Σ. Σταμπουλούς (HHG): Επένδυση στην τεχνολογία, επέκταση των υπηρεσιών και ανάπτυξη του Ομίλου εκτός Ελλάδας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σ. Σταμπουλούς (HHG): Επένδυση στην τεχνολογία, επέκταση των υπηρεσιών και ανάπτυξη του Ομίλου εκτός Ελλάδας
Στόχος του Ομίλου Hellenic Healthcare Group για το μέλλον είναι η συνεχής βελτίωση της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών του και η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων του.

Οι επενδύσεις μεγάλων οίκων του εξωτερικού στην ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα καταδεικνύουν τις δυνατότητες ανάπτυξης που διαβλέπουν έμπειροι επενδυτές στις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, με τον Όμιλο Hellenic Healthcare Group (HHG) να πρωταγωνιστεί σε αυτό το «σκηνικό».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Insider, ο προϊστάμενος Νομικών Υπηρεσιών του HHG, αντιπρόεδρος Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, Σέργιος Σταμπουλούς, μιλάει -μεταξύ άλλων- για τις αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου, επισημαίνει το ρόλο του ιδιωτικού τομέα Υγείας στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, αναφέρεται στις επενδυτικές κινήσεις του Ομίλου HHG και αποκαλύπτει τους στόχους και το όραμά του για το μέλλον.

INS.: Κύριε Σταμπουλούς, διανύοντας πλέον τον τρίτο χρόνο της πανδημίας Covid-19, ποιος είναι ο απολογισμός για τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα Υγείας στη διαχείριση της κρίσης και ποια είναι τα πρώτα μηνύματα από τη συνεργασία με το δημόσιο τομέα;

Σ.Σ.: Ο ιδιωτικός τομέας της υγείας αποτέλεσε τον σημαντικότερο αρωγό του Υπουργείου Υγείας από την αρχή της πανδημίας για την διαχείριση των πολλών και πρωτοφανών προβλημάτων που προέκυψαν. Ήδη από την πρώτη μέρα της εμφάνισης της πανδημίας στη χώρα υπέγραψα υπό την ιδιότητα του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ) Μνημόνιο Συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ για την υποστήριξη του ΕΣΥ, προσφέροντας μεγάλο αριθμό κλινών ΜΕΘ στην διάθεση του ΕΟΠΥΥ με χρέωση κρατικού τιμολογίου χωρίς επιβάρυνση.

Με την εξέλιξη της πανδημίας, ο ιδιωτικός τομέας είχε συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή στις παροχές προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, προσφέροντας σταδιακά αυξανόμενο αριθμό κλινών ΜΕΘ, μεγάλο αριθμό κλινών απλής νοσηλείας για την υποστήριξη των αναγκών του ΕΣΥ, ολόκληρα νοσοκομεία για νοσηλεία περιστατικών covid-19, και σημαντική υποστήριξη σε ιατρικό προσωπικό. Στην συνεχή προσφορά των ιδιωτικών παρόχων υγείας προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας, από την αρχή εμφάνισης του κορονοϊού μέχρι και σήμερα, ξεχωρίζει σημαντικά η συνεισφορά του Hellenic Healthcare Group. Ο Όμιλος, στη δυναμικότητα του οποίου περιλαμβάνονται μεγάλα ιδιωτικά νοσοκομεία (Υγεία, Metropolitan Hospital, Μητέρα, Metropolitan General, Λητώ, Creta InterClinic), πέραν του αριθμού ΜΕΘ που ενέταξε στη διάθεση του ΕΚΑΒ, ο οποίος έφτασε να υπερβαίνει το 1/3 του συνολικού αριθμού κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που διατέθηκαν από τα νοσοκομεία μέλη του ΣΕΚ στην Αττική, είχε και πολυεπίπεδη συνεργασία με τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Στο πλαίσιο αυτό ο Όμιλός μας προσέφερε σημαντικό αριθμό κλινών στη διάθεση του ΕΚΑΒ, ο οποίος έφτασε να αριθμεί 300 κλίνες κατά τις περιόδους έξαρσης της πανδημίας. Παράλληλα, σε δύο μεγάλα χρονικά διαστήματα (άνοιξη του 2021 και αρχή του 2022) διατέθηκε ολόκληρο το Λητώ για την νοσηλεία αποκλειστικά περιστατικών covid-19, αναστέλλοντας οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

