Την αγανάκτησή τους για την «απαξίωση, υποβάθμιση, και αποσύνθεση των υπηρεσιών της δημόσιας ΠΦΥ, που έχει επέλθει με πρόσχημα την πανδημία» εκφράζουν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και οι σύλλογοι μέλη της.
Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία συμμετέχει στις κινητοποιήσεις που είχαν προκηρύξει οι εργαζόμενοι στις δημόσιες δομές υγείας για την 26η Ιανουαρίου, οι οποίες λόγω της κακοκαιρίας μεταφέρθηκαν στην 1η Φεβρουαρίου. Αίτημά τους είναι η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς τους, ζητώντας μεταξύ άλλων ένταξη όλων των εργαζομένων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων στα εμβολιαστικά κέντρα και άμεση πρόβλεψη πρόσθετης αμοιβής για τους εργαζόμενους στα τμήματα covid των Κέντρων Υγείας.
«Η επί 8 χρόνια αδικαιολόγητη έλλειψη οργανογράμματος και οργάνωσης συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία και δεν συναντάται σε κανέναν φορέα του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Το να λειτουργεί στον αυτόματο πιλότο ένας τομέας όπως η ΠΦΥ, η οποία θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών Υγείας είναι κάτι το οποίο δεν τιμά ούτε το Υπουργείο Υγείας, ούτε την Κυβέρνηση. Τίποτα δεν δικαιολογεί την παντελή έλλειψη διοικητικού μοντέλου και οργάνωσης των Κέντρων Υγείας που χρίζουν άμεσα συγκρότηση οργανογραμμάτων και οργανισμών, με στόχο την βελτίωση στην αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων και την βελτίωση της ποιότητας και την αύξηση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Παράλληλα, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι των Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, των περιφερειακών και τοπικών ιατρείων, κατέβαλαν και καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στον πόλεμο έναντι της πανδημίας Covid 19, στελεχώνοντας τμήματα covid, εμβολιαστικά κέντρα, διαγνωστικά εργαστήρια, διοικητικές υπηρεσίες και υπηρεσίες καθαριότητας, με συνεχή και υψηλή έκθεση στον κίνδυνο μόλυνσης και εντέλει νόσησης των ίδιων και των οικογενειών τους. Όπως αναφέρει, δυο χρόνια υπέμειναν την αναστολή κανονικής άδειας, την αδιάλειπτη εργασία 6 ή ακόμα και 7 ημερών την εβδομάδα χωρίς ρεπό, τις αρχικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), τις εργασιακές ανισότητες ως προς την καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, την μη καταβολή των δεδουλευμένων τους, τις ελλείψεις σε προσωπικό, τις μετακινήσεις συναδέλφων τους στα νοσοκομεία αντί της ενίσχυσης των δικών τους δομών, την υποβάθμιση του διαγνωστικού τομέα κ.α.
«Οι όποιες προσλήψεις επικουρικού προσωπικού έγιναν όλο αυτό το χρονικό διάστημα, αφενός σε πολλές περιπτώσεις έγιναν χωρίς προτεραιοποίηση των πραγματικών αναγκών, αφετέρου οι υπόλοιπες δεν επαρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιουργήθηκαν εξαιτίας των συνταξιοδοτήσεων. Επιπρόσθετα, η επιμονή της κυβέρνησης να μην επαναφέρει στην εργασία ανεμβολίαστους συναδέλφους δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα συμφέρον της δημόσιας υγείας και επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία του δημόσιου συστήματός της. Η άμεση επιστροφή τους στην εργασία αλλά και η μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων στις ΤΟΜΥ είναι μονόδρομος για να ενισχυθεί και να θωρακιστεί το ΕΣΥ», σημειώνουν οι εργαζόμενοι.
Η πανδημία επιβάλλει έμπρακτη αναγνώριση
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η ειδική συνθήκη της πανδημίας επιβάλλει ηθική υποχρέωση στην πολιτεία για έμπρακτη αναγνώριση του πολύτιμου έργου των εργαζομένων στο δημόσιο σύστημα υγείας, με την άμεση ένταξή τους στα ΒΑΕ, τη διεύρυνση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλους δικαιούχους, την μονιμοποίηση εργαζομένων. Ωστόσο, όπως τονίζει, αντί αυτού, σχεδιάζεται η περικοπή και μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας στους ήδη δικαιούχους και ούτε λόγος γίνεται για ένταξη στα ΒΑΕ.
«Όλα τα παραπάνω αλλά και η εμμονή του Υπουργείου Υγείας να μην υιοθετεί και να μην νομοθετεί εφικτές προτάσεις της ΠΟΕ-ΠΦΥ που κατατίθενται επί ενάμισι χρόνο τώρα, μας οδηγούν στο ότι είτε δεν υπάρχει ικανότητα να οργανωθεί και να εκσυγχρονιστεί η δημόσια ΠΦΥ στα πρότυπα που απαιτούν οι σημερινές συνθήκες, είτε σχεδιάζεται η συρρίκνωση και η εκχώρηση μέρους αυτής στον ιδιωτικό τομέα.
Επειδή κάποιοι θεώρησαν την προσφορά μας και την επιμονή μας αδυναμία, εξαντλώντας τα όρια της αντοχής μας, συναποφασίσαμε από κοινού με την ΑΔΕΔΥ και τις υπόλοιπες ομοσπονδίες του χώρου αντιπροσώπευσης της δημόσιας υγείας, δράσεις για την ανάδειξη των προβλημάτων του ΕΣΥ και των λειτουργιών του με προκήρυξη 3ωρης παναττικής στάσης εργασίας και 3ωρη στάση διευκόλυνσης των εργαζομένων των δημόσιων δομών ΠΦΥ στην υπόλοιπη Ελλάδα, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 12:00μμ με 15.00μμ», αναφέρει η Ομοσπονδία.
Παράλληλα, καλεί όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές ΠΦΥ να συμμετάσχουν μαζικά στην τρίωρη στάση εργασίας και στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2022 στις 13.00 μ.μ. στο Υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας:
• Οργανισμό και οργανόγραμμα των Κέντρων Υγείας και των ΥΠΕ. Άμεση θέσπιση θέσεων προϊσταμένων υγειονομικού και διοικητικού προσωπικού στα Κέντρα Υγείας
• Ένταξη όλων των εργαζομένων του χώρου της δημόσιας υγείας στα ΒΑΕ
• Καμία περικοπή και μείωση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας των δικαιούχων.
• Άμεση άρση της εργασικής ανισότητας με καταβολή επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας σε όλους τους Επισκέπτες Υγείας των Κέντρων Υγείας
• Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων των εργαζομένων των εμβολιαστικών κέντρων. Άμεση πρόβλεψη πρόσθετης αμοιβής και στους εργαζόμενους των τμημάτων covid των Κέντρων Υγείας.
• Μονιμοποίηση επικουρικών υπαλλήλων όλων των ειδικοτήτων και υπαλλήλων ΤΟΜΥ
• Άμεση επιστροφή των σε αναστολή εργασίας ανεμβολίαστων εργαζομένων
• Πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων και ιατρείων των Κέντρων Υγείας για την εξυπηρέτηση των αναγκών υγείας των πολιτών και διατήρηση του ρόλου και του έργου της ΠΦΥ
• Θέσπιση διαδικασιών βιοασφάλειας για την προστασία των εργαζομένων από την έκθεσή τους σε παράγοντες υψηλών κινδύνων. Εκτίμηση κινδύνου, επαρκή και κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας
• Αναβάθμιση του ρόλου και του έργου του διαγνωστικού τομέα των Κέντρων Υγείας και διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα του