Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δ. Μιχαηλίδου: «Το Νοέμβριο η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός στον χώρο εργασίας»
Στις πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί για την ενδυνάμωση των Γυναικών και των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο 4ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Επιχειρήσεις (4ο Diversity in Business Conference), που διοργανώνεται στο Ζάππειο.

Στις πολιτικές που έχουν εφαρμοσθεί για την ενδυνάμωση των Γυναικών και των Ατόμων με Αναπηρία αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, στο 4ο Συνέδριο για τη Διαφορετικότητα στις Επιχειρήσεις (4ο Diversity in Business Conference), που διοργανώνεται στο Ζάππειο.

Ειδικότερα, η κ. Μιχαηλίδου στάθηκε, μεταξύ άλλων, στη «διευρυμένη άδεια εγκυμοσύνης, στην καθιέρωση της άδειας εγκυμοσύνης για τους πατέρες, στην ενίσχυση της προσχολικής αγωγής, στην επέκταση του ολοήμερου σχολείου, στις νταντάδες γειτονιάς, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος και χώρος στις εργαζόμενες μητέρες, στη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών στους χώρους εργασίας». Όσον αφορά τα ΑΜΕΑ, η κ. Μιχαηλίδου ενημέρωσε ότι μέσα στο Νοέμβριο αναμένονται δυο μεταρρυθμίσεις: η ψηφιακή κάρτα αναπηρίας και ο προσωπικός βοηθός, καθώς προβλέπεται παράλληλη στήριξη τόσο εν ώρα εργασίας, όσο και στη διαδρομή προς τη δουλειά και το σπίτι ενός εργαζόμενου με αναπηρία.

Η κ. Μιχαηλίδου εξήγησε, πως η διαφορετικότητα αποτελεί «πηγή πλούτου τόσο για τις επιχειρήσεις, όσο και για την κοινωνία, ενισχύοντας τον υγιή ανταγωνισμό και αυξάνοντας την παραγωγικότητα». Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, ότι είναι ένα μέσο χειραφέτησης και ανάπτυξης των ατόμων.

«Η πραγματικότητα δεν είναι ακόμα αυτή που θέλουμε», κατέληξε η κ. Μιχαηλίδου, «από την άλλη αναγνωρίζουμε τα βήματα που έχουν γίνει και φιλοδοξούμε να παίξουμε καθοριστικό ρόλο σε επίπεδο ρύθμισης και υλοποίησης της συμπεριληπτικότητας».

«Οι έρευνες δείχνουν», ανέφερε από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ότι «η κερδοφορία των εταιριών αυξήθηκε με τις πρακτικές της συμπερίληψης και των ίσων ευκαιρίων».

«Για την Περιφέρεια Αττικής αποτελεί δέσμευση να είναι μια περιφέρεια χωρίς αποκλεισμούς και ανισότητες», επισήμανε ο κ. Πατούλης και αναφέρθηκε σε προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας, πληγέντων της πανδημίας κλπ.

«Για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η εταιρική κοινωνική ευθύνη και η ένταξη αποτελούν βασική προοπτική», υπογράμμισε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ένας από τους στόχους είναι το 50% των θέσεων μεσαίων και ανώτερων στελεχών να συμπληρωθεί από γυναίκες, ανέφερε. Η κ. Καϊλή στάθηκε στη σημασία της ψήφισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της οδηγίας για «ίδια αμοιβή για ίδια εργασία», καθότι ακόμα επικρατεί «μισθολογικό χάσμα σε όλη την Ευρώπη μεταξύ γυναικών και ανδρών», όπως είπε.

Η Ευρωπαϊκή Επίτροπος για την Ισότητα, Ελένα Ντάλι (Helena Dalli) δήλωσε «εντυπωσιασμένη», με το γεγονός ότι περισσότεροι από 250 φορείς στην Ελλάδα, με πάνω από 80.000 εργαζόμενους, έχουν υπογράψει τη Χάρτα Διαφορετικότητας, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση της διαφορετικότητας, από 150 που ήταν μέχρι πέρσι.

«Στην Ευρώπη η ιδέα της διαφορετικότητας ξεκίνησε περίπου στις αρχές του 2000», υποστήριξε η Μύρθα Καζανόβα (Myrtha Casanova), πρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για τη Διαχείριση της Διαφορετικότητας, και αφορά την ίση πρόσβαση στην αγορά εργασίας ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία, θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλικό προσανατολισμό, προσωπική και οικογενειακή κατάσταση, ικανότητες κλπ.

«Θα πρέπει να δημιουργηθούν μηχανισμοί, όπου οι άνθρωποι θα διευκολύνονται να αξιοποιήσουν τη διαφορετικότητά τους σε ένα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον», επισήμανε.

Έρευνες έχουν δείξει, ότι «περίπου το 83% των εργαζομένων δεν ξέρουν τους στόχους των οργανισμών στους οποίους εργάζονται. Πώς μπορεί κάποιος να ενταχθεί και να συμβάλει αν δε γνωρίζει;», αναρωτήθηκε η κ. Ντάλι και πρόσθεσε πως ένα από τα πρώτα βήματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελεί η πολιτισμική χαρτογράφηση (cultural mapping).

Ακολούθησε συζήτηση με εκπροσώπους εταιριών για τη «Διαφορετικότητα και την Ένταξη ως Στρατηγική Επιλογή» με τη συμμετοχή των Ιωάννη Κωνσταντινίδη, Chief Officer Στρατηγικής Μετασχηματισμού και Παρόχων, Όμιλος ΟΤΕ, Lili Zigoslu δ/νουσα σύμβουλος, JTI Hellas, Γιώργο Ναθαναήλ, Policy Expert, ΣΕΒ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Υγεία: Ένα νέο φθινοπωρινό κύμα Covid-19 προβλέπουν επιστήμονες

gazzetta
gazzetta reader insider insider