Παράλληλα με τα παραπάνω, σημαντικός αριθμός ιατρικού προσωπικού του Ομίλου HHG τέθηκε στις περιόδους έξαρσης της πανδημίας στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας για την κάλυψη αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Η επιλογή της συνεργασίας με το Υπουργείο ήταν στρατηγική απόφαση της διοίκησης του HHG, ως ελάχιστη υποχρέωση προς το κοινωνικό σύνολο, δεδομένου ότι θεωρούμε ότι ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα του Συστήματος Υγείας της χώρας. Η συνεργασία με το Υπουργείο καθ’ όλο το διάστημα αυτό ήταν εξαιρετική, και θεωρούμε ότι αποτελεί μοντέλο για την αναζήτηση τομέων συνεργασίας του Δημοσίου και του Ιδιωτικού τομέα στη χώρα. Ήταν, αν θέλετε, ένα ιδιότυπο μοντέλο ΣΔΙΤ που εκπονήθηκε και υλοποιήθηκε σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα και λειτούργησε υποδειγματικά σε συνθήκες πρωτοφανούς πίεσης και με απολύτως άγνωστα δεδομένα και πρέπει να αποτελέσει πυξίδα για το μέλλον.

INS.: Τα τελευταία χρόνια τα ιδιωτικά θεραπευτήρια έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στην τεχνολογία, ενισχύοντας τη «φαρέτρα» τους με υπερσύγχρονο εξοπλισμό. Ποια είναι η ώθηση που δίνει η εξέλιξη αυτή στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και πώς διαμορφώνει τη θέση της Ελλάδας στη διεθνή αγορά;

Σ.Σ.: H επένδυση στις σύγχρονες τεχνολογίες είναι στη σημερινή εποχή ακρογωνιαίος λίθος για την παροχή αξιόπιστων υπηρεσιών υγείας. Η ιατρική επιστήμη εξελίσσεται συνεχώς, εκμεταλλευόμενη τις σημαντικές επενδύσεις των εταιριών ιατρικής τεχνολογίας στην έρευνα και τις καινοτομίες και η παρακολούθηση των εξελίξεων αυτών αποτελεί μονόδρομο για τα σύγχρονα ιδιωτικά νοσοκομεία. Ο Όμιλός μας είναι πρωτοπόρος στον Ελλαδικό χώρο στην χρήση των νέων τεχνολογιών και τα νοσοκομεία του HHG έχουν ήδη μακροχρόνια εμπειρία στην διενέργεια ρομποτικών επεμβάσεων σε πολλές διαφορετικές παθήσεις. Ήδη στα νοσοκομεία του Ομίλου λειτουργούν 6 ρομποτικά συστήματα DaVinci, 2 Μako και από 1 ρομποτικό σύστημα Visualize, Excelsius Gps, Rosa και Navio.

Παράλληλα, έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στην συνεχή εξέλιξη των απεικονιστικών μηχανημάτων (Μαγνητικών Τομογράφων, Αξονικών Τομογράφων, PET CT) ώστε να παρέχουμε στους ασθενείς διάγνωση με εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας και υψηλής ακρίβειας, ενώ ο ιατρικός εξοπλισμός που διαθέτουμε για την διενέργεια σύγχρονων ιατρικών πράξεων (ακτινοθεραπεία, στερεοτακτική ακτινοχειρουργική κλπ) είναι κορυφαίος. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι η επένδυση του ιδιωτικού τομέα υγείας σε σύγχρονες ιατρικές τεχνολογίες έχει δώσει στον Έλληνα ασθενή τη δυνατότητα πρόσβασης σε διαγνωστικές και θεραπευτικές μεθόδους εφάμιλλες των αντίστοιχων των κορυφαίων νοσηλευτηρίων του εξωτερικού.

INS.: Ποιες είναι οι αναπτυξιακές δυνατότητες του κλάδου και ποιες οι προϋποθέσεις για να αξιοποιηθούν στο έπακρο;

Σ.Σ.: Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα στον κλάδο της παροχής ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας με επενδύσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων του εξωτερικού στην ελληνική αγορά. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές του κλάδου από έμπειρους επενδυτές που διαβλέπουν δυνατότητες πολύπλευρης ανάπτυξης των εταιριών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα. Για να καταστεί εφικτή η περαιτέρω ανάπτυξη είναι πολύ σημαντική η στελέχωση των νοσοκομείων με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, η συνεχής επένδυση σε τεχνολογίες αιχμής και η στροφή προς την δυνατότητα που παρέχει η ψηφιακή τεχνολογία με γνώμονα την ταχύτητα και την ευκολία πρόσβασης των ασθενών στις ιατρικές υπηρεσίες.

