Σήμερα Τρίτη, 12 Ιουλίου, αναμένεται να δημοσιευτεί η πρώτη εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για τον κορονοϊό, η οποία θα αντικαταστήσει την καθημερινή ενημέρωση.
Επειδή ο ημερήσιος αριθμός των κρουσμάτων εξαρτάται άμεσα από την γεωχρονική κατανομή των διενεργούμενων διαγνωστικών ελέγχων, αλλά και τις υγειονομικές απαιτήσεις της περιόδου, η επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, από τώρα και στο εξής, θα δημοσιοποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Αυτό συμβαίνει και στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, και η Σουηδία, κα.
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση θα παρέχει περισσότερα αλλά, κυρίως, πιο ποιοτικά και αξιόπιστα δεδομένα αναφορικά με τις μεταβολές του φορτίου νοσηρότητας στην κοινότητα, χωρίς τη μεροληψία που εμπεριέχει ο αριθμός των διενεργούμενων εξετάσεων ανά περιοχή και ανά ημέρα.
Ειδικότερα, στην έκθεση θα εξακολουθήσουν να ανακοινώνονται το σύνολο καθώς και ο εβδομαδιαίος μέσος όρος των κρουσμάτων που προκύπτουν από τους διαγνωστικούς ελέγχους στην επικράτεια, το σύνολο των νοσηλειών, αλλά και των νοσηλειών σε ΜΕΘ, καθώς και των θανάτων, με στοιχεία που θα αφορούν και τις ηλικιακές κατανομές. Επίσης, θα ανακοινώνονται τα δεδομένα που αφορούν στις μεταβολές στο επιδημικό φορτίο στην κοινότητα, και που θα βασίζονται και στις εκτιμήσεις στα αστικά λύματα, για την εκτίμηση του φορτίου σε κάθε περιοχή.
Τα νέα δεδομένα
Εξηγώντας την αλλαγή στη συχνότητα της ενημέρωσης, ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι η τρέχουσα φάση της πανδημίας μας υποδεικνύει ότι είμαστε σε μεταβατική κατάσταση, όπου ο αριθμός των νοσηλειών και των θανάτων έχει μεγαλύτερη σημασία σε σχέση με τα κρούσματα, που και λόγω της μεροληψίας της δειγματοληψίας, δεν παρέχουν μια αξιόπιστη και συγκρίσιμη εικόνα μεταξύ διαφορετικών γεωγραφικών περιοχών εντός της χώρας αλλά και μεταξύ διαφορετικών χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συστάσεις διεθνών οργανισμών αναφέρουν ότι στο προσεχές διάστημα οι επιδημιολογικές αναφορές του COVID-19 θα είναι ανάλογες με αυτές της γρίπης όπου αναφέρεται η συχνότητα του νοσήματος σε αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού με συμπτωματολογία νοσημάτων του αναπνευστικού. Τέλος, σε επίπεδο ECDC έχει αποφασιστεί η διακοπή της αποστολής δεδομένων σχετικά με το συνολικό αριθμό εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε εβδομαδιαία βάση, καθώς πλέον θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος δείκτης δεν συμβάλλει πλέον στην αποτύπωση της επιδημιολογικής κατάστασης των χωρών για τους λόγους που αναφέρονται και παραπάνω.
Όπως επισημαίνει ο ΕΟΔΥ η πορεία της πανδημίας στη χώρα μας παρουσιάζει αυξητική τάση εδώ και περίπου 4 εβδομάδες. Παρόλα αυτά, η αντίστοιχη μεταβολή σε σοβαρές νοσηλείες (νοσηλείες ΜΕΘ) είναι πολύ μικρή. Βάσει των υφιστάμενων ελληνικών αλλά και διεθνών δεδομένων, κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας της παραλλαγής Όμικρον του κορονοϊού, το αποτύπωμα των εξάρσεων σε σοβαρές νοσηλείες και θανάτους ήταν πολύ μικρότερο σε σχέση με όλες τις προηγούμενες παραλλαγές. Παρόμοια δεδομένα αναφορικά με την πορεία της πανδημίας δημοσιεύονται και στην πρόσφατη επιδημιολογική έκθεση του ECDC υποδεικνύοντας ότι στο τρέχον στάδιο της πανδημίας θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε δείκτες που αφορούν στις νοσηλείες σε απλές κλίνες, αλλά και κλίνες ΜΕΘ, διασωληνώσεις, θανάτους καθώς και ποιοτικά στοιχεία που αφορούν τα ποσοστά των παραλλαγών που κυκλοφορούν στην κοινότητα μέσω του δικτύου γονιδιωματικής επιτήρησης.
Τα τελευταία στοιχεία
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιεύει ο Οργανισμός, κατά την τελευταία εβδομάδα (μέχρι και την Κυριακή 10/7), ο επταήμερος κινούμενος μέσος όρος όλων των δεικτών είναι ανοδικός. Ειδικότερα, τα κρούσματα διαμορφώθηκαν στα 17.615 (+2.905), οι επαναλοιμώξεις στις 3.681(+ 865), η θετικότητα στο 13,49% (+1,29%), οι εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία στις 321 (+47), οι διασωληνωμένοι ασθενείς στους 100 (+4) και οι θάνατοι από επιπλοκές της νόσου στους 25 (+7).
«Είμαστε σε ένα κύμα που φαίνεται ότι μπαίνει προς την κορύφωση, υπό την έννοια ότι ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες η ανοδική τάση ήταν στο 100% -120%, αυτή τη στιγμή η ανοδική τάση κυμαίνεται γύρω στο 10%, πράγμα που σημαίνει ότι κορυφώνεται. Αλλά το σημαντικό στοιχείο αυτού του κύματος, όπως το περιμέναμε, είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδο νόσησης και σε απλές νοσηλείες και ότι δεν θα δώσει βαριές νοσηλείες.
Και να σας θυμίσω ότι ενώ υπήρξαν ειδικοί στην αρχή που μιλούσαν ακόμα και για 400 διασωληνωμένους έως το τέλος Ιουλίου αυτή τη στιγμή οι διασωληνωμένοι είναι σταθερά στους 100, προφανώς θα υπάρχει και αύξηση όσο υπάρχουν στις απλές κλίνες κόσμος, αλλά αυτό μας δείχνει ότι δεν θα έχουμε πίεση στους σκληρούς δείκτες.
Στις απλές κλίνες έχουμε πίεση. Και ήδη τα νοσοκομεία στις απλές κλίνες πιέζονται συνολικά, ειδικά στην Αττική, αλλά δεν μας βγάζει πιο βαριές νοσηλείες», δήλωσε τη Δευτέρα στον Alpha ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι η πίεση στις απλές κλίνες διαχειρίζεται με την ανάπτυξη επιπλέον κλινών όπου είναι αυτό εφικτό, ενώ παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, σε περίπτωση που καταστεί αναγκαία.
«Μέσα στον Ιούλιο πιστεύουμε ότι θα έχει κάνει τον κύκλο του αυτό το κύμα και άρα θα διαχειριστούμε την κατάσταση. Και προσέξτε, όπως είπατε και προηγουμένως και στην εκπομπή σας έχουμε τους περισσότερους τουρίστες από κάθε άλλη εποχή που είχαμε.
Οπότε καταλαβαίνετε τη μάχη που δίνει το εθνικό σύστημα υγείας να διατηρείται ο τουρισμός κανονικά. Να έχουμε παραπάνω πληθυσμό στη χώρα. Γιατί αυτή τη στιγμή δεν είμαστε τα 10.000.000, είναι και όλοι οι τουρίστες. Και να διαχειριζόμαστε την πανδημία είναι ένας μεγάλος αγώνας που δίνουν οι γυναίκες και οι άνδρες και πραγματικά το καλοκαίρι θα παραμείνουμε στο σχέδιο όπως το έχουμε πει», πρόσθεσε.
Σχέδιο ανάπτυξης κλινών
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η Αριστοτέλους επεξεργάζεται σχέδιο αύξησης covid κλινών για τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Το «Αμαλία Φλέμινγκ» μετατρέπεται σε αποκλειστικά covid Νοσοκομείο, ενώ αντίστοιχος σχεδιασμός εξετάζεται και για το «Σωτηρία» από τις 21 του μήνα. Σημειώνεται ότι, στο συγκεκριμένο νοσοκομείο λειτουργούν μόνο δύο κλινικές για non covid περιστατικά, ενώ οι αναμονές στα επείγοντα μπορεί να φτάνουν και τις 10 ώρες, λόγω κορονοϊού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, για την πρώτη ΥΠΕ έχει αποφασιστεί αύξηση κλινών σε σχεδόν όλα τα νοσοκομεία κλιμακωτά. Δηλαδή αρχικά με 100 κλίνες και άλλες 380 μέχρι τέλος Ιουλίου. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για συμφωνία με ιδιωτικές κλινικές για 100 non covid κλίνες. Σήμερα αναμένεται να αναπτυχθεί και ο σχεδιασμός για την 2η ΥΠΕ.
Photo: Eurokinissi