Να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί, στις 26,27 και 28 Μαΐου, αποφάσισε το Συντονιστικό Όργανο των φορέων Π.Φ.Υ., μετά από τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειάς του και λαμβάνοντας υπόψη τη στάση του Υπουργείου Υγείας για τα ζητήματα που ταλανίζουν τον κλάδο.
Ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. και Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης και το Συντονιστικό Όργανο έχουν συγκαλέσει σύσκεψη της Ολομέλειας των Προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων, σήμερα, Τετάρτη 11 Μαΐου, όπου και θα ζητηθεί η αιγίδα και η πλήρης κάλυψη των κινητοποιήσεων από τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Τα αιτήματα
Τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί ζητούν:
1. Το «κούρεμα» των τεχνητών χρεών που τους «φόρτωσε» - όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν- ο ΕΟΠΥΥ, τα έτη 2013-2021.
2. Τον περιορισμό του claw back με ανώτατο όριο το 10% για το 2022 και στόχο την πλήρη εξάλειψη του, παράλληλα με την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (διαγνωστικά και θεραπευτικά πρωτόκολλα, real time έλεγχος κλπ). Αν δεν υπάρξει έξτρα χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ζητούν να εκτελούν τις εξετάσεις που μπορεί να πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ (plafond)
3. Η εφαρμογή των λεγομένων «κριτηρίων ποιότητας» από τον ΕΟΠΥΥ, να είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης με τους καθ’ύλην αρμόδιους φορείς, δηλαδή τους Ιατρικούς Συλλόγους και τις Επιστημονικές Ιατρικές Εταιρείες. Σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος της αδειοδότησης των εργαστηρίων θα πρέπει να παραμείνει στην αρμοδιότητα των οικείων Ιατρικών Συλλόγων.
«Δεν ζητάμε να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να τις πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ και όχι εμείς! Ζητάμε την επαρκή χρηματοδότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον αφανισμό μας! Υγεία χωρίς γιατρούς δεν γίνεται!», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση.
Κριτήρια ποιότητας
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του Νομοσχεδίου «Γιατρός για όλους», ο ΕΟΠΥΥ δύναται να διαμορφώνει πολιτικές αποζημιώσεων και σύναψης συμβάσεων, με κριτήρια ποιότητας, για τον καθορισμό των τιμών αποζημίωσης των υπηρεσιών υγείας, ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών (πάροχοι υγείας) και για την εφαρμογή υποχρεωτικών εκπτώσεων βάσει κριτηρίων ποιότητας (ποιοτικό rebate), σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες βέλτιστες πρακτικές.
Ως κριτήρια ποιότητας των υπηρεσιών των παρόχων υγείας ορίζονται ιδίως:
α) η ηλικία, η κατάσταση, η συντήρηση και ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων, της υλικοτεχνικής υποδομής και του εξοπλισμού,
β) η εκπαίδευση, κατάρτιση και εξειδίκευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού,
γ) οι πιστοποιήσεις από αναγνωρισμένους εθνικούς ή διεθνείς δημόσιους ή ιδιωτικούς οργανισμούς δημιουργίας ή έκδοσης προτύπων,
δ) η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και η εισαγωγή καινοτομιών, ε) οι νοσηλευτικές και ιατρικές ειδικότητες που προσφέρονται και η εξειδίκευση των υπηρεσιών που παρέχονται,
στ) η βαρύτητα των περιστατικών που εξυπηρετούνται,
ζ) η ανάπτυξη κλινών και η ύπαρξη ειδικών κλινών και κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.),
η) η ορθή κλινική πρακτική, η συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών ή ιατρικών λαθών κατά την παροχή υπηρεσιών υγείας ή τη χρήση των ιατροτεχνολογικών προϊόντων και υλικών,
θ) η ύπαρξη πολιτικής κατά των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, και
ι) η κοινωνική δράση και προσφορά στις τοπικές κοινωνίες.
Με επιστολή που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα στη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, το Συντονιστικό Όργανο ζητούσε -μεταξύ άλλων- να ενημερωθεί σχετικά με το ποιοι υπάλληλοι του Οργανισμού και με τί εξειδίκευση και κατάρτιση θα στοιχειοθετήσουν/καταρτίσουν τα ποιοτικά κριτήρια των βιοπαθολογικών και ακτινολογικών εργαστηρίων καθώς και στην όποια επιτροπή για την κατάρτιση αυτών των κριτηρίων ποιότητας, να συμμετέχουν και εκπρόσωποι των Ιατρικών Συλλόγων και Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών.
«Οι συνομιλητές μας στον ΕΟΠΥΥ που θα αναλάβουν τα ποιοτικά κριτήρια θα πρέπει να γνωρίζουν από βιοτεχνολογία και ιατρική, ώστε να αντιλαμβάνονται τον πραγματικό ορισμό της ποιότητας στην υγεία και να μπορούν να τα καθορίσουν με αντικειμενικά κριτήρια.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως υπάρχει ήδη μία σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία αδειοδότησης και επανελέγχου της λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και πολυιατρείων από τους αρμόδιους Ιατρικούς Συλλόγους και την ΕΕΑΕ, που βασίζονται σε νομοθετημένες διαδικασίες, οι οποίες είναι εναρμονισμένες πλήρως με τις Ευρωπαϊκές κανονιστικές αρχές και εξασφαλίζουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας.
Τέλος, αναρωτιόμαστε γιατί μία εξέταση αξονικής τομογραφίας που απαιτείται για την πραγματοποίηση της μηχάνημα 16 τομών, να πρέπει να αμείβεται περισσότερο όταν εκτελείται σε μηχάνημα π.χ. 64 τομών, αφού δεν παρέχει καμία περαιτέρω διαγνωστική αξία η χρήση τέτοιου μηχανήματος. Τουναντίον, ο ασθενής παίρνει περισσότερη ακτινοβολία από αυτήν που πραγματικά χρειάζεται για να διενεργηθεί, αλλά ο πάροχος θα επιβραβεύεται με καλύτερη αποζημίωση για αυτό!», ανέφεραν οι φορείς ΠΦΥ στην επιστολή τους.