INS.: Κατά την περίοδο της υγειονομικής κρίσης ο Όμιλος HHG εισήλθε δυναμικά στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με την ανάπτυξη του δικτύου «HealthSpots». Πώς «εμπνεύστηκε» αυτό το εγχείρημα και ποιος είναι ο στόχος του;

Σ.Σ.: Ο Όμιλος HHG είναι ο κορυφαίος πάροχος ιδιωτικών υπηρεσιών δευτεροβάθμιας φροντίδας στην χώρα. Η ενασχόλησή μας με την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι μέρος της καθημερινότητάς μας στα νοσοκομεία του Ομίλου, θεωρήσαμε όμως ότι ήταν απαραίτητη η επέκταση των υπηρεσιών του Ομίλου με την ανάπτυξη ενός αυτόνομου δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας υψηλού επιπέδου. Το δίκτυο αυτή τη στιγμή έχει ήδη αναπτυχθεί σε στρατηγικά σημεία του λεκανοπεδίου και σκοπεύουμε να επεκτείνουμε σταδιακά τα HealthSpots σε πολλές νέες περιοχές εντός και εκτός Αττικής. Στόχος προφανώς είναι η δυνατότητα πρόσβασης των ασθενών σε υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κοντά στον τόπο διαμονής τους χωρίς να απαιτείται η μετάβαση στα νοσοκομεία του Ομίλου HHG.

INS.: Ο Όμιλος HHG επεκτείνεται σε νέες αγορές, έχοντας ήδη προχωρήσει στην πρώτη συμφωνία για την εξαγορά ενός μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στην Κύπρο. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;

Σ.Σ.: Μετά από πέντε έτη επενδύσεων εντός της Ελλάδας, η εξαγορά του Απολλωνείου Ιδιωτικού Νοσοκομείου στην Κύπρο σηματοδότησε την πρώτη επένδυση του Ομίλου HHG στο εξωτερικό. Θεωρούμε ότι η αγορά της Κύπρου έχει πολλά πλεονεκτήματα και δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη και ως εκ τούτου αποτελεί μια εξαιρετική επιλογή για έναν όμιλο παροχής υπηρεσιών υγειονομικής μέριμνας. Η περαιτέρω ανάπτυξη των υπηρεσιών του Ομίλου εκτός Ελλάδας αποτελεί μια επιλογή που εξετάζουμε προσεκτικά σε όλες τις αναπτυσσόμενες αγορές και είμαστε σε διαρκή αναζήτηση επενδυτικών δυνατοτήτων, εφ’ όσον προκύπτει κάποια περίπτωση με σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης.

INS.: Σε ποιους τομείς εστιάζει ο στρατηγικός σχεδιασμός του HHG και ποιο είναι το όραμά του για το μέλλον;

Σ.Σ.: Τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναδείχθηκε η τεράστια σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της παροχής υπηρεσιών. Ο Όμιλος HHG είχε ήδη από καιρό επενδύσει σε σειρά εφαρμογών ψηφιακής τεχνολογίας και έτσι, με την έναρξη ήδη της πανδημίας, μπόρεσε να παράσχει στους ασθενείς λύσεις απομακρυσμένης πρόσβασης σε υπηρεσίες διάγνωσης (με την εφαρμογή Digital Clinic by HHG) και πληροφόρησης (με την εφαρμογή My-Ygeia by HHG) που δίνει εύκολη και άμεση πρόσβαση στον ιατρικό φάκελο του ασθενούς από το κινητό του. Αναπτύξαμε την ψηφιακή πλατφόρμα GoBackSafe που έδωσε τη δυνατότητα εύκολης και άμεσης πρόσβασης των τουριστών σε διαγνωστικές υπηρεσίες για τον κορονοϊό για να επιστρέφουν με ασφάλεια στις χώρες τους και βελτιώσαμε σε κάθε επίπεδο τις ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχουμε στους ασθενείς μας δίνοντάς τους τη δυνατότητα να λαμβάνουν άμεσα τα αποτελέσματα των εξετάσεών τους σε κωδικοποιημένη μορφή. Θεωρούμε ότι η συνεχής ανάπτυξη των ψηφιακών τεχνολογιών διευκολύνει την παροχή των υπηρεσιών του ιατρικού και νοσηλευτικού μας προσωπικού και κάνει εύκολη και άμεση την πρόσβαση των ασθενών στις πληροφορίες που χρειάζονται για την προσωπική τους υγεία.

Στόχος μας για το μέλλον είναι η συνεχής βελτίωση της παροχής των ιατρικών υπηρεσιών προς όφελος των ασθενών μας και η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων του Ομίλου, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτούς ορίζοντες για νέες στρατηγικές συνεργασίες που θα δώσουν δυνατότητα υγιούς ανάπτυξης στον Όμιλο HHG.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider