«Σήμα κινδύνου» από διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Σήμα κινδύνου» από διαγνωστικά εργαστήρια, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς
Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαΐου και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Στον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη απευθύνθηκε με επιστολή που απέστειλε το Συντονιστικό Όργανο Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), μετά από αλλεπάλληλες επαφές που είχαν προηγηθεί με το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της έξτρα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022.

Οι ιδιωτικοί φορείς αναφέρουν στην επιστολή τους ότι το Υπουργείο Οικονομικών, ως καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας, «αρνείται να πληρώσει τις εξετάσεις του Ελληνικού λαού, απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς, αυτήν τη χρηματοδότηση να την κάνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μέσω του claw back που τους επιβάλλεται».

«Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου και αυτή τη φορά το καράβι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας θα βουλιάξει, εάν δεν ληφθεί μέριμνα από πλευράς σας. Είμαστε με χρέη ως το λαιμό και ζητάμε να μας αντιμετωπίσετε ως εργαζόμενους, επιχειρηματίες και γιατρούς που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν, να δουλεύουν και να δραστηριοποιούνται σε αυτή τη χώρα», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι φορείς ΠΦΥ, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει για κινητοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε ευρύτατη σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου, παρουσία των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα συζήτησης το claw back στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με τη συμμετοχή του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, στον οποίο τέθηκαν τα αιτήματα του ιατρικού κόσμου. Ο κ. Πλεύρης φέρεται να ενημέρωσε ότι εντός της περασμένης εβδομάδας θα είχε οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider, δεν έχουν ακόμα ενημερωθεί σχετικά οι φορείς, οι οποίοι με τα σημερινά δεδομένα, «βλέπουν» τις κινητοποιήσεις ως μονόδρομο.

Σήμερα, Δευτέρα, συνεδριάζει η Ολομέλεια του Συντονιστικού Οργάνου, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει σύσκεψη με τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, εάν στο μεταξύ δεν υπάρχουν εξελίξεις.

Οι λύσεις που προτείνει

Με την επιστολή που απέστειλε, το Συντονιστικό Όργανο προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, στο σημείο όπου οι πάροχοι θα απορροφούν claw back με maximum ποσοστό το 10% και με στόχο την πλήρη εξάλειψή του. Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η έξτρα χρηματοδότηση, προτείνει την εφαρμογή του plafond, ανά διοικητική περιφέρεια, ανά μήνα, το οποίο θα επιμερίζεται ισόποσα, ανά εβδομάδα του μήνα, ώστε να μην εξαντλείται το ποσό στις πρώτες 15 μέρες. Όταν θα εξαντλείται το budget οι ασθενείς να προσέρχονται στις δημόσιες δομές να εκτελούν τις εξετάσεις τους.

«Δεν ζητάμε να πληρώνει τις εξετάσεις του ο Έλληνας ασθενής. Αυτό που ζητάμε είναι να μην πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί τις εξετάσεις αυτές! Με την παράλληλη εφαρμογή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ζήτηση των διαγνωστικών εξετάσεων θα περιοριστεί. Με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει να γίνεται η όποια προκλητή ζήτηση διαγνωστικών εξετάσεων, την οποία κάποιοι επικαλούνται ότι γίνεται», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο.

Παράλληλα, ζητά το κούρεμα του «τεχνητού χρέους που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ», καθώς και την κατάργηση της προείσπραξης του claw back του τρέχοντος έτους, που-όπως επισημαίνουν- περικόπτει έως και το 60% από τις πληρωμές των διαγνωστικών εργαστηρίων των φορέων, συνυπολογίζοντας και τις περικοπές που κάνει ο ΕΟΠΥΥ για να ξεχρεώσει το «τεχνητό» χρέος.

«Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας πνέει τα λοίσθια… Ζητάμε όποια διαγνωστική εξέταση πραγματοποιείται να πληρώνεται», υπογραμμίζει.

«Δαμόκλειος Σπάθη» το claw back

Κατά τη σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας, ο Πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι το claw back είναι η «Δαμόκλειος Σπάθη» της επιχειρηματικότητας στην υγεία και ότι το «κούρεμα» έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των δαπανών των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, καθιστά την επιβίωση του κλάδου λίαν δυσχερή. «Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει μηνιαία παρακράτηση έως και 60% της μηνιαίας υποβολής των παρόχων υγείας η οποία προκύπτει αθροιστικά από το claw back και την παρακράτηση φόρου, όταν η Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει κάνει αποδεκτό το ότι το μέγιστο παρακράτησης για το claw back που μπορεί να γίνεται προς τους παρόχους υγείας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 15%, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητά τους», αναφέρει το Συντονιστικό Όργανο σε σχετική ανακοίνωση.

Τα αιτήματα τα οποία καταγράφηκαν στη σύσκεψη και τέθηκαν στον Υπουργό Υγείας ήταν τα εξής:

Κούρεμα του «τεχνητού χρέους» που έχει δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια (2013-2020), όπως αντίστοιχα κουρεύτηκαν οφειλές άλλων κατηγοριών πολιτών.
Άμεση εφαρμογή του διαχωρισμού των κωδικών που αφορούν τις προληπτικές εξετάσεις του εντάσσονται στο πρόγραμμα Δοξιάδη και τις εξετάσεις που αφορούν τα post covid περιστατικά. Οι ξεχωριστοί αυτοί κωδικοί θα χρηματοδοτηθούν με πόρους που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς επιβάρυνση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ για το 2022.Τονίστηκε ότι ο ΕΟΠΥΥ διαβεβαίωνε για την δημιουργία αυτών των κατηγοριών εξετάσεων από το Φεβρουάριο και ότι ήταν εφικτός ο άμεσος διαχωρισμός αυτών των κωδικών, όμως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση ακόμα, παρότι έχουν ήδη παρέλθει δύο μήνες.
Εισαγωγή των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που έχουν κατατεθεί από τις αρμόδιες επιτροπές από το 2018 και δεν έχουν αξιοποιηθεί ακόμα αφού δεν έχουν ενταχθεί ως «κόφτες» στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, άμεση συνέπεια αυτού θα ήταν ο περιορισμός της παραγωγής εξετάσεων και κατ΄ επέκταση η σημαντική μείωση του claw back.
• Στο ζήτημα των λεγόμενων ποιοτικών κριτηρίων, που -όπως τονίζουν οι φορείς- στην ουσία είναι κριτήρια εκπτώσεων, οι τοποθετήσεις όλων των παρευρισκομένων συνέκλειαν στο ότι υπάρχει ήδη νομοθεσία που ορίζει τις προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των διαγνωστικών εργαστηρίων και των πολυιατρείων. Αν το νομοθετικό πλαίσιο δεν καλύπτει τις τρέχουσες ανάγκες, όλοι συμφώνησαν ότι μπορεί να συσταθεί μία επιτροπή των θεσμικών φορέων, ώστε να επανεξεταστούν τα νέα κριτήρια και να τροποποιηθούν τα υφιστάμενα. Σε κάθε περίπτωση οι αρμόδιοι φορείς για τον έλεγχο εφαρμογής της νομοθεσίας θα είναι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, οι οποίοι θα είναι και οι αδειοδοτούσες αρχές, όπως ισχύει και τώρα. Ομόφωνα δεν έγινε αποδεκτή η εφαρμογή ποιότητας από τον ΕΟΠΥΥ, αφού -όπως επισημαίνουν- δεν είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας για τέτοιου είδους ελέγχους, ενώ υπάρχουν αρμόδια όργανα για την αδειο+δότηση και τον έλεγχο των εργαστηρίων και των πολυϊατρείων (ΕΕΑΕ και οι Ιατρικοί Σύλλογοι). Τονίστηκε δε, ότι αυτά που έχουν τεθεί από τον ΕΟΠΥΥ ως «ποιοτικά κριτήρια» είναι στην ουσία κριτήρια περικοπών και όχι πραγματική μεταρρύθμιση για την ποιοτικότερη παροχή υπηρεσιών υγείας.
Κατάργηση της προείσπραξης του 70% του claw back από τη μηνιαία δαπάνη που πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, διότι -όπως υπογραμμίζουν- δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ασφυξία στη ρευστότητα των εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών.

Τέλος, κατατέθηκε αίτημα στον Υπουργό Υγείας να υπάρξει η δυνατότητα σύναψης συλλογικών συμβάσεων των διαγνωστικών εργαστηρίων, των πολυϊατρείων και των κλινικοεργαστηριακών ιατρών με τον ΕΟΠΥΥ, όπως έγινε και για τους προσωπικούς ιατρούς, όπου ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτό το αντίστοιχο αίτημα.

Βασικό αίτημα του Συντονιστικού Οργάνου φορέων Π.Φ.Υ. είναι όποια εξέταση εκτελείται, να αποζημιώνεται στο ακέραιο, χωρίς υποτιμολογήσεις.

Επισημάνθηκε, δε, στον Υπουργό Υγείας ότι ακόμα δεν είναι γνωστός ο προϋπολογισμός του 2022 για διαγνωστικές εξετάσεις και ότι είναι αδιανόητο να μην γνωρίζουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί ιατροί το τι θα πληρωθούν στο τέλος κάθε μήνα.

Η απάντηση του Υπουργού

Ο Υπουργός Υγείας φέρεται να ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ιατρικού κλάδου ότι εντός της προηγούμενης εβδομάδας θα είχε οριστικοποιηθεί ο προϋπολογισμός των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2022 και ότι θα είναι περίπου στα ίδια επίπεδα με τον τελικό προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων του 2021. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, για μια ακόμη φορά, ότι δεν μπορεί να καταργηθεί η προείσπραξη του 70% του claw back από την πληρωμή κάθε μήνα διότι είναι δημοσιονομικό μέτρο, ενώ απέρριψε την οποιαδήποτε διαγραφή χρέους επικαλούμενος δημοσιονομικούς λόγους.

Όλοι οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση δεν επιτρέπεται στους ιατρούς να πάρουν σύνταξη, αλλά ούτε και να πεθάνουν, διότι «το τεχνητό αυτό χρέος θα μεταβιβαστεί ως “κληρονομιά” στα παιδιά τους».

Υπενθυμίζεται ότι το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. έχει ήδη εξαγγείλει κινητοποιήσεις εντός του Μαΐου και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι τελικές αποφάσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Προς κινητοποιήσεις διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινινοεργαστηριακοί γιατροί

Στα επίπεδα του 2021 ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τις διαγνωστικές εξετάσεις

Για οικονομική ασφυξία κάνουν λόγο οι Φορείς ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider