό ζήτημα μεταξύ φαρμακοποιών και φαρμακαποθηκαρίων. Ο πρόεδρος του ΠΦΣ έχει κατηγορήσει ευθέως τις φαρμακαποθήκες για τις παράλληλες εξαγωγές που στερούν από την ελληνική αγορά απαραίτητα φάρμακα, κάνοντας λόγο, μάλιστα, για «εκβιασμό» από μέρους τους, επικαλούμενος την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), προκειμένου να ακυρωθεί απόφαση του ΕΟΦ για απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών.
Οι φαρμακαποθηκάριοι από την πλευρά τους, βάζουν στο «κάδρο» και τα φαρμακεία, καταλογίζοντάς τους ευθύνες, με το επιχείρημα ότι προμηθεύουν αμφιβόλου ταυτότητας φαρμακαποθήκες με σκευάσματα, τα οποία οδηγούνται στη συνέχεια σε μεταπώληση ή παράνομες εξαγωγές. Και οι δύο πλευρές πάντως εμφανίζονται πρόθυμες για έναν γόνιμο διάλογο με κατεύθυνση την εξεύρεση λύσεων για το μείζον πρόβλημα, που διαχρονικά εμφανίζεται στο προσκήνιο, υποχωρεί και επανέρχεται, υποβάλλοντας σε ταλαιπωρία φαρμακοποιούς και ασθενείς.
Ηλεκτρονική καταγραφή από τον ΕΟΦ
Λίγες μόλις μέρες μετά τις καταγγελίες του ΠΦΣ για παρατεταμένη καθυστέρηση της ενεργοποίησης εφαρμογής για την καταγραφή των ελλείψεων, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε τη λειτουργία ενός ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής, το οποίο όμως ουδεμία σχέση φαίνεται να έχει με αυτό που είχαν ζητήσει οι φαρμακοποιοί.
Η εφαρμογή είχε συναποφασιστεί με το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ να δημιουργηθεί πριν από σχεδόν 2 χρόνια, προκειμένου να συλλέγει, σε real time, δεδομένα από τις φαρμακαποθήκες, τους φαρμακοποιούς και τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους ανά περιοχή, τα οποία θα διασταυρώνονται σε ένα δείγμα αντιπροσωπευτικών ελλείψεων σε πανελλαδικό επίπεδο.
Το δείγμα αυτό να αποστέλλεται στην εφαρμογή του ΕΟΦ και να δημιουργείται μια επικαιροποιημένη λίστα που θα ενημερώνει την ΗΔΙΚΑ, ώστε ο ιατρός να πληροφορείται σε πραγματικό χρόνο, ότι το φάρμακο που συνταγογραφεί είναι πιθανώς ελλειπτικό. Πηγές από τον ΠΦΣ αναφέρουν ότι η πλατφόρμα του ΕΟΦ είναι δύσχρηστη, καθιστώντας δύσκολη την πρόσβαση των φαρμακοποιών, με αποτέλεσμα να μην προσφέρει κανένα ουσιαστικό όφελος ούτε για τους φαρμακοποιούς, ούτε για τους ασθενείς.
Θετική εξέλιξη αποτελεί το γεγονός ότι προ ημερών, ο ΕΟΦ, τροποποίησε την απόφασή του για την προσωρινή απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, εντάσσοντας επιπλέον σκευάσματα και διαμορφώνοντας τελικά μία λίστα η οποία ανταποκρίνεται περισσότερο στις πραγματικές ανάγκες της ελληνικής αγοράς.