"Σήμα κινδύνου" εκπέμπουν οι φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ιδιωτικού τομέα σε ανοιχτή επιστολή προς τον αναπλ. υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη κάνοντας λόγο για "οικονομική ασφυξία" και ζητώντας "κούρεμα" των παλιών οφειλών.
Με την επισήμανση «η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα βουλιάξει», το Συντονιστικό Όργανο Φορέων ΠΦΥ αναφέρει στην επιστολή του: «Απευθυνόμαστε σε εσάς μετά από αλλεπάλληλες επαφές που έχουν πραγματοποιηθεί με το Υπουργείο Υγείας για το ζήτημα της έξτρα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων του 2022, οι οποίες όμως έχουν πέσει στο κενό, αφού το Υπουργείο Οικονομικών ως καθ' ύλην αρμόδιος φορέας αρνείται να πληρώσει τις εξετάσεις του ελληνικού λαού, απαιτώντας εμμέσως πλην σαφώς, αυτήν τη χρηματοδότηση να την κάνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί, μέσω του claw back που τους επιβάλλεται».
Προσθέτει ότι «δεν έχει υπάρξει η σύμφωνη γνώμη κανενός κλινικοεργαστηριακού γιατρού, διαγνωστικού εργαστηρίου ή πολυϊατρείου για αυτήν τη διαδικασία περικοπής χρημάτων από τις πληρωμές τους, την οποία εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ τα τελευταία 10 χρόνια».
Οι λύσεις, μεταξύ άλλων, που προτείνουν οι Φορείς ΠΦΥ ιδιωτικού τομέα είναι: έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού στο σημείο όπου οι πάροχοι θα απορροφούν claw back με maximum ποσοστό 10% με στόχο την πλήρη εξάλειψή του και σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η έξτρα χρηματοδότηση του προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή του plafond ανά διοικητική περιφέρεια ανά μήνα, το οποίο θα επιμερίζεται ισόποσα ανά εβδομάδα του μήνα, ώστε να μην εξαντλείται το ποσό στις πρώτες 15 μέρες του μήνα. «Όταν θα εξαντλείται το budget οι ασθενείς θα προσέρχονται στις δημόσιες δομές να εκτελούν τις εξετάσεις τους. Δεν ζητάμε να πληρώνει τις εξετάσεις του ο Έλληνας ασθενής. Αυτό που ζητάμε είναι να μην πληρώνουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, τα πολυϊατρεία και οι κλινικοεργαστηριακοί γιατροί τις εξετάσεις αυτές», αναφέρουν. Επίσης, ζητούν "κούρεμα του τεχνητού χρέους", όπως αναφέρουν «που δημιούργησε ο ΕΟΠΥΥ, εξαιτίας της αδυναμίας του να πληρώσει τις υποχρεώσεις του, κατάργηση της προείσπραξης του claw back του τρέχοντος έτους, που περικόπτει έως και το 60% από τις πληρωμές τους».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