«Ανάσα» σε διαγνωστικά κέντρα, πολυϊατρεία και κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς δίνει η δημιουργία αυτόνομου κωδικού για την αποζημίωση των προληπτικών εξετάσεων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», οι οποίες θα χρηματοδοτούνται από το ταμείο Ανάπτυξης και δεν θα επιβαρύνουν τις μονάδες με clawback και rebate.
Παράλληλα, αποτελεί μία έμμεση χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), δεδομένου ότι το συγκεκριμένο κονδύλι θα αποφορτιστεί από εξετάσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα.
Το Συντονιστικό Όργανο φορέων Π.Φ.Υ. έχει ζητήσει από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τη δημιουργία ξεχωριστού και εξαιρουμένου από το clawback κωδικού και για τις δαπάνες που προκύπτουν από τα περιστατικά Covid -19 και Post Covid, ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με το συγκεκριμένο αίτημα. Πρότασή του ήταν να χρηματοδοτηθεί από extra επιχορήγηση, χωρίς να αφαιρείται ποσό από τον προϋπολογισμό των διαγνωστικών εξετάσεων.
Σε τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Υγείας, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Πλεύρης ξεκαθάρισε ότι ο προϋπολογισμός για διαγνωστικές εξετάσεις του 2022 θα είναι στα ίδια επίπεδα με του 2021, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για ανακατανομή επιπρόσθετων κονδυλίων από τον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ, με στόχο την ενίσχυση του εν λόγω κωδικού. Το κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις ενισχύθηκε κατά 61.970.000 για το 2021, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό περί τα 470 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Συντονιστικό Όργανο, τα χρήματα που προστέθηκαν δεν επαρκούν, αφενός λόγω της αυξημένης ζήτησης εξαιτίας του κορονοϊού, η οποία επιβαρύνει έναν ήδη ελλειμματικό προϋπολογισμό, αφετέρου λόγω της αδυναμίας των δημόσιων δομών να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους. Στο πλαίσιο αυτό έχει ζητήσει την εφαρμογή πλαφον στις διαγνωστικές εξετάσεις που διενεργούνται στον ιδιωτικό τομέα, όπως ήδη εφαρμόζεται εδώ και 10 χρόνια στους κλινικούς ιατρούς για τις επισκέψεις των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ.
Clawback και ποιοτικά κριτήρια
Σχετικά με το «φλέγον» θέμα του clawback, ο υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε ότι θα είναι σε επαφή με το Συντονιστικό Όργανο, προκειμένου να εξευρεθούν οι βέλτιστοι τρόποι περιορισμού έως και εξάλειψής του. Αναφέρθηκε σε πρωτόκολλα συνταγογράφησης, τα οποία θα τεθούν σε εφαρμογή και αναμένεται να περιορίσουν σε πρώτο βαθμό την παραγωγή εξετάσεων και εμφανίστηκε θετικός στη διαπραγμάτευση επιπρόσθετων θεσμικών μέτρων προς την ίδια κατεύθυνση. Πάντως, οι εκπρόσωποι του κλάδου κατέστησαν σαφές στον υπουργό ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια, τονίζοντας ότι εάν οι επιβαρύνσεις συνεχίσουν να κινούνται στα ίδια δυσθεώρητα επίπεδα η κατάσταση δεν θα είναι βιώσιμη.
Πιστός στη δέσμευσή του ότι δεν θα υπάρξει αιφνιδιασμός στο ζήτημα των ποιοτικών κριτηρίων που θα εφαρμοστούν στον ΕΟΠΥΥ, ο υπουργός Υγείας ενημέρωσε ότι η σχετική διάταξη θα εισαχθεί σε σχέδιο νόμου προς ψήφιση, αλλά δεν θα περιορίζει τον τρόπο εφαρμογής του, ο οποίος θα προσδιοριστεί μέσω Υπουργικής Απόφασης. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι ο τρόπος εφαρμογής θα τεθεί σε διαβούλευση με το Συντονιστικό Όργανο, ενώ δεσμεύτηκε να υπάρχουν συχνές επαφές για την διευθέτηση όλων των εκκρεμών προβλημάτων.
Θεσμικοί παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι η κοστολόγηση των υπηρεσιών βάσει ποιοτικών κριτηρίων θα επιφέρει μία μείωση της δαπάνης, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αντίστοιχο περιορισμό του clawback, ωστόσο, μένει να βρεθεί η «χρυσή τομή» στον τρόπο με τον οποίο θα αξιολογούνται τα εργαστήρια και οι υπηρεσίες τους.
Σήμερα, Τρίτη, αναμένεται να συγκληθεί το Διευρυμένο Όργανο των φορέων Π.Φ.Υ., προκειμένου να εκτιμήσει τις προθέσεις του υπουργού και να αποφασίσει τη στάση του.