Υπ. Υγείας: Τέλος στις «θεραπείες» που έχουν στόχο τη μεταβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Υπ. Υγείας: Τέλος στις «θεραπείες» που έχουν στόχο τη μεταβολή του σεξουαλικού προσανατολισμού
Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στην διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν πρακτικές μεταστροφής, γνωστές και ως “θεραπείες μεταστροφής”.

Την απαγόρευση των «πρακτικών μεταστροφής», προωθεί με ειδική τροπολογία που εντάθηκε στο νομοσχέδιο «Γιατρός για όλους», ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Πρόκειται για αντιεπιστημονικές παρεμβάσεις, στις οποίες υποβάλλονται κυρίως ανήλικα άτομα, με στόχο την αλλαγή του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο άρθρο 1, απαγορεύεται οποιαδήποτε τέτοια πρακτική σε «ευάλωτα άτομα», ενώ οποιοσδήποτε εφαρμόζει σε άλλους πρακτικές μεταστροφής πρέπει να έχει εξασφαλίσει προηγουμένως τη ρητή συναίνεσή τους. Το νομοσχέδιο απαγορεύει, επίσης, στους επαγγελματίες τη -με οποιονδήποτε τρόπο- πρόσκληση, προβολή ή διαφήμιση πρακτικών μεταστροφής που διενεργούν τόσο οι ίδιοι όσο και άλλοι τρίτοι, επαγγελματίες ή μη. Τέλος, διευκρινίζει ότι «η παραβίαση του νόμου πέραν των προβλεπόμενων πειθαρχικών και διοικητικών κυρώσεων, θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ η επανειλημμένη τέλεση της ανωτέρω πράξης «συνιστά επιβαρυντική περίσταση».

«Η προτεινόμενη διάταξη αποσκοπεί στην διασφάλιση της σωματικής και ψυχικής υγείας των ατόμων που διατρέχουν τον κίνδυνο να υποστούν πρακτικές μεταστροφής, γνωστές και ως “θεραπείες μεταστροφής”. Ως πρακτική μεταστροφής νοείται κάθε μεταχείριση που επιχειρεί να μεταβάλει το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα ή την έκφραση φύλου ενός ατόμου. Οι παρεμβάσεις αυτές εκκινούν από την πεποίθηση ότι η ομοφυλοφιλία και η αμφιφυλοφιλία και η ανάγκη αναπροσδιορισμού σύμφωνα με την ταυτότητα φύλου συνιστούν ψυχική διαταραχή ή ανωμαλία και ότι τα ΛΟΑΤΚΙ+ (λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, αμφιφυλόφιλοι, κουίρ, ιντερσέξ) είναι ηθικά, πνευματικά ή σωματικά κατώτερα. Η διάταξη αυτή στοχεύει παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την αντιμετώπιση των διακρίσεων που υφίστανται, σε πολλές περιπτώσεις σε μικρή ηλικία, τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα», αναφέρει η αιτιολογική έκθεση.

«Με τη δεύτερη τροπολογία στο νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας προχωρούμε στην απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής. Ήταν ένα αίτημα το οποίο επεξεργαζόμασταν από καιρό και, για να το καταλάβει ο κόσμος, αφορά σε κάποιες ψευδεπίγραφες θεραπείες, οι οποίες αναφέρουν ότι, όταν ένα ανήλικο άτομο έχει επιλέξει έναν διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό, έρχονται κάποιοι και πείθουν τους γονείς ότι μπορούν να υποβάλουν το παιδί σε θεραπείες, προκειμένου να “επανέλθει στην κανονικότητα”. Προφανέστατα αυτές οι θεραπείες, όχι απλά δεν είναι θεραπείες, αλλά και δεν υποστηρίζονται καθόλου επιστημονικά», εξήγησε στην εισηγητική τοποθέτησή του ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Είναι μια ρύθμιση που εισάγουμε για να απαγορευτούν ρητώς τέτοιου είδους θεραπείες και μάλιστα δεν λέμε ότι είναι θεραπείες, αλλά πρακτικές μεταστροφής με σοβαρές κυρώσεις σε όσους -είτε γιατρούς, είτε ψυχολόγους είτε προσωπικό άλλων ειδικοτήτων- διαφημίζουν ότι κάνουν τέτοιες θεραπείες. Σε επόμενο νομοσχέδιο, επειδή δεν είμαστε τεχνικά έτοιμοι τώρα, θα ρυθμίζεται επίσης το ζήτημα των ατόμων ίντερσεξ, δηλαδή όσων γεννιούνται με διπλό γενετικό υλικό και συζητάμε για τη ρύθμιση προκειμένου οι όποιες επεμβάσεις να γίνονται προς το συμφέρον αυτών των ατόμων».

Σημειώνεται ότι η τροπολογία για την απαγόρευση των πρακτικών μεταστροφής αποτελεί τη δεύτερη πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ την οποίαν υλοποιεί ο Θάνος Πλεύρης, μετά την κατάργηση της απαγόρευσης αιμοδοσίας για ομοφυλόφιλους άνδρες.

Φωτογραφία: Eurokinissi

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στην Ολομέλεια σήμερα το νομοσχέδιο Πλεύρη: Πώς θα αμείβεται ο προσωπικός ιατρός

Κατατέθηκε η τροπολογία για το φάρμακο – Οι αλλαγές που προβλέπει

15 Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νομοσχέδιο «Γιατρός για Όλους»

gazzetta
gazzetta reader insider insider